Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi
A magyar gazdaság sikeres pályán halad Nyomtatás E-mail
2017. május 30.

 

A magyar gazdaság sikeres pályán halad, ezt támasztja alá a belső fogyasztás, a belső kereslet és a beruházások növekedése - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva.

 

A KSH legfrissebb közlése szerint a beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben.

 

A miniszter közölte: "ha ez a beruházási ütem, ha nem is ilyen magas szinten, de megmarad, akkor nő a beruházási ráta, ami segít a munkahelyteremtésben és a gazdaság tervezett 4 százalékos növekedése is meg tud valósulni 2017-ben és 2018-ban". Varga Mihály hozzátette: az előző év alacsonyabb bázisa is szerepet játszik a beruházások mostani kiugróan magas eredményében, a rendszerváltás óta soha nem látott mértékű beruházási növekedésről lehet beszélni.

 

A tárcavezető kiemelte: nagyon komoly növekedés tapasztalható a feldolgozóipari beruházások területén. Példaként említette: az Apollo Tyres gumiipari beruházását, a Mercedes beruházását és a hétfőn bejelentett Samsung akkumulátor összeszerelő üzem létrehozását, amely mintegy 100 milliárd forintos beruházást jelent majd.

 

Varga Mihály az európai uniós források felhasználásáról elmondta: a jelenlegi uniós finanszírozási ciklusban már a források 60 százalékát akarják gazdaság fejlesztésre használni, szemben az előző ciklusban erre a célra fordított 16 százalékkal.

 

Az NGM az MTI-nek kedden eljutatott közleménye szerint az első negyedéves, 4,1 százalékos gazdasági növekedéshez is számottevően hozzájárulhattak a beruházások, amelyek bővülését az Otthonteremtési Program, a novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodás és az uniós források hatékony felhasználása is segítette. Arra is rámutattak, hogy a rekordmértékű bővülés nem csak az idén, hanem középtávon is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat, ugyanis a fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is támogatják majd a növekedést.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés