Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
"A megújulás költségvetése szakít a megszorításokkal" Nyomtatás E-mail
2010. november 16.

A jövő évi költségvetés szakít a megszorításokkal, és a családok, a vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést helyezi középpontjába - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési vita expozéjában a bizottságok többségi véleményét ismertetve hétfőn délután a Parlamentben.

 

Szijjártó Péter kifejtette: a megújulás költségvetése szakít az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájával, amely az ország eladósodásához vezetett, szakít a család- és munkahely-ellenességgel, valamint az átláthatatlan és a potyautasságot ösztönző adórendszerrel.

 


Szíjjártó Péter (fotó: Fidesz.hu)

 

Hozzátette: a jövő évi büdzsé alkalmas a magyar gazdaság növekedési pályára állítására, így az a térség legversenyképesebbje lehet.

 

Beszélt arról: a bizottságok véleménye alapján a költségvetés megfelel a választói akaratnak, mivel azokat a nemzeti ügyeket képviseli, amelyeket a választásokon győztes pártszövetség meghirdetett. A gazdasági növekedés beindításán túl biztosítja a szükséges forrásokat a rend és a szociális biztonság megteremtéséhez, az egészségügy megmentéséhez, és alkalmas, hogy segítse a demokratikus normák helyreállítását - mondta.

 

Az adóváltozásokról szólva úgy fogalmazott: jövőre eddig példa nélküli mértékben támogatják a családokat, elismerve, hogy a szülőknek van olyan jövedelme, amelyhez "az államnak semmi köze". Az egykulcsos adórendszer ösztönzi a munkavállalást, valamint azt, hogy aki dolgozik, még többet dolgozzon - emelte ki Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy az új adórendszer egyszerű, arányos és átlátható, szabályait "megéri betartani".

 

A kormány terveiről szólva elmondta: a kabinet célja, hogy tíz esztendő alatt egymillió új munkahelyet hozzon létre, 2015-re pedig 400 ezerrel emelje a foglalkoztatást.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottságban többen a kormány távolabbi terveit firtatták, Szijjártó Péter kifejtette: úgy látszik, "azt, hogy idén, jövőre meg utána évben rendben leszünk, mindenki készpénznek veszi".

 

A válságadókról elmondta: azok három évre szólnak, utána új szabályok lépnek életbe, amelyekről a kormány tárgyalni fog az érintettekkel egy új, arányos közteherviselési modell megvalósítása érdekében.

 

Szijjártó Péter kitért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) véleményére is. Emlékeztetett: az elmúlt években nem volt arra példa, hogy a jegybank bármely vezetője a szakbizottságban a büdzsé veszélyeire figyelmeztetett volna. Hozzátette: az MNB jelenlegi álláspontja "személyes bosszúsággal volt átitatva", amely szerinte a bankvezetők fizetésének csökkentésből fakadhatott.

 

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás növelése és a családtámogatás érdekében a kormány csökkentette a társasági adót, megszüntetett számos kisadót, és támogatja a nők részmunkaidős foglalkoztatását, valamint átalakítja a közfoglalkoztatás rendszerét.

 

Kifejtette, hogy az eddigi közmunka- és közfoglalkoztatási programok "sokszor pénznyelő automataként működtek", átláthatatlanok voltak. A kormány ezért meghirdeti az értékteremtő munkát elismerő Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, amely a többletmunkahelyek létrehozására 64 milliárd forintot biztosít, ezenkívül az önkormányzatoknak 48 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzáfűzte: a költségvetés támogatja a pályakezdők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását is.

 

A családtámogatási rendszerről elmondta: gyes-re 65 milliárd, gyed-re 99 milliárd forintot fordít a költségvetés.

 

A rend helyreállítása érdekében a költségvetés megerősíti a rendőrséget, és lehetőséget ad a létszám növelésére. Jövőre 27,5 milliárd forinttal jut több a rendőrségre - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

 

Ismertette, hogy a gyógyító-megelőző ellátásokra az idén előirányzottnál 12,5 milliárd forinttal több, összesen 770 milliárd forint jut jövőre, amit év közben további 15 milliárd forinttal lehet kiegészíteni különböző feltételek teljesítése esetén. A háziorvosok rendelkezésére álló forrásokat 3,2 milliárd forinttal, 81 milliárd forintra növelik, és 2 milliárd forinttal nő a mentők támogatása is.

 

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségének megteremtésével megszüntette azt a kényszert, hogy az emberek "nyugdíjcélú megtakarításaikat spekuláns üzletemberekre bízzák, hogy ők a saját szerencséjüket a nyugdíjtőzsdén kipróbálják". Elmondta továbbá, hogy a kormány jövőre 128 milliárd forinttal többet költ öregségi nyugdíjra.

 

A törvénytervezet szerint az önkormányzatok központi költségvetésből származó bevételei 4,7 százalékkal nőnek - hangsúlyozta a politikus. Ahogy azt is, hogy növelik a verseny- és az utánpótlássport támogatását.

 

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.