Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Orbán Viktor nem a Harry Potter Nyomtatás E-mail
2011. február 07.

 

Néhány nap alatt kétezernél is több hozzászólás érkezett Orbán Viktor Facebookon közzétett videoüzenetéhez, amelyben arra kéri a közösségi oldal használóit, hogy írják le, miről szeretnének hallani a február 7-i országértékelő beszédében. Az alábbiakban ezekből a hozzászólásokból válogatunk.

 

A devizahitel, a családtámogatás és az elszámoltatás. Ezek a slágertémák a kormányfő videoüzenete alatt, ezekről szeretnének a legtöbbet hallani a hétfői beszédben. Felvetik például a miniszterelnöknek, hogy „miért csak a lakáshiteleseken lehet segíteni, és miért nem lehet a vállalkozókon is a hiteleket illetően, amikor nekik ugyanúgy nehézségekbe ütközik a kölcsönök visszafizetése. Saját maguk és családtagjaik megélhetéséért küzdenek nap mint nap”. Mást a svájci frankos lakáshitele nyomasztja. „Ez a fekete felhő egy négytagú család lakótelepi otthona felett tornyosul egyre magasabbra” – írja egy hozzászóló. Nincs egyedül: „Miért kell a devizahitelesnek szinte éheznie,hogy ne vigyék el a házát, és miért kell egy gazdasági mérnöknek egy külföldi szállodában takarítani?” Más amiatt aggódik, hogy „nagyon sok család életét nehezíti meg a magas rezsiköltség. Mikor várható a szolgáltatók díjainak felülvizsgálata?” Érdeklődnek afelől is Orbánnál, hogy tervezi-e a kormány, hogy csökkenti 25 százalékról kisebbre, „esetleg 15 százalékra az élelmiszerek áfáját”. Valaki más pedig a fiatalok lakáshoz jutásának lehetőségéről szeretne hallani.

 

Vérszívók és lusztráció

 

Az elszámoltatás kapcsán felmerül az is, hogy „nincs értelme neveket sorolni, mert egy nap kevés lenne hozzá”. Olvashatunk a „sok vörös bűnözőről”, „az ország vért szívó, a tisztességes munkát nehezítő korrupt sleppről, egy meglátás szerint azért, mert ha megvan, hogy „mennyit loptak az MSZP-s politikusok”, akkor Orbán további nyolc évig miniszterelnök lehet. Idekapcsolódnak azok is, akik lusztrációs törvényről szeretnének hallani: „még mindig nem lenne késő” (…) „az összes régi káder eltűnne a közéletből”. Ellenvélemény is van természetesen: „Helyesnek tartom, hogy a Miniszterelnök úr elsődlegesen az ország gazdasági jelenére, jövőjére a nemzet egységességére, valamint az EU elnökségre összpontosít, s nem különböző megtorlásokra, büntetésekre – azoknak is eljön az idejük.”

 

Érkeztek hozzászólások az oktatás területéről is: „A pedagógustársadalom már nagyon várja a közoktatási törvény módosítását. Az lenne a kérdésem, hogy várhatóan mikor kerül sor a törvény parlamenti tárgyalására.” Más azt szeretné tudni, hogy mikor állítják vissza a szakképzést Magyarországon az iskolákban; és egyben a kormányfőnek is szegezi a kérdést a hozzászóló: hogyan képzeli el a jövőbeli Magyarországot szakemberek nélkül? Hasonló a következő hozzászólás lényege is, megfogalmazója azt szeretné tudni, hogy „mikor értjük már meg,hogy nem ülhet mindenki irodába? Kellenek kétkezi munkások is, és ha ők meg vannak becsülve, változik minden.” Még mindig az iskolában maradva: „én csak egyet kérek, hogy a jövő generációjának az iskolában mihamarabb legyen illem, erkölcs és hitbeli nevelése”. A kérdező szerint ugyanis „amíg ez nem kezdődik el, addig a nehezen várható el, az egymás iránti tisztelet, a munka iránti alázat és az anyagiaktól mentes szeretet meglegyen a jövő nemzedékében. Talán az új oktatási törvényben ez benne lehetne, és akkor húsz év múlva egy korrektebb és tisztességesebb magyar társadalomban tudunk majd élni”. Valaki ennél kevesebbel is beérné: „Viktor, én most vagyok tizedikes, nekem most hogy lesz az érettségi?”

