Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 91 vendég böngészi
Wintermantel Zsolt Újpest polgármesterének sajtóközleménye - A Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapításáról Nyomtatás E-mail
2011. január 28.

 

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. január 27-i ülésén megalapította a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Újpest kiemelkedő személyiségei – művészei, díjazottai, sportolói – az októberi választások óta egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetés felé az újpesti polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes, sikeres működését méltó módon ismerje el Újpest városa.

 

Erre a széleskörű elvárásra válaszolva tettem javaslatot a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapítására, és egyúttal arra is, hogy a díjat első alkalommal dr. Derce Tamás, Újpest rendszerváltozás utáni első megválasztott és 2010. októberig hivatalban lévő polgármesterének adományozzuk.

 

A kerület kiválóságait köszöntő újévi fogadáson vastaps fogadta a díj és az első díjazott bejelentését, hiszen Derce Tamás újpesti lokálpatriótaként hosszú időn át volt szülővárosának vezetője, öt választáson át elsöprő többséggel lett polgármester. Minden újpesti polgármestere kívánt lenni, s azzá is vált. Ez a kitüntetés azt fejezi ki, hogy az újpesti közösség büszke az elmúlt 20 évre, és büszke arra a polgármesterre, akinek neve e húsz év alatt összeforrt a város nevével. A díj azt is hivatott kifejezni, hogy a mostani városvezetés folytatni kívánja, amit Derce Tamás elkezdett.

 

Dr. Semsey Aladár – akiről a díjat elneveztük – Újpest megbecsült és máig elismert polgármestere volt. A Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat annak ítélheti oda a képviselő-testület, aki legalább 10 évig Újpest polgármestereként szolgált, életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka illeti meg. Ehhez hasonló kitüntetésben számos magyar állampolgár részesül, olyan kiemelkedő személyiségek, akik tevékenységét egyöntetű elismerés és hála övezi.

 

Mivel Derce Tamás munkásságát politikai hovatartozástól függetlenül ismeri el az újpestiek közössége, megdöbbentett és elszomorított az MSZP tiszteletlen, az emberi méltóságot sértő és rosszindulatú megnyilvánulása a díj alapításával kapcsolatban. Kulturált emberek számára felháborító Trippon Norbert frakcióvezető alpári kijelentése, aki szerint „pofára hozták létre ezt a díjat”. Ezt az útszéli hangnemet minden újpesti nevében visszautasítom.

 

Ünneprontó magatartásukkal egész Újpestet, az újpesti embereket sértették meg a szocialisták. Ugyanazok, akik a választások előtt még nyílt levélben köszönték meg Derce Tamás áldozatos munkásságát, igényt tartva tapasztalatira, tanácsaira az elkövetkező években.

 

Különösen visszatetsző volt a díjjal járó anyagi megbecsülést elítélő vádakat hallani egy olyan párttól, amely büntetőeljárásban érintett önkormányzati és állami vezetők tucatjait, korrupciós botrányok tömegét zúdította az országra.

 

Én büszke vagyok arra, hogy Derce Tamás támogatta polgármesterré választásomat, és senkinek nem fogom hagyni, hogy az újpestiek büszkeségét megsértse, az újpesti közösség összefogását pártpolitikai érdekek miatt gyengítse.

 

 

Budapest, 2011. január 27.

 

Wintermantel Zsolt

Újpest polgármestere

 

 

 

SEMSEY Aladár dr.

jogász, Újpest polgármestere.

Málnás (ma: Románia), 1872.02.25. - Budapest, 1953.

 

Tanulmányai:

Jogi tanulmányokat folytatott Bp.-en.

 

Élete:

Jogi diplomájának megszerzése után másfél évig Bp.-en dolgozott, majd Brassóban ügyvédként működött. 1896-tól Brassó vármegyében közigazgatási gyakornok, főszolgabíró, később főjegyző. Nem akart együttműködni az új román kormánnyal, ezért Bp.-re jött, 1919-ben a belügyminisztériumban kapott beosztást. A forradalom után mint Pest vármegye törvényhatósági biztosa vette át Újpest irányítását (1919-től 22-ig). 1922. okt. 4-én választották a város polgármesterévé, majd 1932. január hónapban megerősítették tisztségében.

 

A háborús közigazgatás alatt teljesített kiváló szolgálatai elismeréseként másodosztályú Polgári Hadiéremkereszttel tüntették ki. Polgármesteri hivatali ideje alatt, 1938-ig létesült az új temető a Megyeri úton, az UTE Stadion, az első világháború emlékműve, a Kanizsai Dorottya Leánygimnázium, ekkor épültek a Mátyás téri városi házak, a Fa és Fémipari Szakiskola, a Városi Kórház. Újpest, az ő tevékenységének eredményeként is, 1929-ben megyei jogú városi rangot kapott. Semsey Aladár nevét ma park őrzi Újpesten.

