Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 68 vendég böngészi
Égővörös muskátlik és címeres gazok Nyomtatás E-mail
2008. október 13.

 

Újpest baloldali többségű képviselőtestülete megelégelvén az évszázados iparváros unalmas szürke titulusát, úgy határozott, hogy Újpest ezentúl virágváros legyen. Mivel így határozott ezért tervet dolgozott ki, amiben több százmillió forintot szánt eme nagyszerű cél megvalósításra, mert persze az adófizetők pénze ilyen nagyszerű tervek estén nem lehet akadálya a haladásnak.
A program keretében több ezer égővörös muskátlit osztottak ki ingyenesen, és azt is elhatározták, hogy a Görgey utcai villamos-fordulóban virágból rakják ki Újpest címerét. Az ötlet hallatán biztos még Brezsnyev elvtárs is elégedetten csettintett volna, mert az egyszerre emlékeztet a moszkvai olimpia színpompás nyitóünnepségére, miközben azt is szemléletesen bizonyítja, hogy lám Újpesten nem csak egy napig van virágkarnevál.
Sárga büdöskék voltak hivatottak mutatni a címer aranyát, egynyári begóniák pedig a címer vörösét.

Büdöske és gaz

 

Annak rendje és módja szerint, átadás címén a botanikáért felelős alpolgármester dicsőséges pózokban lefotóztatta magát a remekmű előtt. Az újság, mindannyiunk újságja pedig dicsőséges termelési beszámolóban tett hitet az ötlet, és a megvalósítás apró, de jelképes csodája mellett. Az átadás megtörtént, az elvtársak elégedettek voltak, tán még koccintottak is, de egymás hátát biztos jóízűen lapogatták, de aztán mindenkit továbbsodort az élet, hogy a pompás címert csak a villamosból, vagy autóból szemlélje aztán.
De a természet, mint már oly sokszor korábban, ismét megmutatta erejét. Néhány hét elteltével a címer aranya és vöröse, a büdöske és a begónia közt jellegzetes növény ütötte fel a fejét, amit népiesen csak disznóparéjnak szoktak nevezni.

 


Szőrős Disznóparéj
 

 Először nem volt annyira feltűnő megbújt a tápon dúsra hizlalt virágok levelei alatt, de hamar levetkezte gátlásait, és jócskán túlnőtte a virágokat, úgy hogy már a villamosból, is jól látszott.Az igazság kedvéért el kell mondani, hogy a villamos természetesen lassított a kanyarban. Az újpestiek pedig, nap mint nap munkába menvén figyelték a lassító villamosból, hogy büszke címerükben hogy tenyészik egyre inkább a gaz. Némelyek nem átallották valamiféle szimbólumnak, vagy sorsszerű kinyilatkoztatásnak tekinteni a fejleményeket, de mások csak legyintettek erre. Ők csupán a legyőzhetetlen természet erejének tudták be a gazok felülkerekedését. Nem is olyan nagy baj ez mondták a sokat látott idősek. Mégiscsak jobb ez mintha az elvtársak vízierőművet építenének a Szúnyog-szigetnél, vagy ha a kétfejű büdöske kinemesítésnek céljából vennének fel devizakölcsönt a város kontójára.
A gaz csak gaz, nyugtatták magukat, de azért aztán mindig félve nyitották ki az újságot. Hisz soha nem tudhatják, miféle dicsőséges bejelentéssel erőltetik rájuk megint a boldogságot.


(publicisztika - forrás: Polgári Újpestért Hírlevél)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.