Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 84 vendég böngészi
Már hétfőn a parlament elé kerülhet a büdzsémódosítás Nyomtatás E-mail
2011. február 21.

 

Módosítaná a kormány a költségvetést, ennek értelmében spórolni kell a nem a kormány irányítása alá tartozó szerveknél is; az ügyészségnek például 1,6 milliárdos, a bíróságoknak pedig 3,6 milliárd forintos alapot kell képezniük. A Magyar Energia Hivatalnak és a PSZÁF-nek is többet kellene befizetnie bevételeiből a költségvetésbe. Hétfőn szavaznak a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról is.

 

Szombaton nyújtotta be a kormány a költségvetési és az államháztartási törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely már a parlament hétfői ülésén napirendre kerülhet. A törvénymódosítás hatásaként 250 milliárdos stabilitási alapot hoznak létre. Az már eddig is ismert volt, hogy ennek 237 milliárd forintos részét hogyan kívánják megtakarítani (erről bővebben itt olvashat), most pedig már azt is tudni lehet, milyen forrásokból kívánja biztosítani a kormány a fennmaradó 13 milliárdot - írja a Világgazdaság.

 

A javaslat szerint "spórolni" kell a nem a kormány irányítása alá tartozó szerveknél is: az egyes költségvetési fejezeteken belül a bíróságoknál 3,662 milliárd, a Magyar Köztársaság Ügyészségénél 1,6 milliárd, az MTA-nál pedig 1,391 milliárd forintos alapot kell képezni a költségvetés számára. Még jelentősnek nevezhető, 361 milliós elvonás éri majd az Állami Számvevőszéket, míg a Gazdasági Versenyhivataltól és az Alkotmánybíróságtól, a Köztársasági Elnökségtől és az Országgyűlési Biztosok Hivatalától 50-80 millió forintot vonnának el.

 

A Világgazdaság szerint a bíróságokat érintő megszorítás azért is aggályos, mivel azok már eddig is komoly anyagi gondokkal küszködtek. A Magyar Bírói Egyesület tavaly év végi jelentése szerint a kiadásaikat - a tervezett költségvetési bevételük erejéig - a költségvetés kiadási oldala nem fedezi. A jelenlegi hiány közel 3 milliárd forint, ez a helyzet pedig "nem felel meg az alkotmányos követelményeknek" - áll a jelentésben.

 

A költségvetés módosítása azt is tartalmazza, hogy a Magyar Energia Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a PSZÁF a korábban tervezettnél 1,7 milliárd forinttal többet köteles befizetni bevételeiből a büdzsébe. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 486 millió, a Magyar Energia Hivatalnak 1,845 milliárd forintot kell betennie a közös kasszába, ez jelentős növekedés ahhoz képest, hogy korábban együttesen még csak 565 milliós megtakarítást irányzott elő számukra a kormány. A PSZÁF 4,733 milliárdot ad be a költségvetésbe.

 

(origo.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.