Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Wass Albert szobrot avattunk Újpesten Nyomtatás E-mail
2008. október 01.

Tisztelt Újpesti Polgárok, kedves megjelentek!

 

Az Újpesti Közművelődési Kör 20 éve történt megalakulásakor,pontosabban újraalakulásakor  határozta el, hogy tiszteleg  olyan újpesti polgárok előtt, akik sokat tettek ezért a városért. Így kerülhetett sor 1990-ben a Kör által létrehozott „Ad honorem Újpest” díj átadására. Sajnos a díjazottak közül már senki sem lehet köztünk, de ennek a gondolatnak a továbbélését, sőt megvalósítását jelzi, hogy az elmúlt 5 évben egy-egy jeles újpesti polgárnak állítottunk – reméljük maradandó- emléket. Legutóbb Semsey Aladárnak.

Ezért okoz különösen nagy örömöt, hogy ezen  szándékunk követőkre talált másokban is és ma  itt lehetünk az Újpesten működő Polgári Körök kitartó munkájának eredményeként felállított Wass Albert szobor avatásán. Az Újpest alapításakor -Gróf Károlyi István által is- megfogalmazott szándék a különböző vallásúak, nemzetiségűek egymás iránti toleranciája végigkíséri városunk történetét és egyben lehetőséget adott egy kis település várossá fejlődéséhez. Ugyanerről  a toleranciáról beszél nekünk Wass Albert életműve, amely más  földrajzi és etnikai környezetben sugallta a megoldást egy nagyobb közösség együttéléséhez. Sajnos ezek a nemes gondolatok a történelem során gyakran nem kapják meg az esélyt a megvalósulásra, de  a mai napig sem találtak jobb megoldást a politikusok, az államok vezetői.  Pedig mi polgárok tudjuk,hogy közös céljainkat csak így érhetjük el és ezért fontos számunkra Wass Albert életművének másik kiemelkedő tanulsága: minden körülmények között vállalnunk kell önmagunkat, nézeteinket, akkor is ha történelem szellőcskéi vagy viharai el akarják fújni legfontosabb értékeinket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Eddig is tudtuk, hogy a rendszerváltozás előtt mi volt és napjainkban is mi az ami  Wass Albert életművét  a jelenlegi adminisztráció számára nem teszi teljesen elfogadhatóvá.Ezen a hosszú életpályán végighúzódik a gondolat: Vállalni kell magunkat – vállalni kell a jobboldaliságunkat! Jobboldalinak lenni nem kiváltság, hanem kötelezettség, elhivatottság. Elhivatottság a nemzet iránt. Ezért akkor is legyünk büszkék  jobboldaliságunkra, ha voltak a történelemben, akik szégyent hoztak erre az eszmére, ha voltak, akik használták, de épp az ellenkezőjét tették, mint amit a jobboldaliság jelent. Voltak a magyar történelemnek olyan sötét pillanatai, amikor minden eszmét, jobb és baloldalit egyaránt, bemocskoltak azok, akik hatalomra kerültek. Ma is tapasztalunk hasonlót. De nekünk, épp azért kell büszkén vállalni a jobboldaliságunkat, hogy megmutassuk, az eszmék olyanok, mint a kövek, kiállják az idő próbáját és a sár végül lepereg róluk.

Ennek olyannak kell lenni, hogy azok is tisztelhessék, akik más nézeteket vallanak. A jobboldal küldetése, hogy az egész nemzet javát szolgálja, azokét is, akik nem jobboldaliak. Wass Albert ilyen ember és író volt, és ezt mindig minden helyzetben nyíltan és büszkén vállalta. Soha, egyetlen pillanatra sem próbálta titkolni, nem próbált másnak látszani. Vannak, akik nem akarnak fölvállalni semmit, és vannak, akik bármit készek fölvállalni, ahogy pillanatnyi érdekeik diktálják. Hol liberálisok, hol középállók, hol jobboldaliak… Wass Albert jobboldali volt, de egyúttal az egész magyarságé, az egész nemzeté. József Attila is az egész magyarságé, mi éppúgy tiszteljük, mert nekünk mindenki fontos, akinek fontos a nemzet, a baloldali munkásköltőt éppúgy, mint az arisztokrata származású jobboldali írót. Mindenki fontos, aki sziklára épít, aki kitart eszméi mellett. A jelenlévők többsége előtt ismert, hogy a70’es 80’as években a kultúra első számú felügyelője a három „T” elvét alkalmazta, azaz politikai alapon tiltotta, tűrte vagy támogatta a magyar művészeti, szellemi élet szereplőit, illetve azok alkotásait. Napjainkban más ennél kicsinyesebb, álságosabb módon próbálnak meg diszkriminálni, például az ilyen emlékek közterületekről való kizárásával. Mi tudjuk, hogy ezek regnálása elviselhetetlenül hosszúnak tűnik, de működésük a történelem egészét tekintve  mégis csak perceket jelent.

A percemberkéktől ments meg, Uram, minket! Ez a szobor emlékeztesse őket is arra, hogy a napi érdekek szétfoszlanak, az eszmék nem. „A víz szalad, a kő marad”. Büszke vagyok Újpestre, mert minden nehézség és minden gáncsoskodás és rágalom ellenére sikerült emléket állítani városunkban is egy olyan igazi magyar írónak, aki hosszú élete során mindig emelt fővel vállalta  jobboldaliságát. Biztos vagy benne,hogy a ma élő   újpesti polgárok és utódaink is  így fogják értékelni ezt Éppen ezért  szól a köszönet  elsősorban az Újpesti Polgári Köröknek , de mindenkinek, újpesti és nem újpesti polgárnak  aki tett azért, hogy ez a szobor elkészülhessen és méltó helyen nyerjen elhelyezést.

Köszönöm figyelmüket.

 

Dr. Hollósi Antal

 

További képeket az avatásról a galériában találhat

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.