Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi
A kutatás, a fejlesztés, a tudás, a harmadik évezredbe is átvezette a Chinoint Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 30.

Száz évvel ezelõtt, 1910. szeptember 25-én hagyta jóvá az iparhatóság a Chinoin jogelõdjének számító üzem megnyitását. A kerek évforduló alkalmából bronzból készült portrészobrot emelt az önálló magyar gyógyszeripar megteremtõjének, Wolf Emilnek a Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyárának megalapítójának a világhírû vállalat jogutóda a Sanofi-Aventis/ Chinoin. Az újpesti vállalat köszönetet mondott Újpest Önkormányzatának a lehetõség megteremtéséért, másrészt a parkrendezésért, amellyel a szobrot méltó környezetbe emelte. Tóth Dávid újpesti szobrászmûvész újabb, Wolf Emilt megörökítõ alkotását szeptember 23-án, késõ délután leplezték le a Pozsonyi úti rendelõintézet elõtt. Az eseményen a vállalat, az önkormányzat valamint a szakma, a közélet több ismert személyisége megjelent. A vállalat dolgozói közül többen egy Veresegyház – Újpest közötti futó-, és kerékpáros emléktúra résztvevõiként 56 kilométer út megtétele után érkeztek a célállomáshoz, a szoborhoz.A százéves Chinoin Gyógyszergyárra és alapítójára emlékeztet a Pozsonyi úton elhelyezett mellszobor. Képünkön Wintermantel Zsolt, Újpest országgyûlési képviselõje, dr. Derce Tamás, Újpest polgármestere, Tóth Dávid szobrászmûvész, Christophe Gourlet, a Sanofi-Aventis/Chinoin vezérigazgatója és Kovács Attila, a Magyar Kémikusok Egyesületének fõtitkára, az avatóünnepség fõszereplõi.


TEHETSÉG ÉS SZORGALOM VEZET A SIKERHEZ


Wintermantel Zsolt mondott avatóbeszédetAz ünnepségen Wintermantel Zsolt, Újpest országgyûlési képviselõje mondott beszédet. A gyár száz éves történetérõl szólva, arra emlékeztetett, hogy úgy kezdõdött az egész, mint egy mozifilmben. Két rendkívüli ember, több mint egy évszázaddal ezelõtt elhatározta, hogy tehetségét – ami minden nagy tett csírája – szorgalommal, tanulással, kitartó munkával, sikerre váltja. Majd így folytatta a szónok:" Annak idején két fiatal, Wolf Emil és Kereszty György vegyészmérnökök német mintára olyan gyógyszergyárat akart alapítani, amelyben már nemcsak a növényi és állati eredetû anyagok feldolgozásával, hanem fõleg korszerû kémiai szintézisek segítségével állítják elõ a gyógyszerhatóanyagokat.


Az 1920-ben bejegyzett cég 1912-ben költözött Újpestre, jelenlegi helyére, az üzem 1913-ban vette fel a Chinoin nevet, amelyet eredetileg egy kinin tartalmú orvosságnak szántak. A vállalat a magyar szintetikus gyógyszergyártás bölcsõjének tekinthetõ. Az elsõ védjegyzett termékük a Yohimbin Kincsem állatgyógyászati szer volt. Nevét a világhírû magyar Kincsem lóról kapta.


HA AZ EMBER BIZTOS ALAPOKON ÁLL


Minden születésnap annál felejthetetlenebb minél több gyertya ragyogja be az ünnepeltek arcát. Ezért köszönöm, hogy meghívtak erre a jeles évfordulóra, a szoboravatóra és osztozhatom az Önök örömében – mondta az ünnepség szónoka. – Úgy gondolom, a Chinoin gyár példaértékû üzenetet hordoz Újpesten. A harmadik évezred üzenetét. Érdemes nagy terveket szõni, szabad merészeket álmodni, mert ha mindennap törekszünk arra, hogy felülmúljuk tegnapi önmagunkat, akkor álmaink valóra fognak válni. Ha az ember biztos alapokon áll, akkor a közösség is erõs lesz. Így minden megpróbáltatás ellenére eredményre vezet a befektetett munka. Mert próbatételbõl bõven kijutott nekünk az elmúlt évszázad során. A magyar nemzet ezalatt a száz év alatt elviselt kilenc rendszerváltást, végigélt hat államformát, kibírt három forradalmat, két világháborút, négy határrevíziót és átvészelte azt is, hogy háromszor léptek idegen csapatok az ország területére. De akinek nagy céljai vannak, azt még a megpróbáltatások is elõbbre segítik. Mert minden megpróbáltatás, amit elviselünk, erõsebbé tesz bennünket. Mi más bizonyíthatná ezt jobban szüleink, nagyszüleink, dédszüleink példája mellett, mint a mai nap, a Chinoin száz éves fennállásának ünnepe.


