Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Alföldi lemondta a román nemzeti ünnepet Nyomtatás E-mail
2010. november 18.

Alföldi Róbert visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A Nemzeti Színház főigazgatója délután még azt írta közleményében, hogy szerinte elősegítheti a két ország közeledését, hogy a románok nemzeti ünnepén, ami egyébként Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulója a színházban tartsák a magyarországi fő rendezvényt.

 

Mégsem lesz állófogadás a Nemzeti Színházban november 30-án este.

 

Alföldi Róbert igazgató szerdán este az MTI-n keresztül tudatta, hogy visszavonja megállapodását a Budapesti Román Kulturális Intézettel, jóllehet, a román nagykövet már szétküldte a meghívókat a nemzeti ünnepére. A szomszédos országban ezen a napon Erdély Romániához csatolását ünneplik, amit 1918 december elsején mondtak ki Gyulafehérváron. A terv az volt, hogy a Nemzeti Színházban november 30-án este előadás és állófogadás lesz az ünnep alkalmából.

 

A Magyar Hírlap szerdán leközölte a meghívót, ami azonnal politikai hullámokat vert. A Jobbik bejelentette, hogy december elsejére tüntetést szervez a Nemzeti elé. "A Jobbik szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak."

 

Alföldi a támadás ellenére délután még másképp gondolta a dolgot, kiadott egy közleményt, ami szerint a rendezvény célja volt, hogy elősegítse a két ország közeledését a viharos  történelmi események ellenére. "A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni" - írta.

 

 

(index.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

 

Hozzászólások

 
0 #2 Bacsó Gézáné 2010-11-22 16:18
Tökéletesen egyetértek a fenti véleménnyel!
Sokakat ismerek akik felháborodásukr ól nyilatkoztak, amikor tudomásukra jutott, Alfőldi Nemzeti Szinházunk főigazgatója lett. Ezt csak fokozta az az izléstelen mód, mellyel lejáratta nemzeti kincsünk pld. a János Vitéz eltorzított változatát. Petőfi megfordulna sírjában ha tudná!
Manapság már több izléstelenséget tapasztal az ember, nem tartom magam maradinak, de ami azt illeti a közszolgálati TV sem éppen olyan, amit jószívvel ajánlanék a fiataloknak! Akinek van már jobb tapasztalata, azt nehéz elvinni rosszirányba, de a fiatalok számára ez enyhénszólva nagyon káros lehet!
Üdvözlettel: Bacsó Gézáné
 
 
0 #1 Baumag 2010-11-22 12:29
Szerintem, ízléstelen provokáció történt elsősorban a román követség részről, hogy Budapesten a Nemzeti Szinházat szemelték ki nemzeti ünnepük megünneplésére.
Hasonló provokációk nem precedens nélküliek a román nemzeti ünnepeken.
Egyik magyar miniszterelnökü nk is szívügyének tartotta, hogy a román nemzeti ünnep alkalmával, román kollegájával együtt pezsgőzzön a Kempinszki szállodában.
Pár évvel ezelőtt Hargita megye központjában(Cs ikszereda) ünnepelték nemzeti ünnepüket a románok, amit szintén provokációnak lehetett nevezni, ugyanis nagy létszámú katonaság menetelt egész nap a város utcáin, hangos katonai dalokat énekelve.
A székelyek nem mentek ki az utcára, szerencsére belátták ennek veszélyességét, nem akartak balhét, és a katonaságot este felé kivezényelték a városból.
Folyamatosan borsot törnek az orrunk alá, ezt mi tudomásul vesszük, de elfogadni nem tudjuk, mert nekünk Trianon nem ünnep csak nekik.
Alföldi Róbert a Nemzeti Szinház igazgatója viselkedésén nem csodálkozom, mert egész munkásságával a nihilt, a devianciát képviseli, gyűlöl mindent ami nemes, szép, és értékes.
A Nemzetiben bemutatott Havadtőy Samuel kiállitással is, a keresztény szimbolumrendsz ert helyezte obszcén kontextusba.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.