Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi
Nézőpont: tovább nőtt Orbán népszerűsége Nyomtatás E-mail
2011. február 18.

A magyarok többsége reformváró hangulatban van; a Fidesz most is kétharmadot szerezne; Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb - közölte a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

 

A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a magyarok a betegellátás reformját várják a leginkább (92 százalék), a tömegközlekedés átalakítását pedig a legkevésbé (69 százalék). Előbbi szükségét a korábbi ciklusok reformpolitikai folyamainak sikertelensége erősíti, míg utóbbi alacsonyabb értékét a megfoghatatlanság és információhiány okozhatja - írta a Nézőpont Intézet.

 

Mind a hat vizsgált területen az idősebb korosztály tart leginkább a megújulástól. A munkanélküli segélyek rendszerében a magyarok 82 százaléka csalódott, a kiábrándultság pedig ugyanolyan mértékben jellemzi a munkahellyel rendelkezők és az állástalanok táborát (85-85 százalék). Az elmúlt hónapokban elkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, amivel kapcsolatban továbbra is nagy a várakozás (az összes megkérdezett 77 százaléka szerint szükség van átalakításra). A nyugdíjasok 70 százaléka, a munkanélküliek 78 százaléka, a munkahellyel rendelkezőknek pedig 83 százaléka érzi a nyugdíjreformok szükségét. Az állami hivatali ügyintézés és az oktatási rendszer a megkérdezettek 70-73 százaléka szerint szorul átalakításra.

 

A közösségi közlekedés reformjának egy megközelítésével kapcsolatban - amely szerint az állam egy útvonalon a busz- és a vonatközlekedés közül csupán az egyiket támogatná - a magyarok 58 százaléka elutasító. A megyei jogú városokban élők 62 százaléka nem támogatja a tömegközlekedés ilyen reformját, amivel kapcsolatban a budapestiek és a községben élők 58-58 százaléka is elutasító, az egyéb városokban élőknek pedig 55 százalékát érintené rosszul ez a megoldás.

 

A magyarok mobilitásának kettősségét jól jellemzi az is, hogy a gyors hivatali ügyintézés miatt nem, a minőségi betegellátásért viszont hajlandóak lennénk több időt is utazni. Az összes megkérdezett 41 százaléka inkább elutasítja, 54 százaléka pedig inkább támogatja a kormányablakok irányába mutató átalakításokat, ugyanakkor a magyarok 72 százaléka hajlandó lenne a jobb betegellátásért több időt is utazni. Míg a községben és a városokban élők csupán fele (50-52 százaléka), addig az új közigazgatási szervezés potenciális nyerteseinek tekinthető megyei jogú városban élők és fővárosiak nagy többsége támogatja az átalakítást (56-65 százalék). Az egészségügy területén mindenki szerint szükség van reformokra, ugyanakkor a minőségi betegellátásért a hatvan éven felüliek mindössze 65 százaléka, de

a legtámogatóbb 18 és 29 év közötti korosztálynak 81 százaléka lenne hajlandó több időt is utazni - publikálta a Nézőpont Intézet.

 

A felmérés alapján nem változott a Fidesz, a Jobbik és az LMP támogatottsága, hibahatáron túli veszteséget könyvelhetett el azonban a Magyar Szocialista Párt. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 46 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 4 százaléka szimpatizál. A választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók között szintén érezhető, de nem markáns a szocialisták potenciális szavazóinak csökkenése. Most vasárnap a Fidesznek újra lehetősége nyílna a parlamenti helyek kétharmadának feltöltésére, hiszen 56 százaléknyi potenciális szavazóra számíthatnának, míg a szocialisták 22 százalékra, a Jobbik 11, a Lehet Más a Politika pedig 8 százalékra - közölte a Nézőpont Intézet.

 

A felmérés alapján a politikusok népszerűségi listáján nőtt az élen álló Orbán Viktor és Navracsics Tibor népszerűsége, többségében pedig tovább csökkent az őket követő többi politikus alkalmassági indexe. A reformváró hangulatban Matolcsy György áll a harmadik helyen, Semjén Zsolt a negyedik, Pintér Sándor és Kövér László pedig az ötödik és hatodik helyezést érte el állami vezetői alkalmasságuk alapján. A kormánypárti politikusoktól továbbra is lemaradva találjuk a négy legismertebb ellenzéki politikust: Schiffer Andrást, Vona Gábort, Mesterházy Attilát, és a sort mindig jelentős lemaradással záró Gyurcsány Ferencet - írta a Nézőpont Intézet, amely ezer embert kérdezett meg február 7. és 10. között véletlenszerű kiválasztással, országos reprezentatív mintán.

 

(mti.hu - Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.