Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Pősze: a Jobbik vezetése egy nagy nulla Nyomtatás E-mail
2010. december 14.

Olyan emberek irányítják a Jobbikot, akik nem is tagjai a pártnak, a vezetés kiüresedett, totális ideológiai káosz jellemzi - indokolja a Hírszerzőnek adott interjújában Pősze Lajos, hogy miért került szembe a pártvezetéssel. Pőszét hétfőn zárta ki a Jobbik frakciójából.

 

Számított arra, hogy kizárják a Jobbik frakciójából?

 

Nem, mert azt gondoltam, kell még segítség ennek a pártnak, illetve ennél azért bölcsebbek. Egy olyan helyzetben, amikor egy külső, anarchista nyomás, és egy belső józanság között kell dönteni… Arra persze jó volt, hogy megmutatta, ki irányítja igazából a Jobbikot. Ez a pártvezetés egy nagy nulla, mert kiderült, hogy kívülről mozgatják.

 

Ez mit jelent?

 

Olyan személyek szava döntő, akik nem is tagjai a Jobbiknak, vagy a pártvezetésnek. Most nem akarok személyeket mondani.

 

A nyáron Budaházy Györgyöt, Toroczkai Lászlót és a Magyar Gárdát kritizálta.

 

Nem is őket kritizáltam, azt mondtam, nem szerencsés, ha ilyen emberekre hallgat a pártvezetés. Azóta megritkult körülöttem a levegő. Én nem voltam hajlandó szó nélkül eltűrni, hogy ilyen személyek szava fontosabb legyen, mint a pártvezetésé. Minden normális embernek van önérzete, és kikéri magának, ha csak eszközként használják.

 

A pártvezetés viszont joggal róhatja fel önnek, hogy kibeszélt a pártból, nyilvánosan kritizálta őket.

 

Hol kibeszélés az, amit én csináltam? Ennél sokkal nagyobb szabadsággal bírálnak emberek más pártokat. Engem azért is bomlasztással vádoltak, mert platformokat szerettem volna szervezni, mint minden más pártban is létezik ilyen, azért, hogy a társadalom különböző rétegei felé jobban megjeleníthessük magunkat.

 

Vannak törésvonalak a Jobbikon belül?

 

A fő törésvonalak az elnökség és a szervezetek között húzódnak. Az elnökség rendszeresen elnyomja a helyi szervezeteket, kihasználja őket, majd ha nem tetszik neki, ami ott zajlik esetleg, egyszerűen feloszlatja a renitens szervezetet. A tagságot csak szavazatszerző igavonónak használják.

 

A tagság azonban éppen azért bírálja sokszor a vezetést, mert nem tartja elég radikálisnak. Nem maradt így ön elenyésző kisebbségben a véleményével?

 

Az még önmagában egyáltalán nem lett volna baj. Vannak olyan dolgok, amiket nem létszámarányosan lehet eldönteni: nem lehet csak azért bevállalni dolgokat, hogy szerezzünk még pár száz szavazatot. Értékekre is szükség van.

 

Pősze Lajos
Pősze Lajos (fotó: Túry Gergely)

 

Mire gondol konkrétan?

 

Arra, hogy hiába van egy pártprogramunk, teljes értéknélküliség jellemzi a vezetést. Most egyszerre van jelen a fanatikus iszlámorientáltság a kettős kereszt állítgatásokkal, és az EU-szkepticizmussal. Ember el nem igazodik ezen.

 

De ezt ismerhette már akkor is, amikor belépett a pártba, és elvállalta a jelöltséget.

 

Igen, de azt hittem, éppen azért hívnak, hogy segítsek valamilyen le-, vagy megtisztulásban. Ezért is butaság, amikor a képviselői eskümre emlékeztetnek, hiszen itt engem csaptak be. Én erre szerződtem, amit megpróbáltam megvalósítani.

 

Ki irányítja most a Jobbikot?

 

Nem tudom. Hogy nem Vona Gábor, az biztos. Valakik kívülről. Minden utcában van valaki Budapesten, aki nem tagja a Jobbiknak, de irányítja a pártot.

 

Olyan híreket is lehetett hallani, hogy ön már távozni akart, de megpróbált magával vinni néhány frakciótagot is.

 

Ez nem igaz. Nem bomlasztottam, csak platformokat szerettem volna, mint említettem, mert szerintem szociológiailag egymáshoz közel álló emberek jobban megértik egymást. Ezt már rögtön bomlasztásnak fogták fel.

 

Most mit csinál majd?

 

Formálisan adott a helyzet, hat hónapig független vagyok. Aztán szeretném megszervezni azoknak a fiataloknak a képviseletét, akik az elmúlt egy-másfél évben elfordultak a Jobbiktól a pártvezetés miatt.

 

Gondolja, hogy van akkora ismertsége, támogatottsága ehhez?

 

Most ezzel nem foglalkozom, teszem a dolgomat.

 

Beül más frakcióba?

 

Nem tervezem, meg sem fordult a fejemben.

 

 

(hirszerzo.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Baumag 2010-12-15 17:17
Nem tudom, hogy hova tette a Jobbik az eszét, amikor ilyen embert vett be a csapatba, aki valamikor a Szerencsejáték Rt vezetője volt.
Gondolom, nem mindegyikünk lehetne ennek az állásnak a birtokosa.
Sajnos más pártokban is van bőven olyan ember, akinek csak az a lényeg, hogy bejusson a parlamentbe, és nem azért, hogy a társadalom javát szolgálja.
Ezeket a szerencselovago kat kellene minél előbb felismerni, és átirányítani más munkaterületekr e, ahol nem tudnak kárt csinálni.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.