Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Kötelezően szeretni nem lehet! Nyomtatás E-mail
2008. október 08.

Kötelezővé tenné az Újpesti Önkormányzat a város címerének elhelyezését a jelentősebb főutak mentén elhelyezkedő többszintes házak homlokzatán. A város történelmében jelentős szerepet játszó lokálpatriotizmusra hivatkozva, a szociálliberális többség a mulasztókat büntetéssel szankcionálná.

Újpest nem lett volna azzá, ami, ha polgárai nem szerették volna városukat, ha nem tettek volna néha sokkal többet érte, mint ami elvárható lett volna. A város címere szimbolizálja a közösséghez tartozást, az újpestiek tudják hová tartoznak és a város is tudja, hogy kiknek tartozik. Így a címer elhelyezésére irányuló szándék akár nemes is lehetne.


Csakhogy, ahogy a hazaszeretetet, úgy a lokálpatriotizmust sem lehet diktálni, nem lehet rendeletben, kötelezően előírni. A Testület szociálliberális többsége által elfogadott rendelet súlyosan arányt téveszt. Ez a rendelet nem segíti a történelmi hagyomány tovább élését, hanem kötelez, és büntet abban az esetben, ha valaki az előírt lokálpatriotizmusnak nem tesz eleget. Megalkotói súlyos tévedésben vannak. Attól, hogy valaki kötelező jelleggel, a büntetés fenyegető réme miatt kiteszi Újpest címerét házának homlokzatára, nem lesz jobb újpesti, nem fogja jobban szeretni városát, sőt. Nem elég a többség szavával előírni a tiszteletet és szeretetet, azért meg kell küzdeni, azt ki kell érdemelni.

Mind a mai napig látható a főváros által bezárt Szülőotthonon Újpest címere és viszonylag egyszerűen fel lehet rakni a főváros által szintén bezárt és privatizálásra szánt újpesti uszodára is. Ettől még mindenki számára ugyanazt fogja jelenteni, elvettek tőlünk valamit!

Ha születhetnének Újpesten gyermekek, ha nem kellene más városrészbe vinni, úszni tanulni csemetéinket, ha nem fenyegetné a csőd kórházunkat, talán többen éreznék azt, hogy érdemes ide tartozni és több városi címer lenne a házak falán, kötelező előírás nélkül is. Addig is járjunk az élen, az újpesti közintézményeken helyezzük el városunk címerét, iskoláinkat, rendelőinket ékesítse közösségünk jelképe, de csak saját magunknak adjunk feladatot.

A lokálpatriotizmus, a hazaszeretet, egy belülről jövő érzés, azt nem lehet rendelettel, szabálysértési eljárással, büntetéssel előidézni valakiben. Kötelezően szeretni nem lehet!

Rendelet : Újpest címere egyes épületek homlokzatán történő elhelyezésének szabályairól

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.