Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 50 vendég böngészi
Öngondoskodók Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 30.

 

-Jegyzet-

Már megint nem sikerült nyaralni, pedig nagyon igyekeztem megtakarítani közüzemi számláimból minden felesleges tízezrest. Helyette idén is az emlékezés maradt a múltra, no meg olyan ismerősök élménybeszámolói, akik időben tudtak váltani nem csak színt, de barátokat, kapcsolatokat, és lettek divatos kifejezéssel élve öngondoskodóak.
  Nem volt ez mindig így, és nem kell túlzottan idősnek lenni ahhoz, hogy emlékezzünk rá, hogyan telt el nyáron egy este kedvenc kisvendéglőnk kerthelységében, ahol a konyhaszaggal keveredett hűs levegő simogatta napközben leégett hátunkat, vagy mit jelentett üdülés után kipihenten kezdeni a munkát? Meg tudtunk élni a kevésből, miközben gyerekeink váz alatt tanultak meg a szomszéd kerékpárján biciklizni, hogyha netán saját is lesz egyszer, egymást váltva tudjanak egy-egy kört menni a lakótömb körül.”Miénk a gyár”mondták, ha nem is dalolva, de dolgoztunk hétvégeken ingyen, remélve jobb lesz. A „jövőt építed”, s hittünk sokan azoknak, akiktől ha csak egy téglát is kérnénk ma a közösből, rácsapnának a kezünkre. Ők, és alapítvánnyal csaló utódaik nem egyszer kioktató stílusban próbálnak lelkifurdalást kelteni aktív munkásokban, alkalmazottakban és nyugdíjas emberekben, - akik magukat nem kímélve rokkantak bele a munkába - miért nem voltunk öngondoskodóak? Kiábrándult, megvezetett napról napra élő állampolgárok lettünk hazánkban. Csak egy betű választ el, s a haza háza lesz a megszokásnak, a közömbösségnek és beletörődöttségnek.
Milyen volt a nyár a TUNGSRAM strandján? Hány mozi volt Újpesten? Hol
hallani itt cigányzenét, hogy szotyolás zsebünkből hálát osszunk a jókedvért?
Mára már három zár is kevés a panellakások ajtóján, s lesz még negyedik is, ha nem fogunk össze mihamarabb azokkal szemben, akik ide juttatták az országot.
  Be kell vallanom, nem voltam öngondoskodó és nem loptam eleget a közösből, hogy ma befektető, vagy köpönyegforgató politikusként kioktathassam azokat, akik sokszor három műszakban dolgoztak le egy munkahelyen 35-40 évet. Szánom-bánom bűneimet, mert pontosan fizettem a felvett OTP hitelt, és nem jelentettem csődöt, nem kértem uzsorakamatot kollégámtól, amiért szorult helyzetében néha kisegítettem őt. Csúnya dolog volt tőlem az is, hogy kevés fizetésemet beosztva a megmaradt pénzt felelőtlenül családomra költöttem, ahelyett hogy csak magamra gondoltam volna. Szinte már szégyenkezem néha, hogy lányom nem szingli, fiam sem dicsekedhet másságával, nem narkóznak barátaim, és nincs családomban egyetlen vagány diák sem, aki tanárát verné. 
  Ma már tudom, mit kellett volna tenni ahhoz, hogy esély egyenlő legyek, és ne csak a munkából részesüljek, hanem a haszon is az én köreimet gazdagítsa, de az már nem én volnék.
Sokan vagyunk, akik nem nyaraltunk már egy ideje… áció… káció… lesz még Vakáció!

Hladony Sándor  

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.