Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 38 vendég böngészi
Az európai liberálisok szerint is jó a magyar elnökségi program Nyomtatás E-mail
2011. január 28.

 

Jónak minősítette és támogatásáról biztosította a magyar EU elnökség programját az Európai Parlament liberálisainak és demokratái szövetségének (ALDE) frakciója csütörtökön, a kormány tagjaival az Országházban folytatott tárgyalások során.

 

Az EP Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának küldöttsége a magyar EU-elnökség és az Európai Parlament frakciói közötti találkozók sorában harmadikként látogatott Budapestre, hogy első kézből tájékozódjon a magyar EU elnökség főbb céljairól.

 

Guy Verhofstadt frakcióvezető és képviselőcsoportjának látogatása az EP szocialista-demokrata, illetve néppárti frakciójának tavaly novemberi, illetve decemberi budapesti útját követi.

 

Az Európai Unióban gyakorlattá vált, hogy az elnökséget adó ország kormánya az elnökség politikai előkészítése érdekében vendégül látja az Európai Parlament (EP) frakcióit, tekintettel az Európai Parlament kiemelkedő szerepére a törvényalkotásban. A magyar elnökség ismételten deklarált célja, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn az Európai Parlamenttel.

 

A csütörtöki találkozók keretében először Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az ALDE frakciójának küldöttségét, majd Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hivatalos ebéden fogadta a delegáció tagjait, végül a kormány és a képviselőcsoport együttes ülésére került sor, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vezetett.

 

A hivatalos ebéden Martonyi János az erős Európa - erős közösségi politikák, erős, együttműködő intézmények és erős közös valuta - gondolatmenetére felfűzve hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség programjának középpontjában az emberi tényező, az Uniónak az emberek érdekében történő működtetése áll a középpontban. Verhofstadt frakcióvezető azt említette nyomatékkal, hogy a liberális frakció a közösségi metódus pártján áll, fontosnak tartják a magyar elnökség sikerét. Az ALDE frakciója jónak minősítette a magyar elnökségi programot és azt támogatásáról biztosította. Az ebéd során szó esett az ALDE politikusai által kiemelten figyelt roma stratégia kérdéséről, valamint a Duna Stratégiáról, továbbá a schengeni övezet bővítéséről és Horvátország csatlakozásáról.

 

A Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által vezetett délután tárgyalásokon Pintér Sándor belügyminiszter a szervezett bűnözés ellen, az EU keretein is túllépő erőfeszítésekről számolt be. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy cél a legjobb bűnüldözési gyakorlatok gyűjteményének összeállítása, s ebbe a munkába az Europolt is be kívánjuk vonni.

 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar elnökség legfontosabb prioritása a gazdasági válságra adandó legfontosabb eszközök kiválasztása. Célunk, hogy elnökségünk alatt e tekintetben konszenzust teremtsünk. Megemlítette a 3+1-es célkitűzést: ami az Európai Szemeszter megvalósítását, a gazdasági kormányzás megerősítését (a 6-os jogszabály csomagot), a pénzpiacok felügyeleti rendszerének megerősítését, valamint az európai stabilitási mechanizmus megteremtését foglalja magában. Ez utóbbi elem az, amihez a Lisszaboni Szerződés szűken vett módosítása szükséges.

 

Matolcsy György elmondta, hogy a költségvetés konszolidálására, az adósság csökkentésére, gazdasági növekedésre és munkahelyteremtésre van szükség, mert ez az a keret, amivel a gazdaságot stabilizálni lehet.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.