A HAGYOMÁNY TISZTELETE


Mert a XX. század a gyógyszergyárat sem kímélte. A két világháború, a gazdasági válságok, a privatizáció nehézségei, a szovjet piac összeomlása közül egy ok is elegendõ lenne ahhoz, hogy ma csak egy szerény múzeum emlékezzen a Chinoin gyógyszergyárról. Mi a titka annak, hogy mindez nem így történt? Hogy ez a gyógyszergyár mindig képes volt talpra állni, fennmaradni? Nehéz erre sommás választ adni, de azt hiszem, a legfontosabb tényezõk az elõttünk járók és a hagyomány tisztelete, a szorgalom, a rend, a tudás gyarapítása és a kutatásra, fejlesztésre fordított figyelem volt.


Mindezeket a javakat a harmadik évezredbe is magunkkal hoztuk. S a világszerte oly nagyra tartott szellemi tõkénket mindinkább meg kell becsülnünk, annak kibontakoztatására itthon kell lehetõséget teremtenünk, mert az új évezred új évtizedében ez jelenti Magyarország kincstárát. Régen volt ilyen szerencsés a csillagok állása Magyarország felett. Tagjai vagyunk a világ legerõsebb biztonsági szövetségének és Európa szerencsésebb felén is felismerték, hogy az európai nemzetek közössége Magyarország nélkül soha nem lesz teljes.


Dr. Derce Tamás polgásmester és Christope Gourlet vezérigazgató közösen leplezték le Tóth Dávid szobrászmûvész alkotását
Dr. Derce Tamás polgásmester és Christope Gourlet vezérigazgató közösen leplezték le Tóth Dávid szobrászmûvész alkotását


Ezért, ha sikerül megvalósítani a tudás és innovációbarát kormányzati politikát, az új kormány politikáját, akkor a jövõben semmi sem indokolja, hogy fiatal tehetségek, és a szakmai tapasztalattal bíró tudósaink elhagyják hazánkat és külföldre kényszerüljenek. Ezért is fordít megkülönböztetett figyelmet a polgári kormány az új Széchenyi-tervben a tudomány, a kutatás és fejlesztés támogatására, a tehetséges fiatalok kibontakoztatására, és a tudomány mûvelõinek megbecsülésére.


GYÓGYSZEREK AZ EGÉSZSÉG HELYREÁLLÍTÁSÁRA


Azt szeretnénk elérni, hogy gyermekeink, unokáink, itthon aranyozzák be az országot és családjuk életét. Úgy váljon Magyarország Európa szívévé, a tudomány fellegvárává, és fiataljaink a nemzet büszkeségévé, hogy mindeközben szeretteinket magunk mellett tudhatjuk Mégpedig egészségben, aminek megelõzésében, helyreállításában, a fájdalmak enyhítésében a vállalat által készített gyógyszerek nagy segítséget nyújthatnak. Ha a közösségben, az emberi alkotóerõ eredõjében gondolkodunk, akkor minden álom sokkal közelibb, mint azt a kétkedõk gondolnák. Wolf Emil egész életét az általuk megálmodott és megalkotott gyárnak szentelte. Korabeli feljegyzésekbõl, újságcikkekbõl kiderül, hogy a hõskorban az üzem munkatermét csupán egy függöny választotta el a laboratóriumtól, ahol Wolf és Kereszty is dolgozott. A Wolfék által létrehozott Chinoin a huszas-harmincas években a „csúcsipart” jelentette, hiszen a legbonyolultabb és legnehezebb termékek elõállítására helyezte a hangsúlyt. S persze, jegyezzük meg, mert hozzájárult a gyár fejlesztéséhez, hogy ez egyúttal rendkívül jövedelmezõ is volt. Ebben kulcsszerepet játszott, hogy a két alapító messzemenõkig támaszkodott a hazai vegyészet tudományos eredményeire.


