Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
Vasárnap lesz a területi és országos kisebbségi önkormányzatok választása Nyomtatás E-mail
2011. január 05.

A 13 magyarországi kisebbség vasárnap 745 képviselőt választ a megyei és országos önkormányzatokba: 406-ot a területi és 339-et az országos kisebbségi önkormányzatokba - mondta Szablics János, az Országos Választási Iroda szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A törvény értelmében megyei vagy fővárosi szintű választást akkor lehet kitűzni, ha az adott területi szinten legalább tíz települési (a fővárosban kerületi) kisebbségi önkormányzat működik. Országos kisebbségi választás pedig akkor tartható, ha országszerte összesen legalább négy települési kisebbségi önkormányzat működik a kiírás napján.

 

A választás napját az Országos Választási Bizottság (OVB) tűzte ki január 9-ére; valamennyi kisebbség esetében lesz országos választás és 11 kisebbség esetében tartanak területi választást. (A szlovén és az ukrán kisebbségnél nem tűztek ki területi választásokat). A voksoláson csak azok választhatnak és azok választhatók, akik működő települési kisebbségi önkormányzat tagjai, tehát akiket az október 3-i kisebbségi választáson kisebbségi képviselővé választottak (őket a jogszabály a választási eljárásban elektoroknak nevezi). Az elektor csak azon a településen szavazhat, ahol a települési kisebbségi önkormányzat tagja.

 

Jelenleg csaknem 1.600 településen 2.302 működő kisebbségi önkormányzat van, ezek tagjai, vagyis 9.180 elektor szavazhat vasárnap - mondta a szóvivő. Szavazni személyesen lehet vasárnap 6 és 19 óra között, a helyi választási bizottság által kijelölt helyiségben. Az elektor csak azon a településen szavazhat (személyazonossága és lakcíme igazolása után), ahol a települési kisebbségi önkormányzat tagja, vagyis ezen a választáson nem adott a mozgóurnás szavazás és az igazolással szavazás lehetősége.

 

A helyi választási bizottságok településenként egy szavazókört jelöltek ki, általában a település polgármesteri hivatalában. A szavazás helyéről az elektorokat értesítették, de a www.valasztas.hu internetes oldalon és a helyi jegyzőktől is lehet tájékozódni a szavazás helyéről.

 

Az elektor mind a területi, mind az országos választáson egy listára szavazhat, a voksolás területi eredményét várhatóan hétfőn állapítják meg a területi választási bizottságok, az országos választás eredményét pedig jövő szerdán teszi közzé az Országos Választási Bizottság.

 

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.