Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 70 vendég böngészi
Száz pofon meg egy lórúgás Nyomtatás E-mail
2011. január 24.

Nem emlékszem a rendszerváltozás óta olyan pergőtűzre, mint amilyen bel- és külföldről hetek óta az Orbán-kormányra zúdul. Az első szabadon választott kabinetet közel sem érte ennyi és ilyen hőfokú támadás, mindenesetre húsz éve, 1991 elején az MDF már megroggyant állapotban, az önkormányzati választáson elszenvedett vereség és a taxisblokád sokkjából éppen magához térve cipelte a kormányzás rettenetes szocialista örökségtől nehéz terhét.

 

Leginkább ezek miatt érdekes a Szonda Ipsos tegnap megismert felmérése. A biztos pártválasztók körében szélesebbre nyílt a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti olló (65 százalék szemben 17-tel), a kormánypárt hívei aktívabbá, a szocialistáké enerváltabbá váltak, semmi jele az erőviszonyok átrendeződésének.

 

Jogos a kérdés: miért? Bár a szerdai strasbourgi csörtének még nem lehetett hatása az adatokra, a hazai baloldal némi okkal nevezi vesszőfutásnak az uniós elnökséget átvett kormány szereplését az európai színpadon. Ám az öngerjesztő támadássorozat a maga mértéktelenségével átlépett egy határt. Bőven lehet egy ideje olyan idézeteket citálni, amelyek a kormány kritikáján túlcsordulva az egész országot sértegetik, lenézik, támadják. Márpedig a méltánytalanul ostorozott iránt szimpátia ébredhet itthon és külföldön is, és a magát megtámadva érző csoport elszántabbá válik. Figyeltem itthon az utóbbi hetek baloldali véleményfolyamát: visszatérő motívum, hogy Orbán Viktor újabb és újabb pofonokat kap Európától, és továbbiakra is számíthat.

 

Leleplező vágykivetítés. Akkor fogalmazzunk mi is ezen a nyelven: a Szonda Ipsos kutatása lórúgás azoknak, akik ettől a brutális offenzívától a kétharmados kormánytöbbség megrendítését remélték. (A közvélemény-kutatási adatok persze gyorsan módosulhatnak, az igazi lórúgást tavaly kapta a választóktól az MSZP.) Európa nem fogja megbuktatni Orbánt, sőt valószínűtlen, hogy a hivatalos brüsszeli eljárás a médiatörvény megsemmisítésével vagy teljes átírásával zárul. A jogszabály több ponton is módosulhat, ami lehet presztízsveszteség a kormánynak, de a sajtószabadságot elsiratók totális vereséget szenvednek, ha nem kerül kukába az egész szöveg.

 

A támadások belföldi hatástalansága azzal is magyarázható, hogy döntően a gazdasági ügyek befolyásolják a kormány megítélését. A tavalyi költségvetést lényegében csak az első fél évre megtervező Bajnai-kormány, az adóssághegy és Brüsszel által sarokba szorított kabinet szokatlan lépésekkel teremtett mozgásteret az országnak; súlyos konfliktusokat vállalt, de rövid távon biztosította a költségvetési egyensúlyt. Most az a kényes mutatvány következik, hogy a beígért átalakításokat egyszerre díjazza a nemzetközi piac és a magyar társadalom.

 

Bármi lesz is, a létező magyar baloldalnak gazdasági, szociális kérdésekben nehéz maga mellé állítani a társadalmat. A kormányt keményen bíráló, ám a magyarországi demokrácia és szólásszabadság meglétét nem kétségbe vonó, kiváló szociológus, Szelényi Iván a 168 Órának azt mondta: baloldaliként nem kifogásolja a különadók kivetését, mert az jobb megoldás, mint a szociális kiadások megnyirbálása. Márpedig az MSZP döntési helyzetben például inkább egyhavi nyugdíjat vett el, nem nyúlt a bankok, a multik extraprofitjához.

 

A példátlanul súlyos vereségét és az újabb kudarcokat, a választók változatlan masszív elutasítását feldolgozni képtelen közösséget a tehetetlenség agresszivitása mozgatja, egyes véleményvezérei gyógyszere már rég elgurult, ezért még számtalan verbális pofonra számíthat a kormányfő. Pusztán ettől azonban Magyarországon sok minden nem fog megváltozni. Vörös Dany pedig szépen szónokol Strasbourgban, de tankot nem küld.

 

(mno.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.