 

Minimálbérrel egyenlő gyes

 

Sokakat érdekel a családi adókedvezmény és a családi pótlék is: „Két egyetemista anyukájaként az érdekel, hogy a családi pótlék vagy bármilyen támogatás kiterjesztését tervezik-e kitolni az első diploma megszerzésének végéig. Kiadásunk pont annyi, mint egy kisgyerekesnek, az ösztöndíj semmire sem elég, munkát pedig nem lehet nappalis órarend mellett vállalni, ha bejárnak az előadásokra.” Azt is szeretnék tudni, hogy „hogyan veheti fel a sok kedvezményt az a gyerekes család, ahol a férj munka nélküli és az anya anyaságin van.” Jött kérdés az anyák flexibilis munkabeosztásáról is: „A vállalkozó anyák támogatása (képzéssel, adókedvezménnyel és pályázati szinten) égető kérdés, hiszen ezek a nők szívesen dolgoznának, ha mellette a gyereküket is tisztességesen tudnák nevelni. Ezen vállalkozások támogatásával nem csak munkahelyeket lehet teremteni. A munkával párhuzamosan ezek a nők következő generációk minőségi felnevelését is biztosítják. Ez hosszú távon az egész társadalom érdeke.” Más a gyest emeltetné fel a minimálbér szintjéig, megint más szép és jó dolognak tartja a családok támogatását, de úgy látja, hogy az egyedül gyermeküket nevelő szülőknek is nagy segítségre lenne szüksége.

 

Fiatalokat érintő kérdéseket is olvashatunk a videó alatt, kérdezik a miniszterelnököt arról például, hogy a „magánlakás-építtetés és lakhatás hatvanéves balliberális, bürokratikus, átláthatatlan és emberellenes jogszabályait mikor teszik rendbe és élhető európaivá.” Egy hozzászóló szerint pedig azért kell beszélni a diplomások vagy diploma előtt álló fiatalok lehetőségeiről, „mert az nem baj,hogy kimennek külföldre egy-két évre, csak vissza is jöjjenek”. Megtaláljuk ezt kicsit nyersebb formában is: „mikor nem fogjuk azt érezni, hogy ha valamihez kezdeni akarunk az életünkkel, akkor el kell innen takarodni?” A munkahelyteremtés pedig annak kapcsán kerül ide, hogy legyen hol elhelyezkedni a „rengeteg többdiplomás, túlképzett” fiatalnak.

 

Nem Harry Potter

 

Kulcsszó lehet az országértékelőn a közbiztonság is, valaki kétségbe vonja például, hogy minden településen lenne rendőr. Megoldást szorgalmaznak az olyan személyekkel kapcsolatban is, akik „szociális segélyekből élnek, iskolázatlanok, gyerekeiket sem járatják iskolába, és nem hajlandók integrálódni a társadalomba, ugyanakkor több település, főleg idős emberei, rettegésben élnek miattuk.”

 

De olyan opció is van, hogy: „Szerintem a miniszterelnök úr meg tudja oldani az évértékelést nélkülünk is. Tessék mondani valami biztatóan nagy ívűt!” Más ezt így fogalmazza meg: „tudomásul kéne venni, hogy Orbán Viktor nem a Harry Potter, és nem tudja azt a varázslatot, ami elhozza a világbékét meg a kolbászból kerítést! Ha húsz évig birkaként tűrtünk, hát várjunk még egy keveset”.

 

(mno.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.