Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
Budai Gyula feljelentést tett Álomsziget-ügyben Nyomtatás E-mail
2010. december 01.

 

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ügyészségen a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projekttel kapcsolatban az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint az ügyben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter büntetőjogi felelősségét is vizsgálni kell.

 

A Gyurcsány-kormány 2009-ben nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá az Álomsziget-projektet, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közelmúltbeli jelentése szerint azonban az akkori kabinet ezt úgy tette - hasonlóan a sukorói kaszinóberuházáshoz -, hogy nem állt fenn a törvény által megkövetelt fontos közcél, és a döntés kifejezetten egy üzleti kör érdekeit szolgálta - fejtette ki Budai.

 

Emlékeztetve, hogy az Orbán-kormány idén novemberben hatályon kívül helyezte a kiemeltté nyilvánító rendeletet. "Az Álomsziget-projekt kísértetiesen hasonlít a sukorói kaszinóberuházáshoz" - fogalmazott a fideszes politikus. A kormánybiztos különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hivatali visszaélés elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen az Álomszigettel kapcsolatban. Megítélése szerint az ügyészségnek vizsgálnia kell a koncessziós szerződés megkötését, a nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítás körülményeit és azt a vagyonveszést is, amely akár a költségvetési bevételek, akár a privatizáció kapcsán az államot érte. Tájékoztatása szerint egyébként az ügyben körülbelül kétmilliárd forintos kárt szenvedett az állam.

 

Budai Gyula azt mondta, azért a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést, mert álláspontja szerint volt kormánytagok - akik jelenleg is országgyűlési képviselők - hivatali helyzetükkel visszaélve, hatáskörüket túllépve, a külföldi befektetők nyomásának engedve nyilvánítottak egy beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemeltté. Úgy véli, ebben a vonatkozásban Gyurcsány Ferenc és Veres János büntetőjogi felelősségét is vizsgálnia kell az ügyészségnek. A vagyonvesztést illetően pedig - folytatta - azoknak az állami vezetőknek a felelősségét kell vizsgálni, akik hozzájárultak az értékesítéshez. Példaként említette a vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst.

 

Budai közölte azt is: hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztérium a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és törvényességi eljárást kezdeményezett az Álomsziget-beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban, ugyanis azt állapították meg, hogy a környezetvédelmi engedély kiadásánál - ami az előző kormányhoz köthető - jelentős eljárásjogi és anyagi jogi jogszabálysértés történt. Ha az ügyészség vizsgálatot rendel el, és azt állapítja meg, hogy valóban jogszabályellenesen adták ki az engedélyt, akkor a beruházás nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, "és így valószínűleg nem fog tudni abban a formában megvalósulni, mint ahogy az eredeti elképzelésekben szerepel" - tette hozzá.

 

Az elszámoltatási kormánybiztos kérdésre szólt arról is, hogy a koncessziós határidő Sukoró esetében 2011. január 1-jén jár le, s ha a beruházó nem fogja tudni megkezdeni a beruházást, 900 millió forint kötbért kell fizetnie a magyar államnak. Az Álomszigetnél ez a határidő 2013. Az évek óta húzódó, 400 milliárd forint értékű és kiemelt beruházásnak minősülő Álomsziget-projekttel a Hajógyári-sziget területének több mint egyötödét beépítenék, a kaszinóváros mellett szállodákat és konferenciaközpontot is létesítenének.

 

 

(MTI)

 

Hozzászólások

 
0 #1 anyuka 2010-12-01 14:16
Én még emlékszem arra, hogy busszal tudtam bemenni a kicsikkel a Hajógyári szigetre, ahol jó levegőn játszhattak gyerekeim. Most amikor vassza szeretnénk venni azt, ami közös örömünket szolgálja, még a huhogókkal is meg kell küzdenünk.
Nem kellene az embereket egymásra uszítani. Megint kezdődik az árokásás. Gyalázat amit ez a rabló Mszpé csinál megint. Miért nem akkor tüntettek a szakszervezetek , amikor lopták az országot a szocialisták.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.