Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 47 vendég böngészi
Átláthatóbbá teszi a kormány a roma közalapítványokat Nyomtatás E-mail
2011. január 06.

A kormány a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás érdekében felülvizsgálta az általa alapított közalapítványok és alapítványok működését, és a felülvizsgálat eredménye alapján döntött bizonyos alapítványok megszüntetéséről, illetve átalakításáról - tájékoztatta szerkesztőségünket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

 

Harmincöt megszüntetett alapítvány feladatait nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át. A kormány döntése értelmében a legismertebb roma közalapítványok (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány - MACIKA, Gandhi Közalapítvány, Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány) működésében is jelentős változás lesz, kettő közülük megszűnik, és feladataikat az újonnan létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át. A változások átláthatóbbá, takarékosabbá és ellenőrizhetővé teszik a roma integrációra szánt támogatások felhasználását.

 

A Gandhi Közalapítvány - illetve az általa működtetett pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium - biztonságos és törvényes működtetése érdekében átalakul. Az alapítvány 2004 óta súlyos működési zavarokkal küzd és immár két éve határozatképtelen. A 27 alapítónak, szervezetnek és magánszemélynek évek óta nem sikerült érvényes alapító okirat módosítást elfogadnia. A kormány ezért úgy döntött, hogy megkeresi azt a szervezeti formát, mely a nemzeti értéket képviselő gimnázium működését biztosítani tudja. A közalapítvány átalakításának előkészítősében a kormány minden érintettet be kíván vonni. Ezen kívül a kormány felhívja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, hogy a Gandhi Közalapítványnál, rendeljen el soron kívüli ellenőrzését és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kormány elé.

 

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) megszűnik. A szervezet kizárólag költségvetési forrásból működött, ezért a közalapítványi forma fenntartása nem indokolt. A közalapítvány fő feladatát a roma ösztöndíj program működtetését - a Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át, ahol 2011-ben az elmúlt húsz év legnagyobb összegű forrása áll rendelkezésre roma ösztöndíjakra.

 

Megszűnik a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány is, de az általa ellátott feladatok nem. A közalapítvány által eddig kezelt pályázatok 2011-ben is elérhetőek, sőt az eddiginél magasabb támogatási összegekkel szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél. Az alapkezelő legfontosabb feladata egy hatékony pályázati rendszer működtetése, amely a kormányprogramnak megfelelően biztosítja a hazai költségvetési források átlátható, gyors és hatékony felhasználását, és a lehető legjobb projektek megvalósulását. Az alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a KIM-hez rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat.

 

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.