Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 83 vendég böngészi
Állami irányítás alá kell vonni a MAL Zrt-t + Videó Nyomtatás E-mail
2010. október 12.

Orbán Viktor elmondta: négy feladat áll a kormány előtt Magyarország legnagyobb ökológia katasztrófája után. Kártalanítani kell a károsultakat, biztosítani kell az emberek munkáját, meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek, és mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését.

 

Ma dolgozni jöttünk ide, nagy munka vár ránk, de az első megszólalásnak a részvét és az együttérzés hangján kell szólnia - kezdte parlamenti expozéját Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Kívánjuk a katasztrófa károsultjainak, hogy legyen erejük pótolni a pótolhatatlant - tette hozzá a miniszterelnök. A sérülteket, a kitelepítetteket segíteni fogja a kormány, hogy mihamarabb újrakezdhessék életüket, az ország történetének legnagyobb ökológiai katasztrófája után - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki azoknak, akik azonnal a károsultak megsegítésére siettek, valamint a hazai és nemzetközi sajtó képviselőinek, akik késedelem nélkül adtak hírt a katasztrófáról.

 

A kormányfő kiemelte, hogy a legfontosabb pillanat jött el az ország életében, ugyanis választ kapunk arra a kérdésre, hogy valóban megváltoztak a dolgok, vagy maradt minden a régiben. A nemzeti ügyek kormánya arra kapott felhatalmazást tavasszal és ősszel az emberektől, hogy új korszakot nyisson - emelte ki. Egy olyan korszakot, ahol nem írhatja felül a magánérdek a közérdeket. Az a világ nem jöhet vissza, ahol a hatalommal való visszaélés mindennapossá vált. A magyar kormány elég elszánt ahhoz, hogy a hatalmasságok helyett az emberek oldalára álljon - jegyezte meg Orbán Viktor az iszapömlés kapcsán. A kormányfő a parlamentben azt mondta: kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták.

 

Emellett biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek a környezetben és mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését - tette hozzá.

 

 

A kárfelszámolás ügyében a miniszterelnök elmondta, a kiindulópont az, hogy nem természeti csapás történt, ezért ne az adófizetők, hanem a kár okozói fizessék a felmerülő költségeket. Ember által épített és működtetett üzem, és emberek által létrehozott veszélyes anyag, emberi mulasztás miatt okozott hatalmas károkat, ezért meg kell keresni, és felelősségre kell vonni a katasztrófa okozóit.

 

Vagyonzár alá kerül a Mal Zrt.

 

A károkozók magánérdeke, hogy az államra vagy az adófizetőkre hárítsák a költségeket - jegyezte meg Orbán Viktor. - Fontos, hogy ne legyenek további kárvallottak. A timföldgyár újraindítása közérdek, mivel nem veszíthetünk munkahelyeket. Lényeges, hogy a cégben érdekeltek minél kevesebb kárt szenvedjenek. Tisztában kell lennünk a tárolók állapotával. Nem élhetünk együtt nyilvános veszélyekkel. Nem engedhetünk meg magunknak további természeti katasztrófákat - szögezte le.

 

Láthattuk a MAL Zrt. részéről: magánérdek a problémák bagatellizálása - említette Orbán. - "Nem veszélyes a vörösiszap" - idézte a miniszterelnök a cég igazgatójának korábbi nyilatkozatát. Ez felelőtlenség. Ezt a felelőtlenséget tovább nem engedhetjük. A szigorú felelősségvonás az első számú feltétel. A károkozók próbálnak menekülni, de az elszámoltatást nem kerülhetik ki - tette hozzá.

 

A világban az elmúlt években számos ökológiai katasztrófa okozott károkat - folytatta Orbán. Gondoljunk a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófára, és ami minket, magyarokat közvetlenül érintett, a verespataki ciánszennyezésre. Minden ilyen katasztrófa új helyzet elé állít, kérdéseket vet fel, amire válaszolni kell. Köz és magánérdek konfliktusához jutunk el ilyenkor. Egy utópiával örökre le kell számolni: a magánérdek soha nem rendelheti alá a közérdeket. A XXI. században a modern állam elsődleges szerepe és kötelessége a kihívásokkal szemben az, hogy megvédje és érvényesítse a közérdeket - mindenkor - a magánérdekek felett. Manapság a közérdeket csak a modern állam képviselheti. Csak az államnak lehet erre törvényes eszköze, ezért az államot cselekvő rendszerré kell alakítani - hangsúlyozta.

Ennek értelmében a kárt okozó céget haladéktalanul állami vagyonzár alá kell vonni. Ehhez a kormány és az ország részéről bátorságra van szükség - fűzte hozzá a miniszterelnök. - Korábban az állam ilyenre nem vállalkozott, hiányzott az erő, a bátorság, talán a szándék is. Ma már más világ van. Magyarországon többé soha nem írhatja fölül a magánérdek a közérdeket.

 

Őrizetben a vállalat vezérigazgatója

 

A kormány katasztrófavédelmi biztos intézményének létrehozását javasolja megfelelő jogosítványok megadásával. A károkozó MAL Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését a katasztrófavédelmi biztos hatáskörébe rendelik. A biztos feladata lesz az is, hogy javaslatot készítsen a vállalat jövőbeni helyzetéről annak figyelembevételével, hogy a kártalanításnak a károkozó pénzéből kell történnie, és nem az adófizetőkéből - fejtette ki Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vette, és kezdeményezte a vállalat vezérigazgatójának előzetes letartóztatását. Most kell bizonyítanunk, hogy Magyarország megváltozott - húzta alá a politikus.

 

Orbán Viktor szerint a valóság a tudósításoknál is megrendítőbb, és szerencsének nevezte, hogy a tragédia nem éjjel történt, mert akkor mindenki meghalt volna.

 

A miniszterelnök leszögezte: a térség elpusztult, ezért vissza kell állítani az élet lehetőségét, és érvényesíteni kell a magyar emberek közös érdekeit.

A tragédia nyomán óriási összefogás jött létre határon innen és túl. Mindenkit arra szólítok: csatlakozzanak ehhez az összefogáshoz, és továbbra is cselekedjünk közösen, a köz érdekében - fogalmazott a miniszterelnök.

 

Együttérzésüket fejezték ki a parlamenti pártok a katasztrófa áldozatai miatt

 

Valamennyi parlamenti párt képviselője együttérzését fejezte ki hétfőn a parlamentben az iszapkatasztrófa áldozatai miatt az érintett családoknak és kárvallottaknak. A frakciók képviselői alapvetően pozitívan nyilatkoztak azokról a tervezett intézkedésekről, amelyeket a miniszterelnök vázolt fel a katasztrófa kezelése kapcsán napirend előtt, de az MSZP fenntartásainak adott hangot a kormány vonatkozó törvényjavaslata kapcsán.

 

 

(forrás: Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.