Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 63 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #9 Nyomtatás E-mail
2010. november 04.

Az Országgyűlés 2010. november 2-i ülésén elfogadták a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot, mely az ún. „médiacsomag” legfontosabb eleme. A sokak által tévesen médiatörvényként emlegetett „médiaalkotmány” csak a médiatartalmat szabályozza elvi és szimbolikus kérdésekben. A javaslat célja, hogy a korszerűtlen szabályozások helyett olyan rendszer működjön, amely jobban elősegíti a véleménynyilvánítás szabadságát, olcsóbb és átláthatóbb közszolgálati intézményrendszert teremt, támogatja a valódi médiapiaci versenyt, magyarán képes a XXI. század kihívásainak megfelelni. Természetesen a törvény minden ma ismert médiumra kiterjed, így a nyomtatott és elektronikus sajtóra, illetve az internetes tartalmak egyes részeire is.

 

Az Országgyűlés határozatot hozott a megújuló energia közlekedésben való felhasználásának előmozdításáról, illetve a felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről. A törvényjavaslat az uniós kötelezettségeket figyelembe véve először is arról döntött, hogy 2020-ban és azt követően a teljes közlekedésben felhasznált energia minimum 10 %-ának megújuló energiaforrásból kell származnia, valamint kizárólag a megfelelően létrehozott bioüzemanyag használható, melynek előállítása és forgalomba hozatala is meghatározott szabályok figyelembevételével történik. Az üzemanyag forgalmazóknak előre megszabott ütemben és mértékben csökkenteniük kell üzemanyaguk CO2 kibocsátását, 2020-ig 6 %-ra. Mindezen rendelkezések hozzájárulnak a termelés gazdaságosságához, és biztosítják a kiszámítható gazdálkodás feltételeit. A bioüzemanyagok alapanyagának termelése nem ütközik össze az élelmiszerellátással, ugyanakkor a megújuló energiák közlekedési használata munkahelyeket teremt, pozitív gazdasági hatást gyakorol. Emellett a gazdálkodók számára biztosítja a terményfelesleg értékesítését, stabil és kiszámítható jövedelmet nyújtva, ami csökkenti a vidéki területekről való kitelepülés mértékét is.

 

A Parlament a hagyatéki eljárásról szóló törvényt is módosította, ugyanis ellentmondásos helyzet állt fenn, mivel annak számos jogintézménye az új Ptk. szabályaira épült, annak ellenére, hogy az végül nem lépett hatályba. Így a keddi ülésen a szöveg pontosítása mellett három jogintézményt is megújítottak. A módosítás először is kimondja, hogy tájékoztatást kell adni a megismételt hagyatéki eljárás megindulásáról, másodszor kiszélesíti a jegyző ingatlan-nyilvántartási lekérdezési jogosultságát, valamint szabályozza a földek Magyar Államnak való ajándékozását is.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés