Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi
Elindul az Új Széchenyi Terv Nyomtatás E-mail
2011. január 14.

 

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ma mutatja be az Új Széchenyi Tervet (ÚSZT) Budapesten.

 

Új Széchenyi Terv

 

A vitairathoz 2010 szeptember közepéig lehetett javaslatot tenni, majd ezt követően széles körű társadalmi konzultációkon mondtak véleményt a társadalmi, szakmai és civil szervezetek.

 

Az Új Széchenyi Terv jövőképet ad a következő két évtizedre, prioritása a munkahelyteremtés és a magyar kkv-k helyzetbe hozása, amelynek révén 2020-ig mintegy egymillió új munkahely jöhet létre. Ennek érdekében 2011-ben a pályázati források közel 90 százaléka jut direkt vagy indirekt módon a kkv-szektorra.

 

Az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó uniós források pályáztatási rendjének egyszerűsítéséről a kormány rendeletet fogadott el. Az eddig szakaszonként külön jogszabályban szabályozott pályázati feltételek helyett most egy egységes szabályozás jön létre. A kormány reményei szerint ezzel átláthatóbb lesz a rendszer, könnyebb lesz tájékozódni, és gyorsabb is lesz a pályázás. A legfontosabb újdonság, hogy az eddigi, nagyrészt kétfordulós pályázatok helyett egyfordulósokat írnak majd ki. Emellett egyszerűsödik és rövidül is a bírálati eljárás. A szerződéskötési idő is csökken azzal, hogy egységes általános szerződési feltételek lesznek minden pályázathoz, így a pályázók előre tudják majd, hogy mik a kötelezettségeik.

 

Az első Orbán-kormány gazdaság- és társadalomfejlesztési programja, az Első Széchenyi Terv 2001. január 15-én indult. Az akkori Gazdasági Minisztérium 55 pályázatot hirdetett meg 100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra. Másfél év alatt az Első Széchenyi Terv a rendelkezésre álló 200 milliárd forint állami forrással 600 milliárd forintot mozgatott meg a gazdaságban. A 2001 és 2006. közötti évekre kitekintő, középtávú fejlesztési program hat fő programterületet - a vállalkozáserősítés, a turizmus fejlesztés, a lakásprogram, a regionális gazdaságfejlesztés, az energiatakarékosság és az aktív foglalkoztatás - ölelt fel, és mintegy 60 alprogramot tartalmazott. Ezt egészítette ki az állami autópálya-építési program.

 

A terv azonban gyakorlatilag csak az első Orbán-kormány alatt 2002 májusáig működött, a következő kormány a Medgyessy-kabinet alatt fokozatosan megszűnt. Az Első Széchenyi Terv egyetlen eleme maradt fenn tartósan, a Széchenyi Hitelkártya.

 

A Széchenyi Kártya indulása óta 860 milliárd forint hitelt nyújtottak a kártya segítségével a kis- és középvállalkozásoknak, 140 ezer vállalkozó kapott eddig Széchenyi Kártyát. Az idén 130 milliárd forint hitelt helyeztek ki a Széchenyi Kártya termékeivel.

 

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.