Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 12 vendég böngészi
Bezöldült Újpest „szíve” Nyomtatás E-mail
2010. október 22.

Megújult az újpesti Szent István tér. A Városháza mögötti területet másfél milliárd forint, részben európai uniós, részben saját forrásból alakíttatta át a IV. kerületi önkormányzat.

 

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), a városrész új polgármestere az átalakítás első ütemének szerdai, hivatalos átadásán azt hangoztatta: remélik, hogy a 170 éves múltú település új „agorája” hamar az újpestiek közösségi terévé válik. Elmondta, a beruházásra a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében 780 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Emlékeztetett arra, hogy Újpest önkormányzata még 2007-ben döntött a Főtér-program elindításáról; ennek a háromlépcsős projektnek az első üteme fejeződött be nemrég. Közölte, a cél az volt, hogy a Városháza, a piac és a római katolikus templom „féltve őrzött együttesének” összhangja ne törjön meg a több mint másfél évig tartó átalakítások és a felújítások során.

 

A program következő elemeként még az idén felújítják a Városházát, és az épület alagsorában egy éttermet, úgynevezett Városháza-pincét alakítanak ki. Elmondta még, hogy a városvezetés tervei között szerepel a téren álló piac felújítása, valamint a rendezetlen parkolási helyzet megoldása. A polgármester tájékoztatása szerint új díszburkolata és világítása lett a térnek, és a természetes környezet, a zöldfelületek is nagy hangsúlyt kaptak, 75 fát ültettek el. Több mint 2500 négyzetméter gránit- és csaknem 2500 négyzetméter mészkő burkolatot fektettek le, és 62 kandelábert állítottak fel. Szólt arról is, hogy a téren idén június 4-én újraavatták Kocsis András Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész Anyai fájdalom című szobrát, amely a trianoni döntésnek állít emléket. Emlékeztetett arra, hogy az alkotást először 1937-ben állították fel a Városháza épülete mellé, ám a háború után eltávolították, és egy ideig raktárakban porosodott.

 

(forrás: MTI)

 

Wintermantel Zsolt ünnepi beszéde:

Tisztelt Újpestiek, Kedves vendégeink!

 

A Szent István tér megújulásának első szakaszának befejezéséhez érkeztünk.

 

Újpest életében ismét egy fontos beruházás valósult meg. Az elmúlt húsz évben sokszor lehettünk büszkék a közösen elért sikereinkre.

 

Mindannyian emlékszünk milyen örömteli pillanat volt, mikor átadásra került a Polgár Centrum, vagy az első Széchenyi terv keretében megépült 300 bérlakás felépítését ünnepeltük. A fiatalok első lakáshoz jutásához utat jelentő fecskeház építése is Újpest közösségének sikere, akárcsak a Könyves Gimnázium, vagy a Városháza homlokzatának gyönyörű felújítása és az új városháza épületének megépítése.

 

A Szent István tér megújításának ezen szakasza az Európai Únió Közép-Magyarországi Operatív Programjának keretén belül több mint másfél milliárd forintból valósult meg. A beruházáshoz Újpest Önkormányzata 780 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, míg a fennmaradó részt saját, tegyük hozzá megfeszített erőnkből biztosítottuk.

 

Az új tér egyszerre jelenti a városközpont újra születését és egy új közösségi tér létrejöttét. A program során többek között új díszburkolatot és világítást kapott a tér egy része, valamint megtörtént a csatornahálózat felújítása és korszerűsítése is.

 

A közterületekre:

több, mint 2500 m2 gránit burkolat

közel 2500 m2 mészkő burkolat

több, mint 5000 m2 térkő burkolat került felhasználásra.

A téren elhelyzésre került:

62 kandelláber, 74 db vízijáték, 7 ivókút, 9 csobogó

és elültettek: 75 db fát

 

A városháza energiahatékonysági felújítása és a Városháza vendéglő kialakítása is a program része volt.

 

Külön öröm volt számunkra, hogy az Újpesti Városvédő Egyesület kezdeményezésére és a Képviselőtestület egyhangú támogatásával, 2010. június 4-én a téren újraavathattuk Kocsis András Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész Anyai fájdalom című szobrát, amely első alkalommal 1937-ben került a Városháza épülete mellé.

 

Az újpestiek közös sikere az, ami megvalósult, hiszen az emberek régóta szorgalmazták a város legfontosabb közösségi terének megújítását, számos javaslatot, ötletek adtak hozzá az elmúlt évek során, és mindig támogatták a megvalósítást - végig türelmesen viselték a munkálatokkal járó kényelmetlenségeket.

 

Itt szeretném megköszönni az újpestiek türelmét és megértését, hiszen a főtér felújításának első szakasza tovább húzódott és a vártnál is jóval több kellemetlenséget okozott az embereknek a mindennapokban.

 

Mindenképpen örömteli az, hogy láthatóan sokan érzik magukénak, és sokan használják a Főtér megújított területeit. Számomra az a legfontosabb, hogy úgy látom, az újpestiek szeretnek ide jönni, és túlnyomó részben elégedettek az eddig megvalósultakkal.

 

A megvalósítás kisebb-nagyobb hiányosságai ellenére ez reményt ad a sikeres folytatásra, hiszen a Főtér teljes megújításának java még hátra van.

 

A látványos, mondhatnánk szépészeti dolgok megvalósultak, de az érdemi lépések még hátra vannak. A piac felújítása, a sárga keramitos parkoló fejlesztése és a belváros parkolási helyzetének rendezése fontos feladat.

 

Jómagam és az új városvezetés nevében mondhatom, az önkormányzat elkötelezett a főtér teljes megújítása iránt, az a célunk, hogy néhány éven belül Budapest legszebb, legkorszerűbb és legotthonosabb főterét mondhassuk magunknak, mi újpestiek.

 

Erre a korábbinál egységesebb és ennél fogva remélhetően hatékonyabb városvezetéssel minden esélyünk meg van. Ami viszont a a legfontosabb, hogy a folytatáshoz valamennyi újpesti polgár, azaz az Újpestiek teljes közösségének támogatására szükség van. Ezt kérem mindannyiuktól!

 

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.