Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 95 vendég böngészi
Európában soha nem volt ilyen rossz a biztonsági helyzet | videó Nyomtatás E-mail
2017. május 26.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint Európában soha nem volt ilyen rossz a biztonsági helyzet, vége "a boldog békeidőknek", a terrorizmus bármelyik európai ország életében hétköznapi veszélyt jelent.

 

Lázár János szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a manchesteri merénylet az Európa elleni terrorcselekmények történetében új fejezetet jelent, mivel korábban gyerekeket nem vettek célba.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A miniszter közölte, Magyarországon nem kell fokozni a terrorkészültséget, de a nagyobb rendezvények nagyobb odafigyelést, biztosítást igényelnek.Lázár János hangsúlyozta, fontos, hogy a határokat az európai tagállamok képesek legyenek megvédeni.

 

Elképzelhetetlen, megengedhetetlen, hogy ebben a biztonsági helyzetben Európa határain bárki is ellenőrizetlenül lépjen be- tette hozzá.

 

Elmondta, az európai határokat szigorúbban kell ellenőrizni, sőt bizonyos esetekben helyes, ha a határokat le is zárják.

 

Lázár János elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a nap folyamán a NATO-csúcson, ahol Európa vezetői találkoznak Donald Trump amerikai elnökkel. Kérdésre hozzátette: nem terveznek négyszemközti találkozót a magyar kormányfő és az amerikai elnök között.

 

Beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági kabinet elfogadta Magyarország haderő-fejlesztési koncepcióját.

 

Közölte, az a cél, hogy a következő években a GDP egy százalékáról két százalékra emeljék az ország katonai, védelmi kiadásait.

 

Kifejtette: jelenleg ez 400 milliárd forintot jelent, 2020-as évek elejére - növekvő GDP mellett - a katonai költségvetés meg fogja haladni az 1000 milliárd forintot, 2022-2023-ra 1200 milliárd forint is lehet.

 

A miniszter azt mondta, a honvédség létszámát növelik és technikai fejlesztéseket hajtanak végre ebből az összegből.

 

Már az idén megkezdődik új katonai képességek erősítése, fejlesztése - jelezte, közölve azt, hogy ez eszközbeszerzést és a korábbi képességek "visszaépítését" is jelenti.

 

Lázár János úgy összegzett: a NATO arra való, hogyha Európát vagy a szövetségeseket közös veszély fenyegeti, akkor képesek legyenek a szervezet tagjai egymást megvédeni. A magyar honvédségnek emellett képesnek kell lennie megvédeni Magyarországot egy regionális konfliktusban - tette hozzá.

 

A miniszter közölte: arra számítanak, hogy a következő időszakban jelentősen fokozódik a nyomás Magyarországon, hogy néhány száz vagy ezer menekültet engedjen be. Ugyanakkor, ha egyszer megnyitják a kapukat, akkor beláthatatlan folyamatok indulnak el - vélte Lázár János.

 

Hangsúlyozta: továbbra is úgy tekintik, hogy a bevándorlás Európa védelmében és helyzetében kockázatot jelentő tényező. A terrorveszély egyik legnagyobb kockázata az európai ellenőrizetlen, korlátok nélküli bevándorlás.

 

A magyar kormánynak az az álláspontja, hogy az illegális migráció potenciális kockázatot jelent - közölte. Lázár János kijelentette: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a határt zárva kell tartani, az odaérkezőket szigorúan ellenőrizni kell, s a szabad mozgást nem szabad megengedni Magyarországon.

 

Tájékoztatása szerint a tranzitzónában jelenleg mintegy 300-an várakoznak, a "Magyarországra nehezedő nyomás érdemben csökkent az elmúlt időszakban".

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés