Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 71 vendég böngészi
Az értékállóságot és a biztonságot az állami nyugdíjrendszer garantálja Nyomtatás E-mail
2010. október 31.

Az Országgyűlés elfogadta a magánnyugdíjpénztáraknak az állami nyugdíj alapba történő bevonását. Erről a 3 millió embert érintő kérdésről beszélgettünk Újpest országgyűlési képviselőjével, dr. Hollósi Antallal.

 

- Miért pont most lett téma a magánnyugdíjpénztári befizetés?

- A Fidesz –KDNP választási kampányában is hangsúlyozta, hogy az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét. Ezt azonban csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kabinet, mert a magánnyugdíjpénztárak működése tipikus példája a magánérdek agresszív térnyerésének a közérdek kárára. A kormánynak ezért nagyon gyorsan cselekednie kellett, nehogy egy Lehman – Brothers helyzethez hasonló állapot alakuljon ki Magyarországon. Ha a kabinet nem lép időben, azt kockáztattuk volna, hogy eltűnnek a nyugdíjak.

 

- Milyen döntést hozott a Parlament ?

- A konkrét parlamenti döntés szerint 2010. november elsejétől felfüggeszti a havi 30 milliárd forintnyi állami átutalást ebbe a magánnak nevezett nyugdíjrendszerbe. Erre már azért is szükség van, mert például működési költségként ezen pénztárak menedzsmentje havi 1,5 milliárdot tesz zsebre, kockáztatja a befizetők pénzét, sőt a válság következtében is jelentős veszteséget könyveltek el. Mindezt nem finanszíroztathatják az ebbe a rendszerbe kényszerített emberekkel. Maga az eljárás nem ismeretlen Európában, hiszen korábban Észtország is így tett az euró bevezetésének elősegítése érdekében.

 

- Milyen intézkedések segítik a parlamenti döntés mielőbbi megvalósítását?

- Az ügy fontosságát igazolja az is, hogy miniszterelnök úr nyugdíjvédelmi megbízottat nevezett ki Selmeczi Gabriella személyében. Feladata lesz,hogy a magánnyugdíjpénztárak válsága miatt kialakult helyzetben megvédje a nyugdíjasok érdekeit és összehangolja a kormányzati intézkedéseket, biztosítsa az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés zavartalanságát, önkéntességét.

 

- Hány magánnyugdíjpénztár van és mekkora vagyont kezelnek? Miként lehet garantálni a nyugdíj értékállóságát?

- Magyarországon 19 ilyen pénztár működik jelenleg 3 millió 45 ezer taggal. Évente 360 milliárdos befizetés mellett 2700 milliárd forintos vagyont kezel. Ugyanakkor hozama hazánkban messze elmarad a nemzetközi gyakorlatban szokásos mértéktől. A vagyon - melynek alapját a tagok pénze képezi - kockázatosabb kezelésmódjával szemben áll az állami nyugdíjrendszer stabilitása, garanciája. Ezért javasolja a kormány, természetesen önkéntes alapon, az állami rendszerbe való visszalépést.

 

Ennek az eljárásnak során egyetlen visszalépőt sem érhet veszteség és a továbbiakban számíthat a folyamatosan indexált és garantált állami nyugdíjra.

 

Így valósul meg az emberek nyugdíjának értékállósága, amit a Nemzeti Összefogás Kormánya ígért az embereknek.

 

 

(ujpest.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Petres István 2010-12-11 12:12
2 300 000 Ft. van a számlámon ,jövőre megyek nyugdíjba. Vajon mennyi lesz a magánnyugdíjból kapott rész? 100 000 Ft nyugdíj esetén 75 000 az állami és 7800 a 25% amit a magánnyugdíj pénztár folyósít. A különbség 16 200 Ft. Ha egy hónapot is felvettem havi járandóság címén , már nem örökölhető a hátra maradt összeg. Csak akkor, ha nyugdíjba menés előtt halok meg. Ez pont olyan, mint az állami rendszer. Át kell lépni!!!
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.