Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Billentyűzetet ragadott Orbán Viktor! - "Fontos lépéseket tervezünk" Nyomtatás E-mail
2011. január 07.

A magyarországi médiatörvényt érő kritikák nem fogják elterelni a kormány figyelmét a legfontosabb, az uniós elnökséggel kapcsolatos kérdésről: a gazdaságpolitikáról.

 

Az egyszerű kérdésre, hogy hol van az optimális egyensúly a hiány- és adósságcsökkentés, valamint a foglalkoztatás- és növekedésösztönzés között, eltérő válaszokat adnak az európai országok, de még Amerika és Ázsia is - fogalmaz Orbán Viktor a Financial Times pénteki számában megjelent véleménycikkében.

 

A magyar miniszterelnök a brit napilapban írt cikkében reagál a magyarországi médiatörvényt ért kemény kritikákra, de emellett kitüntetett figyelmet fordít gazdaságpolitikai kérdéseknek is. Így hangsúlyozza, hogy Magyarország jó irányba tett lépést, amikor Európa elkötelezte magát a szorosabb gazdasági együttműködés iránt. A kormányfő cikkében emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év során milyen egyensúlyjavító intézkedéseket tett meg Magyarország, ám ezek nem bizonyultak elegendőnek, ezért az év végén az adóreform végrehajtására, a nyugdíjrendszer radikális átalakítására és válságadók bevezetésére volt szükség.

 


Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi az EU-elnökséget jelképező zászlót Yves Leterme ügyvezető belga kormányfőtől a Parlament kupolacsarnokában, az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepségén. Január 1-jétől Belgium után fél évig Magyarország az EU soros elnöke.

 

Orbán Viktor ezek után kiemeli: büszkén állíthatjuk, hogy Magyarország 2010-ben teljesítette a 3,8%-os hiánycélt és ez jó alapot biztosít arra, hogy idén maximum 3% legyen a költségvetés hiánya. A miniszterelnök arra is felhívja az olvasók figyelmét, hogy Magyarország lesz (a kettő közül) az egyik uniós tagállam, amely idén csökkenteni tudja államadósságát.

 

A miniszterelnök az FT-ben megjelent véleményírásában megismételte tegnapi kijelentését, miszerint Magyarország új alkotmánya szigorú szabályokat fog tartalmazni a közkiadásokra és a pénzügyi fegyelemre.

 

Mint ismert, a kormányfő tegnap külföldi újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy lengyel megoldáshoz hasonló alkotmányos adósságplafon felállításában gondolkodik a kormány.

 

Orbán Viktor cikkében ír az Európai Unió előtt álló kihívásokról is. Ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy fontos lépések végrehajtását tervezik annak érdekében, hogy a jelenleg tapasztalható válságkezelésre a jövőben ne legyen szükség. A végső kérdés Európa számára, hogy miként érhet el magas potenciális növekedést foglalkoztatásbővítéssel párhuzamosan. Alacsony növekedési ütem elfogadhatatlan, ugyanúgy ahogy a foglalkoztatásnövelés nélkül bekövetkező gazdasági növekedés - húzza alá Orbán Viktor.

 

A decemberben elért megállapodással összhangban uniós elnökségünk ideje alatt kell módosítani a Lisszaboni Szerződést és fel kell állítani az európai stabilitási mechanizmust - magyarázta az EU előtt álló feladatokat a magyar miniszterelnök, aki szerint fontos ügy a romák foglalkoztatása, ezért ebben is közös európai stratégiát kell kidolgozni.

 

A kormányfő szerint az Európai Unió érdekét szolgálja a jelenleg 27 tagállamból álló közösség bővítése, ezért kulcsfontosságú kérdés, hogy lezárja-e az unió Horvátország csatlakozását.

 

Európa súlyos kihívásokkal néz szembe. Biztos vagyok abban, hogy közös akarattal meg tudunk velük küzdeni, mert mind tisztában vagyunk azzal, hogy sem Magyarország, sem pedig más európai ország nem lehet erős és sikeres, ha Európa nem erős és nem is sikeres - emeli ki Orbán Viktor pénteki írásában.

 

 

(portfolio.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.