Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 67 vendég böngészi
Semelyik tudományterület nem áll "üres támadások" alatt Nyomtatás E-mail
2011. február 11.

 

Nyílt levélben utasította vissza a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a filozófuspályázatok vizsgálata miatti bírálatokat. Pálinkás József az MTA honlapján tette közzé Steven Harnard, az MTA külső tagjának és Robert Evans, az intézmény tiszteletbeli tagjának, valamint a január 28-ai tiltakozó levél aláíróinak címzett levelét.

 

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy a tiltakozó levél külföldi aláíróit - akik szerinte valamennyien úgy hiszik, jó ügyet szolgálnak - "súlyosan félrevezették" a magyarországi viszonyokat és különösen a tudományos élet helyzetét illetően. Véleménye szerint az akadémiával kapcsolatos "álhíreket" két elismert magyar filozófus terjesztette.

 

Nincsenek nyilvános számonkérések

 

Pálinkás József hangsúlyozta: egyetértve az elvvel, amely szerint a tudományos kutatás értékét csak a tudomány művelőinek van jogában megállapítani, most nem a kutatás tudományos értékének megállapítása a kérdés. A kérdés az, hogy a kutatási támogatást a szabályoknak megfelelően használták-e fel vagy nem - szögezte le a levélben

 

Kiemelte: senki és semelyik tudományterület nem áll "üres támadások" alatt, és nincsenek "nyilvános számonkérések rosszindulatú, informálatlan és megalapozatlan vádak alapján".

 

"Az akadémia és én magam teljes támogatást biztosítunk a filozófiai kutatásoknak, de a közpénzekkel a filozófusok is elszámoltathatóak" - írta. Emlékeztetett arra: felmerült annak a gyanúja, hogy a kutatási támogatásokat három esetben esetleg nem a magyar törvényeknek és szabályoknak megfelelően használták fel. Tájékoztatása szerint ezek közül csak egy ügynek ismeri a részleteit, amelyben a belső ellenőrzési főosztály súlyos összeférhetetlenséget állapított meg.

 

A részletekkel kapcsolatban kitért arra: a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének (FKI) korábbi igazgatója 70 millió forintos támogatást nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) egy meghatározott kutatási feladat elvégzésére, majd alvállalkozói szerződést kötött több magáncéggel, köztük a saját maga által tulajdonolt és vezetett betéti társasággal - vagyis önmagával - a munka elvégzésére.

 

Ez Magyarországon számos szabály nyilvánvaló megszegésének számít. Föltételezem, hogy ilyen eljárást sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában, sem bármelyik európai országban nem tűrnének el - írta az MTA elnöke.

 

Az igazságszolgáltatás feladata eldönteni, hogy történt-e bűncselekmény

 

Pálinkás József emlékeztetett arra, a miniszterelnök kinevezett egy korrupciót, és a közpénzek szabálytalan felhasználását vizsgáló kormánybiztost, aki az NKTH támogatási gyakorlatát vizsgálva azt állította: bizonyítékot talált arra, hogy három szerződés esetében megsértették a pénzügyi szabályokat. A kormánybiztos a fenti esetekben ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett kutatási támogatások szabálytalan felhasználása címén, innentől fogva a független magyar igazságszolgáltatás feladata eldönteni, hogy a fentiek bűncselekményeknek minősülnek vagy sem - tette hozzá.

 

Az MTA elnöke egyetért azzal a felvetéssel, hogy a világ minden támogatott kutatója sérülékeny a felszínes és alaptalan vádakkal szemben olyan laikusok részéről, akik nem értik a humán és természettudományos kutatásokat, és talán nem is hisznek ezekben, de - mint fogalmazott - a kutatási támogatások bárminemű szabálytalan felhasználása csak felerősíti ezt a sérülékenységet. Sajnos nem tudom megerősíteni, hogy - legalábbis egy esetben - a vádak alaptalanok és felszínesek lennének - hangsúlyozta a levélben.

 

A nyílt levél aláírói azt is kérték a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy álljon ki azonnal, nyomatékosan és egyértelműen a nyilvánosságban az így megtámadott kutatás és kutatók mellett. Pálinkás József erre úgy reagált: megtette, amit megtehetett, hogy csillapítsa a nyilvános felháborodást, de az akadémia nem tud ennél többet tenni.

 

"Indokolatlan és indokolhatatlan támadások érték hazánkat"

 

Az Akadémia elnöke azt is írta: keményen dolgozik azért, hogy oldja az ellentéteket, és megakadályozza ezek gerjesztését, de a Magyarország és a jelenlegi kormány elleni indokolatlan és indokolhatatlan vádaskodások nem segítik ebben a munkában, ahogyan álláspontja szerint nem segítik a filozófusokat sem, hogy problémáikat a közvélemény körében nyugvópontra juttassák. Pálinkás József a levélben többször is leszögezte, hogy Magyarországon vélemény- és sajtószabadság van.

 

(mti - Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.