Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 30 vendég böngészi
Befejezte egyiptomi tárgyalásait Orbán Viktor Nyomtatás E-mail
2011. január 25.

Befejezte tárgyalásait Egyiptomban Orbán Viktor: a magyar kormányfő találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, gyárakba látogatott el, valamint Puskás- és Hidegkuti-emléktáblát avatott. A miniszterelnök kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe. Orbán Viktor egyiptomi látogatása alatt találkozott az ország állam- és kormányfőjével.

 

A Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott tárgyaláson szó volt többek közt a magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről.

 

A magyar kormányfő a megbeszélés után magyar újságírók előtt - utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára - azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor "idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk". Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon - folytatta -, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van.

 

A gazdaság téma volt az egyiptomi miniszterelnökkel való találkozón is, ahol Orbán Viktor tájékoztatta vendéglátóját, Ahmed Nazifot az EU előtt álló kihívásokról, és ezzel összefüggésben kifejezte azon meggyőződését, hogy az euró - stabilizálása után - újra erős valuta lesz, s ezért Magyarországnak is fontos lesz a csatlakozás az eurózónához.

 

A magyar kormányfő tárgyalást folytatott Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával is. A megbeszélés után Orbán azt mondta, a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, ugyanis az Európai Uniónak jelenleg számos belső problémája van, amelyek elsődlegesen gazdasági jellegűek. Ezzel összefüggésben ismét megerősítette, fő cél az euró megvédése. Ugyancsak téma volt a tunéziai helyzet, amelyről - mint idézte - a liga főtitkára azt mondta, forradalomnak tekinti az ott történteket. A tunéziai felkelésnek van egy szociális tartalma is, "amin nekünk, magyaroknak is érdemes hosszabb távon elgondolkodni", hiszen az élelmiszerárak robbanásszerű növekedése volt az egyik kiváltó oka a megmozdulásoknak - hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök nem csak politikai, vallási vezetőkkel is tárgyalt Kairóban: megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, akinek elmondta, hogy a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel. Az Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel folytatott tárgyaláson pedig azt hangsúlyozta a kormányfő: Európának "esze és szíve is kell hogy legyen", továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa "találja meg a lelkét", a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is.

 

A politika, a vallás és a gazdaság mellett a sport is helyet kapott Orbán egyiptomi programjában: vasárnap este felavatta az Aranycsapat egykori két legendás labdarúgójának, Puskás Ferencnek és Hidegkuti Nándornak az emléktábláját az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál. A futball arra jó igazán, hogy elfogadjuk a másikat, toleranciát ugyanis nem könyvből, hanem a futballöltözőben lehet tanulni, hiszen ott nem számít, ki a szegényebb, ki a gazdagabb, ki a szebb, ki az okosabb. Mindenki ugyanazt a mezt veszi fel, és egy közös célért megy a pályára - emelte ki az ünnepségen Orbán Viktor, aki szerint a labdarúgás ezért sokat tehet a világbékéért. Orbán kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.