Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 40 vendég böngészi
Fejlesztik az elővárosi vasúti közlekedést Nyomtatás E-mail
2011. január 06.

Folynak az előkészületek a fővárosi elővárosi vasútvonalak fejlesztésére és kiegészítő beruházásaik megvalósítására, ezek között korszerűsítik a Nyugati és a Keleti pályaudvar vonalszakaszait is – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. csütörtökön.

 

A NIF tájékoztatása szerint a Nyugati és a Keleti pályaudvar vonalszakaszait érintő tervezett beruházás magában foglalja a jelenlegi leromlott állapotú vasúti pálya, a biztosítóberendezés, az áramellátó rendszer korszerűsítését, a kapacitás bővítését, az utazási sebesség növelését, a rossz infrastruktúrával rendelkező állomások korszerűsítését, az esélyegyenlőségi feltételek megteremtését.

 

A beruházás keretében a Nyugati pályaudvartól a Rákospalota-Újpestig terjedő szakaszon megújul Istvántelek és Rákospalota-Újpest állomás, továbbá a jelenleg kielégítő városi kapcsolatokkal nem rendelkező Rákosrendező állomás utasforgalmát – a tervek szerint – a Hungária körút térségében létesülő új megállóhely veszi át. A vasúti utasforgalmi helyek jobb megközelíthetősége érdekében Rákospalota-Újpest állomáson új P+R parkolókat és kerékpártárolókat hoznak létre. A vasutat keresztező szintbeni közúti átjárókat korszerűsítik, ennek hatására a közúti várakozási idők csökkenhetnek.

 

A Keleti pályaudvar csatlakozó budapesti vonalszakaszain a Kőbánya-felsőtől Rákos állomásig terjedő fejlesztés során a két állomás közötti pálya további két vágánnyal bővül, ami jelentősen csökkenti a kapacitáshiányt és a nagy forgalom miatti zavarérzékenységet. Kőbánya-felső állomás utasforgalmát áthelyezik az Éles sarokhoz, illeszkedve a későbbiekben kiépülő közlekedési csomóponthoz.

 

A korszerűsítéshez mindkét vonalszakaszra elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyezési tervek. Jelenleg a szükséges létesítési engedélyek beszerzése és a tendertervek bírálata zajlik. A terveket a Budapest Konzorcium – a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., a Közlekedés Kft. és a Viteco Kft. – készíti.

 

A beruházás kivitelezése a Nyugati vonalcsoporton legkorábban 2012-ben kezdődhet meg, a Keleti pályaudvar csatlakozó vonalszakaszait érintő beruházásé pedig ennek befejezését követően, legkorábban 2015-ben indulhat el.

 

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője a közleményben hangsúlyozta, hogy a vasúti infrastruktúra fejlesztésének kiemelt stratégiai célja a városi és elővárosi közösségi közlekedés szolgáltatásainak javítása, szerepének növelése Budapesten és agglomerációjában. A tervezett korszerűsítéssel az utasok számára komfortosabbá válik a vasúti közlekedés, jelentős mértékben csökkenhet a késések száma és időtartama – emelte ki a szakember.

 

A beruházás előkészítési munkálatai más vasúti projektekkel együtt folynak, ezekre a 1067/2005 kormányhatározat értelmében mintegy bruttó 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre, teljes mértékben hazai forrásból.

 

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.