Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 51 vendég böngészi
Illúziótlanul Nyomtatás E-mail
2011. február 08.

Mindannyian ismerjük a megújulás érzését. Meg tudunk újulni egy szerelemben, testestől-lelkestől újjászületünk az anyaságban, ha elég kitartók vagyunk, hogy eljussunk az alázatig, megújulhatunk a hitben. S egy ország? Egy ország mitől újul meg? Merthogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében azt hallottuk, ez lesz a 2011. év programja: a megújulás, „ami újjászületés, küzdelem és küldetés”.

 

Elsőre nehéz elhinni, de egy ország ugyanattól újul meg, mint egy ember. Egy érzéstől, egy érzésben, ami átrendezi a dolgok fontossági sorrendjét. No nem olyan egyszerűen, hogy visszatesszük a polcra a szlovák tejet, magunk elé mormoljuk, hogy „a haza minden előtt”, és levesszük az ötven forinttal drágább magyar terméket. Ugyanakkor a megújulás mégsem képzelhető el a hazához való viszony tisztázása nélkül. Megújul az ország abban is, ha végiggondoljuk, és nem alkalomszerűen, hogy mit tudunk a közösségnek adni.

 

Nem csak a devecserieknek vagy a felsőzsolcaiaknak. Hanem hogy mit tudunk adni a munkánkban, mit jelent részvételünk a társadalom életében. Ha ez fellengzősnek hatna, emlékezzünk rá: a szocialista kormány abba bukott bele, hogy tisztségviselőinek többsége nemhogy nem képviselte, hanem nyíltan és fennhéjázva lenézte a közösségi érdekeket.

 

De ha emberről országra vetítem, akkor a hitben való megújulás helyett inkább a bizalom megújítását írnám. Igen, bízni kell abban, hogy akiket megválasztottunk, azokkal kikeveredünk a szakadékból. Orbán Viktor programja az egy évvel ezelőtt szintén a Millenárison tartott évértékelőn már kirajzolódott. A mostani beszéd annak az egy évvel ezelőttinek a folytatása, csak most már a feladatok tisztábbak, a nehézségek konkrétabbak. A miniszterelnök szerint 2012 az elrugaszkodás, 2013 a felemelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz. Vagyis semmiképpen nem az idei és nem is a jövő év lesz a gyarapodás esztendeje. Mitől is lehetne az?

 

Négyéves programját egy olyan kormányfő vázolta föl, akiről tudható, hogy nem „elvi síkon” nem ért egyet azzal, hogy „a külföldi tőke lélegeztetőgépén” legyünk, hanem elszánt akarattal keresztül is viszi, hogy saját lábunkon állva, saját tüdőnkkel lélegezzünk. A sok harcászati kifejezés („hadat üzenünk a válságnak”, „ha mi nem győzünk, ők győznek le minket”) nemcsak arra utal, hogy itt még igen kemény küzdelmek várhatók, hanem arra is, hogy a miniszterelnök ellen részben a hazai balliberálisok részéről, részben európai szinten nemtelen támadások sorozata indult, s ez benne, érthető módon, a küzdőreflexeket erősítette föl. Benne a küzdőreflexek izmosodtak, a választókban pedig a szolidaritási, azonosulási reflexek. Sokan gondolják ma azt, hogy jelen helyzetben a kormányfő és céljai mellett maradni a haza iránti erkölcsi kötelesség. Nem csak jobboldaliaknak.

 

Mint hallottuk, „a sírból visszahozott lehetőség” áll most előttünk, magyarok előtt. Ez nem az a kifejezett hurráoptimizmus. Orbán kemény számvetése, illúziótlansága a beszédében használt képekben szinte jobban megfogalmazódott (lavina, hegyi mentők, sötét fellegek, beszűkült, azaz sírból visszahozott perspektíva, folyón úszó tetem, lélegeztetőgép stb.), mint a mondatok verbális tartalmában. Mégsem mondhatjuk, hogy pesszimista beszéd lett volna. Illúziótlan beszéd volt. Dolgozni és nem föladni. Sokat dolgozni, és soha nem föladni. Ez volt az üzenet.

 

Van, amikor az ember kegyetlen küzdelmet folytat azért, hogy a mínuszból a nullpontra jusson. De ha fölkerült az origóba, akkor a kezdeteknél megtanult kegyetlen küzdéssel már gyerekjáték lesz neki följebb jutni a pozitív tartományban.

 

Ez is benne volt a beszédben.

 

(mno.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.