Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 23 vendég böngészi
Szenespince Nyomtatás E-mail
2010. november 03.

A mi udvarunk sokszor volt hangos gyerekricsajtól, veszekedéstől, vagy éppen a vak koldus szívet szorongató vasárnapi énekétől.

 

Nem gondoltam volna, hogy valaha is örömmel fogok lemenni abba a pincébe, amit elrettentésünkre emlegettek, ha rosszul viselkedtünk, s ami oly meredek volt, hogy a téli tüzelőt is csak jó pénzért hordták le a termetes szeneslegények. Viszont 1956 októberében nagy biztonságot jelentett mindenki számára, aki leköltözött a föld alá, hogy átvészelje valahogy a meleg napokat. Emlékszem az első időkre, amikor még teherautóról szervezetten osztották a kétkilós barnakenyeret, cserében elvitték a szemközti ház nemzetiszínű lobogóját az utcai tartójából, meg hogy boldogan olvasták a forradalmi röplapokat az emberek, amit repülőről szórtak le Újpesten.

 

A kezdeti öröm félelemmé vált az idő multával, mert a szórványos híreket követően magunk is meggyőződhettünk róla, hogy visszajöttek az oroszok. Később, amikor már nem volt sem kenyér, sem más ehető tartalék, csak a legbátrabbak próbálták meg pótolni, mert az utcákon szórványosan lövöldöztek minden irányból. Az ablakokba kitett rádiók aggasztó híreit suttogva adták tovább az emberek egymásnak, amit London hangja, meg a Szabad Európa rádiók sugároztak recsegő, néha érthetetlen zavart hullámhosszon. A házmester Hőbe néni két albérlője is a sebesültek között volt, amikor a péknél lábon lőtték a sorban álló nőket az oroszok, de ezt csak hetekkel a forradalom leverése után tudtuk meg, amikor már kijöttek a kórházból.

 

Sokáig jártak még érdeklődni utánuk civil ruhás emberek, meg a szomszéd után is, akinek URH-s rádiója volt, hogy hallgatta-e a tiltott adást? A mi kis rádiónk erre nem volt alkalmas, már annak is örültünk, ha világítani kezdett rajta a varázsszem, ha recsegve is, de legalább szólt. Emlékszem a pokróccal letakart szalmazsákra, amit a szén tetejére rakott édesanyám, hogy aludni tudjunk rajta, meg, hogy ott szoptatta öcsémet háttal a szomszédoknak. A félelemben eltöltött napok után néhányan befűtöttek a mosókonyhába, hogy fürödni tudjunk, de a nagy kapkodásban nem áztatta be senki a fateknőket, amiből így bőven folyt ki a drága melegített víz. Amikor már fel lehetett jönni a lakásba, akkor vettük észre, hogy a bejárati ajtó üvege egy repesztől betörött, meg hogy nincs otthon az a katonatiszt, aki szintén a házban lakott. Pár nap múlva hazajött vidéki rokonaitól, ahol meghúzta magát, később kitüntették a Munkás Paraszt Hatalomért érdeméremmel, ezt büszkén viselte hétköznap is. Számunkra - gyerekeknek - azzal, hogy rendes ágyban alhattunk, véget ért a forradalom.

 

Volt iskolám is találatot kapott az Attila és József Attila utca sarkán, aminek nagyon örültünk, mert amikor újjáépítették, ezt a tantermet rendezték be tornateremnek, ami addig nem volt. Az első tanévet követően kiosztott okleveleinket is visszakérték 1957-ben, hogy a Kossuth címert az újjal kicserélve a múltat végképp eltöröljék.

 

Sokszor vártuk hiába a vak koldusasszonyt, hogy megint énekeljen, de a kikészített ötven fillér gazdátlan maradt a vasárnapi asztalon.

 

Újpest, 2010. október 23.

 

Hladony Sándor
Önkormányzati képviselő /Fidesz-UE/

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.