Úgy vélem – mondta záró gondolatként Újpest országgyûlési képviselõje, hogy egy merész innovációból kinõtt gyógyszergyár sikeres száz éve ünnepének méltó eseménye a szoboravatás. Végezetül Wintermantel Zsolt a Sanofi-Aventis/Chinoin minden dolgozójának azt kívánta, hogy az erkölcsi és szellemi tõkéjüket gazdagítva mind nagyobb sikerekkel járuljanak hozzá családjuk, az ország, és természetesen Újpest boldogulásához.


A VÁLLALAT ÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT


Christope Gourlet, a Sanofi-Aventis vezérigazgatója beszédében a Chinoin Gyógyszergyár rövid történetét vázolta fel és szólt a gyár és a kerület kapcsolatáról. Mint bevezetõjében említette, nem olyan régen, 2010 nyarán lett a vállalat vezérigazgatója, és örömtelinek nevezte, hogy elõször vesz részt egy olyan eseményen, amely az önkormányzathoz fûzõdõ kapcsolatukat is reprezentálja. Az eltelt száz év eseményeirõl szólva, a vezérigazgató is nagy jelentõségûnek tartotta, hogy két, rendkívül kiváló vegyész fiatalember merészen telek vásárlásba fogott Újpesten és Károlyi gróftól megvásárolta azt a területet, amely ma is gyár „alapjának” számít. Lényeges dátum a vállalat életében 1928, amikor kifejlesztették és ipari méretekben gyártani kezdték az inzulint, amely nagyon sok ember számára életmentõ gyógyszer volt. Christope Gourlet szólt arról a gyógyszerrõl, az Algopyrinrõl, amely egyetlen család házipatikájából sem hiányozhat. Kiemelte Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas tudós tevékenységét, s hogy ennek nyomán itt indult a C-vitamin ipari elõállítása. A Penicillint 1951-tõl készítik.


LÁTOGATÓKÖZPONTOT NYITOTTAK


A múltból az idõben közelibb eseményre rátérve, a vezérigazgató arra utalt, hogy az újpesti vállalat és a Sanofi-Aventis közös története 1991-ben kezdõdött, azóta a kutatás, fejlesztés, a gyártás egybekapcsolódó hármasa nyomán az itteni telephelyen 1500-an dolgoznak. Kiemelte, nagyon lényeges számukra, hogy az újpesti önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatuk, és az adóból 2 milliárd forint ide, Újpestre kerül. Lényegesnek tartott a vezérigazgató, hogy 1962 óta bölcsõde, óvoda is segíti az itt dolgozók életét, erre évente 62 millió forintot áldoznak. Munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, és olyan beruházásokat is elvégeznek, amelyeket nem a törvény szigora kényszerít ki. Például nyílt napokon várják az érdeklõdõket, hogy a környék lakói is megismerjék munkájukat, bepillantsanak az üzemek munkájába.


Ebben az évben ezért is nyitották meg látogatóközpontjukat, ahol az egészség és az innováció szoros kapcsolatát reprezentálják. Támogatnak lakossági szûrõprogramokat, a diákok felvilágosító elõadásait. A vállalat, az önkormányzat és a lakosság szoros kapcsolatát is megjelenítõ Wolf Emilt ábrázoló szobrot – mint mondotta –, ezért is adja át nagy örömmel az újpestieknek. A beszédek után dr. Derce Tamás polgármester és Christope Gourlet vezérigazgató leleplezte Wolf Emil szobrát, Tóth Dávid szobrászmûvész alkotását. Majd a talapzatra kerültek az önkormányzat, a vállalat, a szervezetek koszorúi. Az ünneplõk sokáig együtt maradtak, hogy a késõ nyarat idézõ napsütésben beszélgessnek. Majd átsétáltak a Tó utcai Chinoin-épületbe, hogy a Látogatóközpont megtekintésével a harmadik évezredbeli látványt is õrizzék emlékezetükben.(Újpesti Napló – B. K.)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Mánya Simon 2010-10-18 06:23
Milyen szép lenne,ha még mindég úgy hívnák,CHINOIN és a vezért "KOVÁCS ISTVÁN",és igazi Ujpesti munkások dolgoznának benne.S nem irodaházként működne mint napjainkban.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.