static-aside-menu-toggler
gkSearch

Déri Tibor, a baloldal újpesti polgármestere sok millió forintot költött arra az önkormányzat pénzéből, hogy elhíresztelje: a kormány miatt nem tudja teljesíteni az önkormányzati törvényben előírt kötelező feladatait.

A hét elején viszont kiderült, hogy nem mond igazat, nagy tanítója szerint "nem fejtette ki az igazság minden részletét".

Ugyanis Déri Tibor momentumos polgármester a saját maga által benyújtott és elfogadott költségvetésben kénytelen volt beismerni, hogy Újpest 2021. évi költségvetésének bevételi oldala mindössze 400 millió forinttal kevesebb, mint a 2019. évi. Ez az eltérés egy Újpest léptékű város költségvetésében mindössze 2 %-ot tesz ki.

Tegnap Déri Tibor momentumos polgármester rekordot döntött.

Ugyanis az elfogadását követő napon már módosította is a saját maga által előterjesztett és elfogadott költségvetést. A módosított költségvetésben annyi a változás, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő cégek tartalék keretét ~365 millió forinttal csökkentette a kiadási oldalon, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő értékpapírok értékesítési előirányzatát ugyanennyivel csökkentette a bevételi oldalon.

Vagyis a kiadási oldalon tervezett fiktív (tartalékba helyezett) kiadásokat csökkentette. A módszer ugyanaz, mint tavaly. Akkor is a tartalékok túltervezésével, csak a propaganda kedvéért kreáltak mesterségesen hiányt, pénzügyi válsághelyzetet, ahogy most is. Miközben az Önkormányzat 2019. októbere óta ugyanolyan stabil pénzügyi helyzetben van, mint annak előtte, az éves költségvetésének 25-30%-át kitevő tartalékkal, amihez vészhelyzetben hozzá lehet nyúlni.

Déri Tibor momentumos polgármester tehát ismét lebukott mert kiderült: Újpesten nincs pénzügyi válsághelyzet.

Miközben 25 milliárd forintot politikai és társadalmi egyeztetés nélkül a saját szája íze szerint osztott fel, miközben 2,5 milliárd elvonásról vizionált, lázálmai elmúltával már csak a bevételek 400 millió forintos csökkenésén sajnálkozott. Most egy nap alatt hirtelen talált 400 millió forintnyi feleslegesen tervezett kiadást.

Ráadásul becslésünk szerint – mivel információt nem kapunk – Újpest minimum 7-9 milliárd forint körüli pénzügyi tartalékkal rendelkezik.

Déri Tibor polgármester a nyugdíjasok vagy a fiatal házasok támogatásának megvonását, a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek év végi jutalmának függőbe tételét, az intézmények és az önkormányzati tulajdonú cégek kizsigerelését, és minden más ötletszerű megszorítást a kormányra fog.

Ezt sunyi módon politikai haszonszerzés céljából teszi úgy, hogy az embereknek fájjon. Azért, hogy majd Déri Tibor momentumos polgármester és a baloldali önkormányzati többség megszorításai miatt az újpesti emberek a kormányt tegyék felelőssé.

Ha Déri Tibor momentumos polgármester tényleg Újpest és az itt élők javát akarja szolgálni, azt javasoljuk, hogy keressük meg a költségvetésben azokat a további több tízmillió forintot kitevő indokolatlan vagy eltúlzott kiadásokat, amelyeket fontosabb célokra lehet átcsoportosítani.

  • Javasoljuk, hogy a gátlás nélküli pártpropagandát szolgáló és pazarló gazdálkodást folytató Újpesti Sajtó Kft. működési támogatását állítsa vissza a 2019. évi szintre, amivel akár több, mint 100 millió forintot is megtakaríthat.
  • Javasoljuk, hogy az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. 2019. évi 500 millió forintos nyereségét fordítsa az újpestiek javára.
  • Javasoljuk, hogy a Polgármesteri Hivatal 232 főre felduzzasztott létszámát csökkentse vissza a 2019. évi 204 főre. Az egy év alatt végrehajtott 14 %-os létszámemelés csak a haverok és a haverok rokonainak kifizetését szolgálja.
  • Javasoljuk, hogy azokat a megtakarításokat, amelyek a pandémia miatt a 2020. évben keletkeztek, például az elmaradt rendezvények, a drasztikusan lecsökkent iskolai, óvodai és bölcsődei étkeztetés, az elmaradt közszolgáltatások, és az eltörölt beruházások miatt megtakarított, és a moratórium miatt elmaradt törlesztések összegét az újpesti vállalkozók és rászorulók javára használja fel.

Déri Tibor momentumos polgármester hamarosan kénytelen lesz bemutatni a 2020. évi zárszámadást, ahol vélhetően ki fog kiderülni, hogy a járvány során az önkormányzatnak jelentős maradványai voltak és az előző évekből is jelentős megtakarításokat hoz át a 2021. évre.

Ezért felszólítjuk Déri Tibort momentumos polgármestert, hogy fejezze be értelmezhetetlen "pénzügyi háborúját" a kormány ellen, vessen véget a gátlástalan pártpropagandának, és végre kezdjen el az Újpestiek érdekében dolgozni.

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Nagy István
Fidesz - frakcióvezető

Egy napig élt háborítatlanul Újpest költségvetése https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/02/kozl0218.jpg Super User