 

Hozzászólások

 
0 #15 Süttő G. Ildikó 2011-02-01 16:24
Kedves Blogger Barátaim !

Lámcsak győzött az igazság ! Derce Tamás Polgármester Úr hű maradt önmagához és hitelesítette a város érdekében tett erőfeszítéseit azzal hogy jótékony célra ajánlotta fel a neki ítélt összeget. Ezzel be is írta magát Újpest aranykönyvébe (joggal) a szoci ellendrukkerek legnagyobb bánatára. Ezt kellene megtanulnia Trippon Norbertnek ha vinni akarja valamire az életben és a politikában. Ámbár az a gyanúm hogy bizonyos dolgokra születni kell. Az erkölcsöt a tisztességet pedig "von aus haus" hozza az ember :-) lánya.
 
 
0 #14 Fehér A 2011-02-01 13:13
Biztosan van más módja is az elismerésnek, de miért nem őrizte oly bőszen Norbi doktor a közpénzeket addig, míg alpolgármester volt?
Mibe került az újpestieknek a sok felesleges muskátli, miért nem mentette meg a szülőotthont, vagy miért nem tett meg mindent az uszodánkért?
A sok fényképezéssel volt elfoglalva a Főtéren, nem számított mibe kerül majd. Még mindíg nincs rendes parkolónk a piacon. Ezzel kellett volna kezdeni az átépítést. Most úgy siet a TV stúdiókba szerepelni, mitha az életjáradéktól függne a gyerekek tankönyv támogatása.
Nem hiteles a lihegése!
 
 
0 #13 Pirosic 2011-02-01 12:19
Az agórán kívüliek mindíg is fázis késésben voltak, nem mindenki mehetett a piacra árulni, de még a környékére sem.
Aki alaposan tájékozott tudja, hogy Derce nem fogja felvenni ezt az összeget, mert egy alapítványhoz utalja majd. Szerintem meg kellene várni, hogy egyáltalán odaítéljék a díjat.
Bele kellene törődni már a vereségbe elvtársak!
 
 
0 #12 Süttő G. Ildikó 2011-02-01 09:29
Egyre jobb lesz ez a poszt :-) ! Főképpen az ön által hirtelenjében felsorolt megfellebezhete tlen érvek miatt t.i.
a polgármester úr nem volt szabadságon, sőt az ujpesti piacon (sic)elbeszélge t a melóssal is.....
Ez ugye felér 42 év tisztességes munkával azzal, hogy meggyógyítottak ha beteg voltam, tanítottak
engem és a gyerekeimet, megismertettek a könyvekben rejlő egyetemes kultúrával stb...
Ami pedig a gyűjtést illeti szabad akaratából tette ha tette kitől kéri számon? !
Egyébként pedig " városi legendák " szerint Derce Tamás úr jótékonysági célokra szándékozik felajánlani
a pénzt. Na ekkor lesz számomra is hiteles az a bizonyos
" szívvel lélekkel.."
 
 
0 #11 100 év Re 2011-01-31 17:14
Én nem szavaznám meg az orvosoknak, nővéreknek, a pedagógusoknak és könyvtárosoknak a plusz juttatást. Nagyon sok pénzt tettünk a zsebükbe, vagy gyűjtöttünk névnapra, meg karácsonyra, stb.
Derce úr meg nem volt szabadságon ennyi év alatt, mert szívvel lélekkel szolgálta Újpestet. Hozzánk mindig volt egy két jó szava a piacon hétfőnként, amikor elbeszélgetett a melóssal is. Jó magyar szokás szerint megint a mások zsebében tukálunk.
 
 
0 #10 Süttő G. Ildikó 2011-01-31 16:04
Tisztelt Csakúgymondom Úr/Hölgy !
A hivatkozott példái sántítanak u.i. olimpikonjaink hosszú éveket áldoztak arra és csak arra hogy a dobogó felső fokára állhassanak. Sokuk csak ezután 25-30 évesen kezdhette meg az u.n. karrierépítést a nulláról indulva. Lásd pl. Rózsa Norbert..
A 100 évet illetően csak megjegyezném, hogy itt elvekről van szó nem statisztikáról ! Megszavazna-é a város és Ön hasonló nagyságrendű plusz járadékot egy 45 évet becsülettel végigdolgozó orvosnak, nővérnek, pedagógusnak, könyvtárosnak ?
Gondolkodjon el ezen.
 
