Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Újabb feljelentést tett Budai Gyula a filozófuspályázatok ügyében Nyomtatás E-mail
2011. január 21.

Két újabb filozófuspályázat ügyében tett feljelentést a rendőrségen az elszámoltatási kormánybiztos pénteken. Budai Gyula az MTI-nek azt mondta: a Magyar Nemzet tényfeltáró írásai alapján döntött úgy, hogy bekéri annak az öt pályázatnak a dokumentációját, amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt felhívásokon nyert.

 

Ezek közül pénteken kettő ügyében tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon ismertetlen tettes ellen büntetőfeljelentést jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A két pályázat közül az egyik projektvezetője Vajda Mihály, a másiké pedig Heller Ágnes volt - ismertette a kormánybiztos.

 

A Vajda Mihály vezette projektnek "Az európai szellem és a totalitarizmus" című pályázatra vissza nem térítendő támogatásként 90 millió forintot biztosítottak, a Heller Ágnes vezette munkának az "Alaptalan alap: A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában" című pályázatra pedig 53,9 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás összege - idézte a fideszes politikus.

 

Budai Gyula szerint a projektek során a pályázatban meghatározott céltól eltérően, s nem a jogszabályokban meghatározottak szerint használták fel az elnyert pénzt. Példaként több százezres szállodaszámlákat, párizsi vonatjegyet, valamint milliós adatbázis-fejlesztést, illetve szoftver- és hardver-szaktanácsadást említett.

 

A kormánybiztos hozzátette, azért ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert nem tudja megmondani, hogy konkrétan melyik cég használta fel rendeltetésétől eltérően a pénzt. A másik három pályázatnak még folyik a vizsgálata - jegyezte meg.

 

A fideszes politikus először január elején tett feljelentést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézete és az NKTH közötti 70 millió forintos támogatási szerződés miatt. E feljelentéssel összefüggésben a rendőrség múlt pénteken azt közölte az MTI megkeresésére, hogy eljárást folytatnak hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint már tavaly ősszel eljárást indítottak az ügyben, de - mint Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője fogalmazott - vizsgálják az ezzel kapcsolatos, azóta érkezett feljelentés tartalmát. További információkkal a nyomozás érdekeire való tekintettel nem szolgáltak.

 

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. A napilap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

 

Heller Ágnes a Magyar Narancs múlt csütörtökön megjelent számában olvasható interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében - "Félmilliárdot kutattak el Hellerék" - az ő nevével jelölte az állítólagos "hálózat" ténykedését. Leszögezte: "a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról". A pályázatok elbírálása kapcsán azt mondta, nem a jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk egybevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak. Ha a pályázatot elfogadják, akkor a jelentkezőkre már csak egyetlen kritérium vonatkozik: az, hogy teljesítették-e, amit vállaltak - tette hozzá.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.