Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 79 vendég böngészi
"Magyar voltál, ezért!" - Délvidéki Tragédia 1944-1945 | +videó Nyomtatás E-mail
2011. február 22.

Kiállítás nyílt a második világháború végén szerb partizánok által elkövetett délvidéki magyarellenes atrocitásokról kedden a Terror Házában, "Magyar voltál, ezért!" (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 címmel.

 

Talán az utolsó elbeszéletlen története Közép-Európának, ami hat évtizede történt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a délvidéki magyarok elleni vérengzésekről a kiállítást megnyitó beszédében. Emlékeztetett arra, hogy "Közép-Európában mindannyian az első világháború áldozatai vagyunk", mert azt követően kaptak lábra olyan totális mozgalmak, amelyek eszméi alapján az ember "tudott állat is lenni". A politikus különösen fájónak nevezte, hogy magyarok ezreit gyilkolták le jugoszláv kommunisták. Szerinte tettük a szerb történelem fájó pontja is.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A második világháború végén szerb partizánok bosszút álltak a "hideg napokért", amikor 1942-ben magyar katonák razziáin mintegy négyezer szerbet és zsidót gyilkoltak meg. A délvidéki magyarok közül nagyjából 15-20 ezer embert gyilkoltak meg 1944-ben és 1945 elején. A Vajdaságból elüldözött magyarok száma pedig 85 ezerre tehető.

 

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében elmondta, hogy a kiállítással "a szembenézés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet". Hangsúlyozta: "kell, hogy a nemzeti emlékezet megőrizze a tragédiákat". Majd arról szólt, hogy az "együttérzés olyan lelki képesség, amelynek gyakorlása nélkül nincsen nemzeti közösség". Nekünk nem a felszabadulást hozták el a partizánok, hanem a halált - mondta el rövid beszédében Forró Lajos, a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány elnöke, aki a nagyapját vesztette el a megtorlásokban, és 1992 óta kutatja a magyarellenes vérengzések történetét.

 

Matuska Márton délvidéki újságíró-történész arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború végén az akkori, alig félmilliós lélekszámú délvidéki magyarság egyötödét ártatlanul meggyilkolták, vagy szülőföldje elhagyására kényszerítették. Nekünk, a mai korosztálynak kötelessége, hogy az emlékezetében megőrizze azoknak az eseményeknek az áldozatait, ki szeretném emelni: az ártatlan áldozatok emlékét - jelentette ki Dejan Sahovic, Szerbia budapesti nagykövete beszédében.

 

A megnyitón jelen volt Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár, Kovács Zoltán kommunikációs kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Szili Katalin független parlamenti képviselő is; az ünnepélyes megnyitó végén Rúzsa Magdi énekelt. A "Magyar voltál, ezért!" (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 című kiállítás az év végéig látogatható a Terror Háza Múzeumban. A tragikus eseményeknek emléket állító tárlaton idézetek, fotók idézik fel a délvidéki magyarok elleni atrocitásokat. Emellett részletek láthatók Siflis Zoltán 1989-ben készült dokumentumfilmjéből, amelyben évtizedek hallgatása után először szólaltak meg túlélők és szemtanúk.

 

A Délvidéki Tragédia a Terror Háza Múzeum 2004-ben indult Magyar Tragédia kiállítássorozatának befejező darabja.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.