Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Egy év múlva megkezdheti működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyomtatás E-mail
2010. december 16.

 

Egy év múlva, 2012. január 1-jén kezdheti meg működését a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézménye, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely egy egyetem, egy főiskola és egy egyetemi kar egyesülésével jön létre - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból.

 

Az erről szóló törvényjavaslat február végéig elkészül. A három intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara.

 

A rendelkezés szerint a kabinet a honvédelmi és katonai felsőoktatást végző Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a rendvédelmi és rendészeti felsőoktatást képviselő Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemtől különváló, a közigazgatási felsőoktatást alaptevékenységként folytató Közigazgatás-tudományi Kar egyesülésével - a három intézmény hagyományainak megőrzése mellett, a szorosabb oktatási és kutatási együttműködés, valamint a hatékonyabb működtetés érdekében - rendeli el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozását.

 

Indoklásképpen azt írják, hogy a közszolgálaton belül a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományában a hivatástudat és a szakértelem erősítése összehangolt és tervezett utánpótlásképzést tesz szükségessé, továbbá a pályaelhagyás helyett a társadalom számára hatékony munkavégzés biztosítására és a nyugdíjazás utáni életszakaszra a közszolgálati pályaorientációt támogató továbbképzési rendszert kell működtetni, ezért a közszolgálati felsőfokú szakemberképzést egységes intézményi alapokra kívánják helyezni.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyesülő intézmények jogutódjaként 2012. január 1-jén kezdené meg működését, a jogelőd intézmények pedig az új egyetem önálló egyetemi karaiként működnének.

 

A kormány arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, a belügyminisztert, a honvédelmi minisztert, a nemzeti erőforrás minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy készítsenek megvalósíthatósági hatástanulmányt az átalakulással kapcsolatban, és ez alapján 2011. február 28-ig terjesszenek törvényjavaslatot a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapításáról.

 

A kabinet arra is felhívja az érintett minisztereket, hogy az említett intézmények átalakulási folyamatának tapasztalataira is építve, 2011. június 30-ig terjesszék a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos fenntartói jogokra, finanszírozásra, az egyetem irányítására, szervezetére és működésére, valamint az oktatók és a hallgatók jogállására vonatkozó speciális szabályozás tervezetét.

 

A közszolgálati egyetem fenntartói jogait a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter fenntartói megállapodásán alapuló közös fenntartói testület gyakorolja. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyetem előkészítésének 2011. évi költségeit, továbbá a 2012. évi költségvetési támogatását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési fejezetében biztosítja. Mindemellett a fenntartó miniszterek a külügyminiszterrel együttműködve megvizsgálják majd a közszolgálaton belül a diplomáciai szolgálatra felkészítő, magas színvonalú képzések intézményi hátterének lehetőségeit is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretei között.

 

Az új intézmény központi szervezete és vezető szervezeti egységei számára a kormány épületingatlant és működtetési támogatást biztosít. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat végrehajtásának tárcaközi koordinálására miniszteri biztost neveznek majd ki.

 

Végezetül a kabinet felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert és a nemzeti erőforrás minisztert arra, hogy a felsőoktatásban a köztársasági ösztöndíjjal összehangolt rendszerben 2011. január 31-ig hozzák létre az önálló közszolgálati ösztöndíjat, amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter adományoz. A közszolgálati ösztöndíj célja, hogy a legkiválóbb hallgatók tanulmányi szerződésben vállalják a magyar közigazgatás szolgálatát olyan szakterületeken, amelyeken gondot okoz a megfelelő utánpótlás biztosítása.

 

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.