Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
A jogos végkielégítéseket ne sújtsa különadó Nyomtatás E-mail
2010. november 03.

 

Az Országgyűlés kedden késő este lefolytatta a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az indítvány - amely lényegében megegyezik az Alkotmánybíróság által a múlt héten megsemmisített jogszabállyal - a társadalmi igazságérzetet sértő, közpénzekből származó juttatásokra külön mértékű adót állapítana meg. Az előterjesztő Lázár János zárszavában hangsúlyozta: keresik a módját annak, hogy a több évtizednyi munkaviszony után a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak jogosan járó végkielégítéseket ne sújtsa különadó. Ezt a vitában előzőleg minden párt szorgalmazta.

 

Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításának általános vitájában rámutatott: a Bajnai-kormány miniszterei távozásukkor összesen több mint 67 millió forintot, a menesztett államtitkárok pedig több mint 80 millió forintot vehettek fel.

 

A Magyar Fejlesztési Bank vezetőinek az idén kifizetett összeg eléri a 330 millió forintot - ismertette Rogán Antal. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesei egyenként 22, illetve 26 millió forintot kaptak a munkavégzés alóli mentesítésükért, s ehhez adódott végkielégítésük és szabadságmegváltásuk. A fideszes politikus kiemelte az összesen több mint 25 millió forinttal távozó Szilvásy György főigazgatót, aki korábbi miniszteri megbízatása után alig több mint egy évet töltött a vagyonkezelőnél.

 

Ezek azok az esetek, amelyek sértik az emberek igazságérzetét - mondta Rogán Antal azzal, hogy a kifogásolt összegeket szerintük vissza kell fizetni. Kitért arra: a kormánytöbbség feladata, hogy megfontolja az Alkotmánybíróság érveit, és nem az, hogy meghátráljon a 98 százalékos különadó bevezetésének szándékától.

 

Hangsúlyozta, hogy közalkalmazottak legfeljebb húszévnyi munkavégzés után kaphatnak annyi juttatást, mint Szilvásy György másfél év után. Elmondta: meg kell találni a módját annak, hogy több évtizednyi munkavégzés után senkit se érjen hátrány, ami szerinte a legegyszerűbben úgy történhet meg, ha nem bocsátják el ezeket az embereket.

 

Keresik a megoldást a több évtizede szolgáló közalkalmazottak érdekében

 

A felszólalásokra válaszolva az előterjesztő Lázár János megerősítette: szerdai, a szakszervezetekkel folytatandó tárgyalásain olyan megoldást fognak keresni, amely biztosítja, hogy a több évtizednyi munkaviszony után a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak jogosan járó végkielégítéseket ne sújtsa különadó.

 

Az Országgyűlés az általános viták lefolytatása után döntött a javaslatok részletes vitára bocsátásáról, így azokra a parlament szerdai ülésén kerül sor.

 

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.