 
0 #9 100év 2011-01-31 14:15
Egy újabb gondolat. Miért gondolja bárki, hogy a díj alapítása nem méltó városunkhoz. Értem én, hogy most sokaknak fáj, hogy csak egy ember kaphatja meg ezt a díjat. De gondolkozzunk el azon, hogy hogy az elmúlt 100 évben és az elkövetkezendő 100 évben nem lesz senki más aki kiérdemelné ezt a megtiszteltetés t? Biztosan lesz. Mint ahogy volt is. Ugró Gyula, Semsey Aladár is megkaphatta volna ezt a díjat. Lehet, hogy nem egy hanem több olyan polgármestere is lesz a városnak, aki 10 éven át irányítja a várost. Ez a díj megalapításra került, ezzel a jövőnek már nem lesz dolga, néhol igen méltatlan támadásokat már nem kell végig élnie senkinek. 100 év alatt hárman, sok ez?
 
 
0 #8 csakúgymondom 2011-01-31 12:23
A Nemzet színésze, sportolója, az olimpiai életjáradékban részesülők is kaptak fizetést aktív korukban, külön jutalmat mondjuk az érem megszerzésekor. Mégis, amiért egy közösség büszke rájuk, méltó módon ismeri el tevékenységét és életjáradékot fizetnek érte!

Egy közösség erejéhez hozzátartozik, hogyan becsüli meg tagjait, mondjuk aktív koruk után is.

Újpest azért volt erős, mert ebben mindíg élen járt! Kár hogy most a kicsinyes, szocialista bosszú áldozata lett ez a jó kezdeményezés!
 
 
0 #7 Harpauer József 2011-01-31 09:48
Tisztelt Polgármester Úr!

Derce úr 20 éven keresztül végezte a munkáját, amelyet nem társadalmi munkában, hanem nagyon szép fizetésért, amelyet minden évben még plusz jutalommal is honorálták. Ezt a munkát ő szabad akaratából vállata, hiszen ezért jelöltette magát erre a posztra.

Derce úr nyugdíja mellé még a felügyelőbizott sági tagságért is kap tiszteletdijat, amiért az effektív munkaráfordítás nem éri el a havi 20 órát sem. Sokkal többen vannak olyanok akik havi 174 órát dolgoznak keményen ennek töredékért.
Hazánkban még számos településen végeztek kiváló munkát képviselők, polgármesterek, de ezért "csak" tiszteletdíjat/fizetést kaptak vagy még azt sem.

Derce úr nyugállományba vonulásakor elég szép summát kapott jutalomként az eddigi munkájáért, amelyet pesze nem érint az önök által bevezetett, még az alkotmány módosítást is kiváltó 98%-os adója.

Ha ezt az életjáradékot úgy fizetik, hogy az a mindenkori polgármesteri fizetés 65%-a, akkor a mindenkori polgármester (most Ön, majd ezt követően az utódja) pedig kapja meg a fennmaradó 35%-ot.

Ez így lenne igazságos, hiszen, mint Ön nyilatkozta, minden forintot meg kell fontolni, hogy mire költik.

Mit szólna egy helyi népszavazáshoz erről az életműdíjról?
 
 
0 #6 Süttő G. Ildikó 2011-01-30 18:32
Tisztelt Wintermantel Úr!
Elismmerésem Derce Tamás ex-polgármester Úr városért végzett tevékenységét illetően. Személyéhez kapcsolódó rokonszenvem okán is értetlenül állok az Őt és Önt is kényes helyzetbe hozó döntés előtt. Az elismerésnek számos olyan módja ismereretes amely nem kérdőjelezi meg visszamenőleg is az áldozatvállalás őszinteségét, hitelességét, és amelyet nem leng körül a korrupció, egyfajta perzsavásár gyanúja.
Nem gondolom azt, hogy Derce Tamás Úr anyagi helyzete ilyenfajta pénzbeli elismerést indokolna, éppen olyan személytől akit Ő maga segített a polgármesteri székbe. Nagyon szerencsétlen döntés született még akkor is, ha a hivatkozott támogatók tiszteletremélt ó polgárai Újpestnek. Csodálkozom Derce Úron, hogy nem utasította vissza azt az "elismerést" amely visszamenőleg hitelteleníthet i erőfeszítéseine k önzetlenségét amelyet városunk érdekéban 20 éven át végzett.

Tisztelettel
Süttő G. Ildikó
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.