Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
Hétmilliárd a kár Nyomtatás E-mail
2011. február 09.

Házkutatásokat követően gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette kedden Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Székely Árpádot, Magyarország volt moszkvai nagyköve­tét a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

A Magyar Kereskedelmi Képviselet orosz fővárosban lévő épületének eladásakor ugyanis a gyanú szerint legalább hétmilliárd forintnyi kár érte az államot.

 

Tátrait Miklóst hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Mártát és Székely Árpádot hűtlen kezelés bűnsegédletével gyanúsította meg tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség. A történet előzménye, hogy Székely Árpád moszkvai magyar nagykövet már 2005-ben szerződést kötött a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet eladásáról, miközben erről kormányhatározat csupán 2006-ban született. Igaz, ezt a szerződést még nem írták alá a vevővel. Hogy erre ki adott felhatalmazást, nem tudni, az MNV felett mindenesetre Veres János akkori pénzügyminiszter gyakorolta a felügyeletet. A vevő egyébként egy ciprusi bejegyzésű, offshore hátterű cég, amelynek tulajdonosa egy Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás, az Air Diamond Ltd. Az elsietett szerződés „apró bakiját” úgy korrigálták, hogy 2008. március 14-én 23,6 millió amerikai dollár összegben hivatalosan is aláírták a szerződést Moszkvában. A 23,6 millió dollár vételárból 21,3 milliót utalt át a vevő az MNV Zrt. számlájára, ez 3,5 milliárd forintnak felelt meg akkor.

 

Letartóztatás

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet (képünkön bilincsben) tavaly azt mondta, hogy Fekszi adott utasítást a kereskedelmi kirendeltség áron aluli eladásáról szóló szerződés aláírására

(Fotó: Burger Zsolt)

 

Horváthné Fekszi Márta államtitkár ezt követően az ügyletet megkísérelte legalizálni, 2008 júniusában egy formailag és tartalmilag is hiányos értékbecslést szerzett be, amely 19,9 millió dollárban állapította meg a kirendeltség forgalmi értékét. Az utólagosan benyújtott pályázatokból a nagykövet az Air Diamond Ltd. 21,3 millió dollár vételárú ajánlatát fogadta el nyertesnek, vagyis azét a cégét, amellyel már 2008 márciusában 23,6 millió dollár összegre adásvételi szerződést kötött. A korábbi vevővel a nagykövet 2008. november 5-i dátummal kötötte meg a korábbi szerződéshez képest 2,3 millió dollárral kisebb összegre a szerződést. Önmagában egyébként a márciusi és novemberi árfolyam-különbözet is 742 millió forint veszteséget okozott, mivel ha a 21,3 millió dollárt nem márciusban, hanem a novemberi szerződés után váltják át forintra, mindez az átváltásnál – a márciusi 3,5 milliárdos konvertáláshoz képest – több mint 4,2 milliárd forintot jelentett volna.

 

Az ügyben szereplő ingatlan valós piaci értéke az igazságügyi szakértő véleménye szerint 52 millió dollár volt, vagyis hatmilliárd 150 millió forinttal több a tényleges vételárnál. Az értékesítés időpontjában egyébként három–ötezer euró (nyolcszázezer–1,3 millió forint – a szerk.) volt a moszkvai ingatlanok négyzetméterára, ezzel szemben a kirendeltség ennek ötödéért-hatodáért, kétszázezer forintos négyzetméteráron kelt el. 2009 szeptemberében az Állami Számvevőszék azt javasolta a pénzügyminiszternek, vizsgáltassa ki az értékesítést. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkor azzal védekezett: csak zártkörű pályázatot lehetett kiírni az eladásra egy 1973-ban született magyar–szovjet jegyzőkönyv alapján. A befolyt vételárrész pedig azért került elkülönített számlára, mert az még a szerződés megkötése előtt érkezett meg az MNV Zrt.-hez, így azt az év végén a kötelezettségek között kellett nyilvántartani.

 

Ma a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szolgál új részletekkel.

 


Szoci káderpálya

 

Horváthné Fekszi Márta 1977-ben kezdett dolgozni a Külügyminisztériumban, a Konzuli Főosztály előadójaként. 1979 és 1982 között a Kijevi Főkonzulátuson tevékenykedett. 1989 és 1991 között Bécsben konzul. 1992-től a Külügyminisztérium Nemzetközi Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese, majd 1997-től 2001-ig főkonzul Los Angelesben. 2002-től a Nemzetközi Jogi Főosztály főosztályvezetője. 2005-től a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, 2006-tól az újonnan megalakuló Gyurcsány-kormány államtitkára. Fekszi édesapja az a Fekszi László nyugalmazott határőr ezredes, aki 1956-ban a munkásoktól védte a munkáshatalmat – mondta el a Magyar Hírlapnak korábban Vándor Tamás egykori rendőr százados. A Vámos György által készített beszélgetés során felvetődik Fekszi László felelőssége az 1956. október 26-i, mosonmagyaróvári határőrsortűz ügyében. (MH)


A Fekszi-vagyon és a Duna Tv-s kapcsolat

 

Horváthné Fekszi Márta 2009-es vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 150 négyzetméteres lakóháznak, haszonélvezője egy 89 négyzetméteres, II. kerületi háznak, Szentalfán és Balatoncsicsón szőlői vannak, amelyeket 1998-ban és 1999-ben vásároltak, 2008-ban pedig értékes festményeket örökölt, köztük egy Iványi-Grünwald-alkotást. Rajongója az antik bútoroknak, van egy 17. és egy 19. századi ülőgarnitúrája, amelyet szintén örökölt. Hasonlóképp örökségként lett a tulajdonosa egy porcelán-, egy kristály- és egy ezüstkészletnek, valamint egy 1645-ös és egy 1837-es Szent Bibliának.

 

Pénzintézetben 38,5 millió forint megtakarítása van, és 2,5 millió forint készpénze. Horváthné Fekszi Márta családtagjainak vállalkozása gyártotta le a Duna Televízióban nyárig futó, az Európai Uniót népszerűsítő sorozatot, amelyben Fekszi nemegyszer adott interjút. A Duna Televízió 2009 júniusában szerződést kötött a Külügyminisztériummal a Mi vagyunk az unió című, hetente sugárzott műsorra, amelynek elkészítésére a tárca 84 millió forintot adott a köztévének. A felek november 25-én bruttó 153 millióért meghosszabbították az együttműködést az egész idei évre. Ugyanezen a napon a Duna Televízió a Horváth Televízió Bt.-vel is leszerződött 104 millió forintra, hogy a cég elkészítse a sorozatot (ez a vállalkozás gyártotta már előző évben is a műsort).

 

A bt. tagjai: Horváth Miklós Arzén és Horváth Miklós, vagyis Horváthné Fekszi Mártának, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkárának a férje és a fia. Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja korábban úgy nyilatkozott, szerinte dokumentumok igazolják, hogy Horváthné a külügy alkalmazottjaként személyesen járt el a sorozat elkészültéért, majd ő maga hagyta jóvá a szerződéskötést. (MH)

 

(MagyarHírlapOnline)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.