Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 51 vendég böngészi
Új tornaterem épül Újpesten Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 29.

 

Az Újpesti Önkormányzat, a Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub, valamint a többségi tulajdonában lévő Hárompontos Sport Szolgáltató Kft. együttműködésében új tornateremmel bővül a Bajza József Általános Iskola.

 

Az ünnepélyes alapkőletételt augusztus 28-án, hétfőn tartották.

 

Újpest idén ötödször nyerte el a legsportosabb város címet a Kihívás Napján. Ez annak a tudatos építkezésnek, erőfeszítésnek köszönhető, amelyet az önkormányzat az egészséges életmódra, a sportszeretetre nevelés és az ehhez szükséges eszközök, lehetőségek megteremtésére fordít.

 

 

Kiváló az önkormányzat együttműködése a sportegyesületekkel, a civil szervezetekkel. Ennek az együttműködésnek az egyik ékes példája a 2009-ben megalakult Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klubbal évek óta folyó közös munka. A klub mára közel hatszáz fős sportegyesületté nőtte ki magát, így Újpest sportéletének meghatározó szereplője lett. Az Országos Utánpótlás Bajnokságokban, a Budapest Bajnokságban, valamint a felnőtt férfi NB II-es bajnokságban is érdekelt, de szép sikereket értek el már külföldi versenyeken is.

 

Külön öröm az Újpesti Önkormányzat számára, hogy a város iskoláiban jelentősen megerősödött a kosárlabda sportág. A Megyeri Tigriseken kívül itt működik a Kiss Lenke Kosárlabda Suli Egyesület is. A Képviselő-testület kérelem alapján – a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben foglalt lehetőségre tekintettel – többször hozott támogató döntést mindkét sportegyesület fejlődése és az újpesti gyermekek sportolási lehetőségeinek biztosítása érdekében.

 

A város 2014-ben tulajdonosi hozzájárulást adott a két sportszervezet kérelmére az önkormányzat tulajdonában álló Babits Mihály Gimnázium, illetve a Megyeri úti Általános Iskola és az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium tornatermeinek felújítása érdekében. A tornatermek felújítása 2015 januárjában, illetve februárjában magas műszaki színvonalon valósult meg.

 

A két egyesület 2015 tavaszán újabb kérelmet terjesztett elő az önkormányzatnál, ebben jelezték, hogy pályázatot kívánnak benyújtani a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény alapján a látvány-csapatsportok támogatási adókedvezményének terhére. A Megyeri Tigrisek a Babits Mihály Gimnázium és a Megyeri Úti Általános Iskola tornatermi öltözőinek felújítását, a Kiss Lenke Kosárlabda Suli pedig a Homoktövis Általános Iskola tornatermének felújítását tűzte ki célul.

 

Az Önkormányzat a megállapodások alapján biztosította a beruházások megvalósulásához szükséges harminc százalékos önrészt, valamint a felújítások teljes körű elvégzését követő tizenöt évben minden nap a tornatermet egyórás időtartamra ingyenes használatba adja a Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub, valamint a Kiss Lenke Kosárlabda Suli Egyesület részére.

 

2015 márciusában a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub többségi tulajdonában álló Hárompontos Sport Szolgáltató Kft. kérelmet terjesztett elő Újpest Önkormányzatánál annak érdekében, hogy pályázatot kíván benyújtani a társasági adóról és az osztalékadóról szóló (TAO) törvény alapján a látvány-csapatsportok támogatási adókedvezményének terhére az Újpesti Bajza József Általános Iskola udvarán egy új, kosárlabdaversenyek lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok megépítésére. Újpest Önkormányzata a kérelmet elfogadta a támogatási igazolás kiállításának feltételét képező sportfejlesztési program jóváhagyása alapján, a TAO támogatási igazolást a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ki/JH01-05249/2015/MKOSZ számú határozatával kiadta.

 

Az Önkormányzat és a Hárompontos Kft. megállapodtak, hogy a beruházás befejezését követően tizenöt évig a sportcsarnokot – figyelemmel a beruházás költségeinek közös viselésére – a jelen megállapodásban foglaltaknak megfelelően közösen használják. A közös használatot a Sportegyesület sportszakmai támogatással segíti.

 

Jövő nyárra készül el az új sportcsarnok

 

Az engedélyeztetések és a tervezés után idén nyáron kezdődött el az építkezés. A munkálatok most értek el arra a szintre, hogy sor kerülhetett az alapkő elhelyezésére.

 

Az ünnepségen Nagy István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: a 300 millió forintba kerülő beruházás költségeinek hetven százaléka TAO pénzből érkezik, amelyet a General Electric biztosított a Magyar Kosárlabda Szövetségen keresztül. Nem véletlen, hogy épp a GE támogatja az újpesti kosárlabdasportot, hiszen a vállalatnak a hatvanas és hetvenes években nagyon jó nevű sportegyesülete volt, melynek kosárlabdacsapata országos szinten is sikeres volt.

 

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy a szövetség 2010-ben Új pályán néven stratégiai koncepciót fogadott el, amelynek egyik fő célja a fiatal kosárlabdázók számának radikális növelése. Ennek keretében számos iskolai programot indítottak el, például a Dobd a kosárba programot, amelynek keretében több mint kétszáz iskolában évente nyolcezer gyerekkel bővül a kosárlabdázók népes köre. A szövetség az elmúlt hat évben több mint száztíz iskolai tornatermet, csarnokot újított fel vagy épített. A főtitkár külön köszönetet mondott a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub vezetőinek, Dudás Józsefnek és Páli Gábornak, akik sokat tettek és tesznek a sportág fejlődéséért Újpesten.

 

Az új tornaterem alapkövében Nagy István népjóléti alpolgármester és Kohodné Tóth Andrea, az iskola igazgatója helyezte el azt az időkapszulát, amelyben az Újpesti Napló és a Helytörténeti Értesítő egy-egy lapszáma, a tornacsarnok tervrajzai és látványtervei, az önkormányzati határozat az építkezésről, valamint a polgármester utókornak szóló üdvözlő levele kapott helyet.

 

Az új tornatermi egység a Bajza József Általános Iskola udvarán elbontott, aszfalt burkolatú kézilabdapálya helyére kerül. Az új csarnok egy szabványos kosárlabda pálya kialakításához megfelelő befogadó mérettel épül, hétméteres szabad belmagassággal, sportpadlós kialakítással. A bővítés során a meglévő iskolaépület mellett földszintes kiszolgáló épület létesül, itt kap helyet az öltöző és a szertár is. Az iskola épületét átjáró köti majd össze a csarnokkal, amely az udvar irányából is megközelíthető lesz. A tornaterem a tervek szerint jövő nyárra, a tanév végére készül el.

 

Komplex sportfejlesztés Újpesten

 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere 2016. szeptember 22-én írta alá azt a komplex sportfejlesztési programot, amelyet teljes egészében az állam finanszíroz, és amelynek megvalósítása már abban az évben elkezdődött. Ez a jelentős mértékű sportfejlesztési támogatás az Újpesti Torna Egyleten keresztül, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Újpest Önkormányzatának együttműködésével valósul meg.

 

A fejlesztési program több ütemében egy multifunkcionális sportcsarnok, egy kézilabdapálya méretű edzőcsarnok, valamint három füves és három műfüves nagypálya, egy jég- és curlingcsarnok épül, meghosszabbítják a futófolyosót, megújul az atlétikapálya, készül egy futókör a hosszútávfutóknak, valamint streetball-, strandröplabda- és teniszpályák is létesülnek.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés