Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
VÉSZHELYZET - Veszélybe kerül 200.000 ember egészségügyi ellátása Nyomtatás E-mail
2008. október 02.

A Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet az elmúlt évtizedekben súlyponti szerepet játszott nem csak Újpest, hanem Rákospalota és az agglomeráció fekvőbeteg ellátásában is. Ellátási területe az alapvető szakmákban Újpest és Rákospalota mintegy 200.000, a tarumatológiai ellátás vonatkozásában az Észak-Pest megyei régió közel félmillió lakosa. A Traumatológiai Osztály szakmai besorolásában az Észak Budapesti régió vezető trauma centruma

A komoly hagyományokkal rendelkező kórház most a működőképesség határához érkezett. Adósságállománya meghaladja a 700 millió forintot, ebből lejárt követelés 460 millió forint.

Egyre több jel utal arra, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat gazdasági okokra hivatkozva rövidesen kimondja az ítéletet: a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet életképtelen, ezért a kórházban az aktív fekvőbeteg ellátást megszünteti.

 


Nagy István - Alpolgármester

Ez ellen tiltakozik most az Újpesti Önkormányzat. Egy ilyen döntéssel 200.000 újpesti és rákospalotai lakos fekvőbeteg ellátása kerül veszélybe.

Megítélésünk szerint a vészhelyzet, a lassan már megállíthatatlannak látszó folyamat - a következő okokra vezethető vissza:

1. A 2004. január 1-jével elrendelt traumatológiai többletfeladat (a hét öt napján akut ügyelet), amihez nem járult a volumen keret emelése! Ennek eredményeként 2005. december 31.–re már jelentős adósságállomány keletkezett (130 millió Ft.).

2. A 2006. július 1–jével életbe lépett finanszírozási jogszabály változás. Ez az év utolsó negyedévében már igen jelentős bevétel csökkenést eredményezett (154 millió Ft.). Ezek után 2006. december 31.–re a lejárt szállítói adósságállomány további 111 millió Ft.-tal nőtt, összesen 240 millió Ft.-ra.

3. 2007-ben a Kórház elszenvedte az előbbiekhez képest is sokkal nagyobb kárt okozó veszteségeit:

-    A 2007. március 1–jei Egészségügyi Miniszteri Közigazgatási határozat értelmében a Kórház aktív ágyszámát 350 ágyban, krónikus és rehabilitációs ágyszámát 295 ágyban határozták meg.

-    A közigazgatási határozat alapján az Intézetben megszűnt a szülészet–nőgyógyászati, valamint az urológiai fekvőbeteg–ellátás.

-    A belgyógyászati ágyszám nagyarányú csökkentése (70 ágy) miatt megszüntették a III. Belgyógyászati Osztályukat.

-   Az OEP 2007 évben II. sz. Belgyógyászati Osztály, Kardiológiai ambulancia, Neurológiai Osztály XV. kerületi betegellátását utólagosan sem finanszírozta. A Traumatológiai Osztály 2008. január 1-je előtt végzett többletvolumenét, mely az elrendelt ügyeleti többletfeladattal járt, ugyancsak nem térítette meg az intézménynek.

-    A 2006. évi engedélyezett TVK 22.341,34 volt, amit az utolsó három hónapban 20.442,32–re csökkentettek. Ezzel szemben a 2007. évi engedélyezett TVK 15.743,69. A 2007. április 1–jét követő félév TVK–ja 6.638,64 súlyszám, ez a finanszírozási évre vetítve 13.277,28 súlyszám, ami az elmúlt évi lecsökkentett TVK–hoz viszonyítva is 7.165,04 súlyszámmal kevesebb. Az Intézetben a struktúra átalakítás kapcsán 35 %–kal csökkent a finanszírozott súlyszám.

Ez a 7165 súlyszám csökkenés, több mint 1 milliárd Ft forráskivonást jelentett.

4. A 2008. évben az Intézet helyzete tovább romlott, és az adósságállománya is gyorsan növekedett.

-    2008. január 1.-től megváltozott a Traumatológiai Osztály – akut ügyeleti rendje. Az eddigi heti 5 nap ügyelet heti 4 napra csökkent. Ugyancsak 2008. január 1-jétől a RET megváltoztatta az osztály Területi ellátási kötelezettségét: az Észak–budapesti Régióból elkerült a III. kerület, a Pilisvörösvári és a Dunakeszi kistérség. Mindezek miatt jelentősen csökkent az első hónapokban a traumatológiai teljesítmény.

-    A járóbeteg TVK emelkedett - különösen ott, ahol fekvőbeteg ellátás szűnt meg -, azt a vizitdíj bevezetése miatt nem lehetett kihasználni.
A Kórház adósságállománya a 2007. évi záró állományhoz képest 2008 júniusára 177 millió forinttal emelkedett, és a lejárt adósság  meghaladta a 450 millió Ft-ot.

A fentiek miatt a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat önkormányzati biztost rendelt ki a kórház gazdálkodásának átvilágítása, az adósság növekedésének megállítása, és a pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében. A kórház intézkedési tervet készített, ami olyan struktúra kialakítását tartalmazza, amitől a továbbiakban a veszteségmentes működést reméli.

Véleményünk szerint az intézkedési terv olyan - öncsonkításnak nevezhető -elemeket tartalmaz, amelyek nem a kedvezőtlen folyamatok megállítását, sokkal inkább az Intézet elsorvadását eredményezik: A Károlyi Kórház telephelyen sok évtizede színvonalasan működő Sebészeti Osztály és az Árpád Kórház telephelyen lévő teljeskörű sérültellátást nyújtó Baleseti Sebészeti osztály kényszerű „összeköltöztetése” jelentős anyagi ráfordítás hiányában mindkét osztály számára előnytelen, és szakmailag is megkérdőjelezhető. Pontosan az ehhez hasonló döntések – szakmák megszüntetése, ágyszám csökkentés, összevonások - vezettek oda, hogy az Intézet a jelenlegi feltételek között nem alkalmas a működéséhez szükséges bevétel elérésére.

Különösen tiltakozunk minden olyan megoldás ellen, amely elbocsátásokkal, illetve az amúgy is alulfizetett egészségügyi dolgozók jövedelmének csökkentésével járna.

Az Észak-Budapesti Régióban működő aktív kórházra van szükség, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézetre. Nincs más intézmény, amelyik a feladatait átvenné. A területen jelentős lakásberuházások vannak, új városközpont épül, átadásra került az északi körgyűrű és a Megyeri híd. Ezek nem csak a kórház létét, hanem többek között a Traumatológiai Centrum továbbfejlesztésének igényét igazolják.

Amint a fentiekből kiderül, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet jelenlegi, kilátástalannak tűnő helyzetét kizárólag az egészségügyi kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat elhibázott, rossz egészségpolitikai döntései okozták. Követeljük a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet helyzetének rendezését.

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete kedden úgy döntött, hogy a legsürgetőbb problémák rendezéséhez 25 millió forint azonnali, vissza nem térítendő támogatással nyújt segítséget a kórháznak.

 

Nagy István
Alpolgármester


(ujpestifidesz.hu)

 

 

Hozzászólások

 
0 #3 Árpi 2010-06-15 10:43
Olvasom,hogy az új fő tér Újpestnek kb 700-nyolcszáz
millió forintba került,és ebben még nincs a parkoló át alakítása,ha ezt a pénzt a Rendelő fel újítására fordították volna akkor például a fogászaton lenne film a fog röntgenen, jelenleg úgy működik a röntgen hogy a hónap első felébe még van film utána semmi,tudom ez nem egy nagy téma de nagyon bosszantó,össze vetve a giga mániával az emberek egészsége előbbre való .
 
 
0 #2 Baranyainé 2010-06-03 11:03
Miért lett megszüntetve a szülő-otthon??Miért lett a nőktől(korombel ) elvéve a csontritkulás mérési rendelő Újpesten??Ha valakinek baja van kell hogy várjon hónapokat 1 vizsgálatra??És nem beszélve arról..időpont....hiába van..nem kerül sorra..mert kivételeket hivnak be !!Miért van akkor időpont..minek a pénzt pazarolni..Sok-sok dolog van amire kéne áldozni..rendelő rendbe hozatala..+kórházi ágyak növelése+ emberszámba venni a beteget!!
Mind amit leirtam tapasztalat!!!
Köszönöm a kedves válaszát!!
 
 
0 #1 Kiss Sándorné 2008-10-03 13:10
Örülök annak, hogy Polgármester urat is ott látom a képen, de kérdezem én, nem kései ez a csatlakozás?
Aki ott volt Nagy István Alpolgármester úr beszámolóján, annak nem kell mondanom, hogy mire gondolok.
25 millió forint, nem kevés, de nem is sok! Attól függ, merről, merre nézzük. Én nagyon szeretem a virágot a szépet a tisztaságot? Éppen ezért, szeretném tudni a VIRÁGOS ÚJPESTRE, mennyi ment el? És lett az enyészeté.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.