Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Megtilthatják a dohányzást a budapesti megállókban Nyomtatás E-mail
2010. december 09.

 

Várhatóan megtiltják a dohányzást Budapesten, a tömegközlekedési járművek megállóiban, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadja Tarlós István főpolgármester erre irányuló előterjesztését. A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után várhatóan rövidesen megtiltják a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István ugyanis ezt javasolja a Fidesz-KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

 

A főpolgármester a főváros köztisztaságáról szóló rendelet módosítására irányuló előterjesztésében emlékeztet arra: a közgyűlés júniusban döntött arról, hogy megtiltják a dohányzást a fővárosi aluljárókban. (Még korábban a fővárosi játszótereken, illetve azok közvetlen közelében tiltották meg a dohányzást). Tarlós István az előterjesztésében azt írja: ezeket egészíti ki előterjesztése a budapesti tömegközlekedési megállók (autóbusz, trolibusz, villamos, HÉV megállóhelyek, állomások) területén való dohányzás megtiltásával.

 

A rendelet értelmében tilos lenne a dohányzás a várakozás céljára elkülönített közterületen, illetve, ha egyéb jelzés nincs, akkor például az autóbuszmegállóknál egy 2 méter széles, és 18 méter hosszúságú területen. Villamosmegállóknál a tiltott zóna kétszer 35 méteres, míg a HÉV-eknél kétszer 120 méter hosszú. A tilalom megszegését a közterület-felügyelők 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatnák a javaslat szerint. A jogszabály a kihirdetését (azaz a közlönyben történő megjelenést) követő 45. napon, tehát legkorábban jövő januárban, vagy februárban lépne hatályba.

 

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után várhatóan rövidesen megtiltják a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester ugyanis ezt javasolja a Fidesz-KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

 

A főpolgármester előterjesztésében emlékeztet rá: a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló közgyűlési rendelet felhatalmazást ad a budapesti önkormányzatoknak, hogy közigazgatási területükön a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást megtiltsák. (Ezzel a lehetőséggel több önkormányzat - például a XI. kerület - már élt is.)

 

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani. A rendelet hatálya nem terjedne ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az előterjesztés szerint az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály 2011. január 1-jén lépne hatályba.

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönthet az ügyben.

 

 

(mti.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Baumag 2010-12-11 10:11
Amíg a Görgey út a dísztárcsa gyűjtők paradicsoma a rossz út miatt, amíg ha Újpestről Balatonra, vagy Győr felé akarunk menni meg kell kerülni egész Budapestet, vagy át kell araszolni rajta, addig nem tudom, miért akarja Tarlós úr megszigorítani a dohányzást a nyílt megállókban.
Hiszen van ennél sokkal fontosabb dolga is.
Főleg amikor a megállókban 10-15 perceket kell várni a villamosra, és amikor megérkezik, az újpesti megállók olyan tele vannak, hogy rágyújtani is abszolút lehetetlen.
Egy borzasztóan nagy lakótelep utazása nincs megoldva.
Mert ha először azt oldaná meg, hogy 14/A jelzéssel villamosok közlekednének Káposztásmegyer és a kocsiszín között, utána egy szavam nem lenne, hogy miért látszatintézked ésekre futja csak első intézkedései között.
Kezdem érteni, hogy Tarlós úr miért volt olyan elégedett Demszky tevékenységével .
Bemutatkozásnak a cigarettázás megbüntetése nem tűnik túl szerencsés megoldásnak.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.