Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 48 vendég böngészi
Csütörtökön nevezi ki Orbán a kormánymegbízottakat a kormányhivatalok élére Nyomtatás E-mail
2010. december 21.

 

Csütörtökön nevezi ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormánymegbízottakat a január elsején létrejövő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal élére - közölte az MTI érdeklődésére a kormányzati kommunikációs államtitkárság. Az Index kedden azt írta, hogy információi szerint a kormányfő kijelölte az új kormányhivatalok politikai vezetőit, bár a lista még nem teljes.

 

Az Index úgy tudja, hogy a budapesti kormányhivatal vezetésével Pesti Imrét, a Bács-Kiskun megyeiével Kerényi Jánost, a Hajdú-Bihar megyeiével Rácz Róbertet, a baranyaiéval Hargitai Jánost, a Heves megyeiével Horváth Lászlót bízza meg Orbán Viktor. Kovács Zoltán a Veszprém megyei hivatalt, Juhász Tibor a Somogy megyeit, Erdős Norbert a Békés megyeit, Vinnai Győző a nyírségit, Demeter Ervin a Borsod megyeit, B. Nagy László a Csongrád megyeit irányíthatja - értesült az Index.

 

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében január 1-jén létrejön a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által a Ház elé terjesztett jogszabály szerint az új kormányhivatalokba integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része.

 

A Magyar Közlöny szeptember 14-i számában megjelent az a kormányhatározat, amely felsorolja az érintett hivatalokat. Eszerint a szervezeti integrációban részt vesznek a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai.

 

A kormányhivatalok a kabinet általános hatáskörű területi államigazgatási szervei, székhelyük a megyeszékhelyeken van, a főváros és Pest megye esetében Budapesten. A fővárosi és megyei kormányhivatal a jogszabályoknak és a kormány döntéseinek megfelelően összehangolja és elősegíti a kormányzati feladatok területi végrehajtását.

 

A hivatalokat kormánymegbízottak vezetik majd, akiket a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel. Kormánymegbízottá olyan büntetlen előéletű személy nevezhető ki, aki az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkezik. Nem lehet kormánymegbízott azonban helyi önkormányzati képviselő, fővárosi, megyei közgyűlés tagja, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés alelnöke, főpolgármester-helyettes, kisebbségi önkormányzat elnöke és kisebbségi önkormányzati képviselő. A fővárosi és megyei kormányhivatal hivatali szervezetét főigazgató vezeti, aki helyettesíti a kormánymegbízottat távolléte vagy akadályoztatása esetén.

 

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.