Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Orbán: Köszönet az összefogásért + videó Nyomtatás E-mail
2011. február 02.

Kiemelkedő és példátlan összefogásnak nevezte a kétpilléres nyugdíjrendszerre való áttérést Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szólt arról is, hogy az év végére az állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlás rendszerre.

 

Szíjjártó Péter és Orbán Viktor

 

Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott és Mészáros József, az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vezetője kialakult helyzetről a mai nap folyamán tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfő ezt követően tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott az összefogásért. Mint folytatta, a kétharmados országgyűlési választás, és a még nagyobb arányú önkormányzati választás után egy 97 százalékos egyetértés a valódi összefogás és együttműködés biztató példája lehet.

 

 

E nélkül a lépés nélkül, a magyar nyugdíjrendszert nem lehetett volna fenntartani - mutatott rá a miniszterelnök. Magyarázatképpen hozzátette, nyolcvan százalékos államadósság, három százalékos hiánycél mellett képtelenség lett volna kigazdálkodni a három pilléres nyugdíjrendszer pénzügyi feltételeit. Így ez a lépés kellett ahhoz, hogy a magyar állami nyugdíjrendszert megmentsük az összeomlástól - tette hozzá.

 

Orbán Viktor

 

Mint fogalmazott, nemcsak az állami nyugdíjrendszert sikerült megmenteni, de megteremtették a lehetőségét annak is, hogy érezhető mértékben csökkenhessen az államadósság mértéke is. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy 2011-ben az unió tagjai között Magyarországon kívül egyetlen tagállam képes arra, hogy kis mértékben mérsékelje államadósságát. A magánnyugdíjrendszer felszámolása segít abban, hogy hazánk kiemelkedjen azon országok sorából, melyek 2015-re még nagyobb államadóssági szinttel fognak rendelkezni, mint jelenleg.

 

A kormányfő Magyarország versenyelőnyének nevezte a nagyarányú összefogás képességét. Mint folytatta, a 97 százalék annak a tükrében nagy eredmény, hogy az elmúlt húsz év sok csalódása után, egy bizalmatlan hangulatban mégis 97 százalékban bizalmat tudtak szavazni egy kezdeményezésnek. Véleménye szerint ez a számadat azt bizonyítja, hogy az emberek arra vágyódnak, bizalmat szavazzanak ismét a saját államuknak.

 

Orbán Viktor kitért az államigazgatásban dolgozók munkájára is. Leszögezte: jól helytálltak. Mint fogalmazott, az ilyen apró sikerekből épülhet fel ismét a bizalom az állam iránt.

 

A miniszterelnök újságírói felvetésre reagálva kijelentette: a választás lehetőségét jól mutatja az is, hogy 3 százaléknyian a magánnyugdíjpénztári rendszert választották. Kétség kívül nehéz pozícióból, de felnőtt döntést hoztak a tagok - jelentette ki Orbán, aki örömét fejezte ki, hogy százezer magyar állampolgár az állami rendszertől függetlenül is képes lesz megállni a saját lábán. "Ez egy bátor döntés volt" - fűzte hozzá.

 

Orbán Viktor leszögezte: a nyugdíjrendszer átalakítása nem áll meg. A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a kampányban tett vállalásokat teljesítse a kormány. A nyugdíjrendszert nem engedjük összeomlani, a nyugdíjasok nem maradhatnak ellátatlanul, a nyugdíjak reálértékét meg fogjuk őrizni - sorolta a kormányfő. Az utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet, hogy tavaly sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét, és az idén is sikerülni fog. A választási kampányban tett vállalásainkkal összhangban képesek vagyunk a biztonság, a kiszámíthatóság és a hosszú távú fenntarthatóság irányába átalakítani a nyugdíjrendszert - fogalmazott Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság minden területén átlátható, világos rendszerekre van szükség. A bizalom feltétele az átláthatóság, a korrekt elszámolás. Ezeknek az egyszerű dolgoknak kell érvényesülniük a legbonyolultabb pénzügyi rendszerek esetében is, mert az emberek nem lesznek bizalommal irántuk - fejtette ki Orbán Viktor.

 

Újságírói kérdés kapcsán szóba került, hogy államadósság felső határa rögzítve lesz-e az alkotmányban. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a német és lengyel rendszert hozta fel példának, melyeknek az a lényege, hogy ha egy bizonyos szintet elér az államadósság mértéke, akkor nem kell külön döntéseket hozni, automatikus mechanizmusok lépnek életbe. Én támogatom ezt a megoldást - jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy amikor 2002-ben a baloldal átvette a kormányzást, akkor 52 százalékos volt az államadósság mértéke, amely - kormányzásuk végére -2010-re 80 százalékra emelkedett.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.