Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi
A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk | +videó Nyomtatás E-mail
2011. február 22.

Pénteken, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szevjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

 

Az első Orbán-kormány által 2000-ben elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményekben erre emlékeznek. A Magyar Kormány hivatalos megemlékezése az Andrássy út 60, a Terror Háza Múzeum előtt lesz.

 

A mentelmi jogától megfosztott Kovács Béla nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborban. Szabadulását követően 1956-ban tagja volt Nagy Imre kormányának. 1958-ban a Hazafias Népfront jelöltjeként országgyűlési képviselővé választották, bár betegsége miatt ténylegesen nem politizált. 1959-ben, 51 évesen halt meg. Bronzszobra ma mementóként áll az Országház előtt.

 

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet- Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

 

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.

 

Központi programok:

 

„Magyar voltál, ezért!” – Délvidéki tragédia (1944-1945)

Megnyitó: 2011. február 22. 11.00, Terror Háza Múzeum

 

A Terror Háza Múzeum időszaki kiállítása rendhagyó gyűjteményével a magyar történelem egy kevéssé ismert fejezetét, a jugoszláv kommunista partizánok által elkövetett népirtás részleteit hozza nyilvánosságra. A tárlat először kísérli meg a magyarok, horvátok és németek ellen elkövetett tömeggyilkosság adatainak összegyűjtését és a tragédia máig tisztázatlan körülményeinek bemutatását.

 

A kiállítást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg. Az ünnepségen köszöntőt mond Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, felszólal továbbá Matuska Márton újságíró és Forró Lajos történész, a Délvidéki Mártírium Alapítvány elnöke. A megnyitó közreműködő művésze Rúzsa Magdolna, a vajdasági Verbászon születetett énekesnő, akinek előadásában vajdasági népdalok csendülnek fel.

 

Dikta-túra – Rendhagyó programok a Terror Háza Múzeumban

 

2011. február 22. és 25. között a Terror Háza Múzeum rendhagyó programokkal emlékezik a kommunizmus áldozataira.

 

Keddtől péntekig a Múzeum szaktörténészei rendkívüli történelemórákat tartanak középiskolások számára. Az Emléknap alkalmából rendezett programon a tárlatvezetést követően kerül sor a Múzeumba kihelyezett rendhagyó tanórákra, amelyeknek témái a diktatúra feltáratlan emlékeihez kötődnek, elfeledett áldozatok történetét, az ellenállás egyes fejezeteit dolgozzák fel.

 

Február 25-én a Terror Háza Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor. A Múzeumba látogatók a kulturális élet ismert szereplőivel találkozhatnak, akik az állandó kiállítások különböző termeiben tartanak tárlatvezetést. A programban részt vevő „előadók” a termek bemutatása mellett a Kádár-rendszerhez kötődő személyes, családi élményeikről is beszélnek az idelátogató csoportoknak.

 

Február 25-én délelőtt Fazekas Andrea és Bozsó Péter színművészekhez csatlakoznak a diákok. Ezt követően Kovács Zoltán történész, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezeti körbe az érdeklődőket a Múzeumban.

 

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

 

Délután Pindroch Csaba színművész tárlatvezetésén vehetnek részt a látogató diákcsoportok, de hallgathatnak személyes élménybeszámolót Váczi Eszter énekesnő, és Benkő László, az Omega együttes zenészének előadásában is. Rákay Philip, az MTV munkatársa a Pincebörtönt mutatja be az arra járó diákoknak.

 

Mécses gyújtás - a Magyar Kormány hivatalos megemlékezése

 

Pénteken az Andrássy út 60. előtti emlékhelyen közös mécses gyújtással emlékezünk a kommunista diktatúra áldozataira. A Kormány ide várja a nap folyamán mindazokat, akik az áldozatok tiszteletére el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit.

 

Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése 17.00 órakor kezdődik a Terror Háza Múzeum előtt. A meghívottak néma főhajtással tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

 

"Út a semmibe"

 

A programsorozat részeként kerül bemutatásra az Aradi-Beöthy Péter által rendezett, 65 perces dokumentumfilm, amely az 1950-es évek elején történt kitelepítésekhez vezető utat és a kényszermunkatáborok életét mutatja be a volt hortobágyi kényszermunkások visszaemlékezései alapján.

 

A bemutató vetítésre a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyen a készítők, szereplők és a meghívott vendégek vesznek részt. A nagyközönség számára 2011. március elejétől lesz megtekinthető az alkotás az Uránia moziban.

 

A dokumentumfilmből a jövőben - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával - egy 8-10 részből álló oktatófilm is készül középiskolások számára, hogy hiteles és megdöbbentő képsoraival segítse a diákok történelmi ismereteinek bővítését.

 

(kormany.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.