Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 89 vendég böngészi
Eperjes és Szőcs is a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjai között Nyomtatás E-mail
2011. február 23.

Eperjes Károly színművészt, Hámori József biológust, ifj. Sánta Ferenc hegedűművészt, Szőcs Géza költőt, kulturális államtitkárt is felkérte a miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjának - szerepel a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

 

A testület összesen tíz új tagját a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj adományozásának rendjéről, valamint a kiváló művész, az érdemes művész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj alapításáról és adományozásáról szóló januári kormányrendelet-módosítás alapján kérte fel a bizottságot is vezető kormányfő, egyéves időtartamra.

 

A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjának kérte fel a miniszterelnök Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnököt, gazdasági mérnököt, a Richter Gedeon Vegyészeti Rt. vezérigazgatóját; Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt; Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatóját, egyetemi tanárt; Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténészt, az MTA rendes tagját, a Debreceni Egyetem egyetemi tanárát; Granasztói György történészt, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát.

 

Szintén felkérte a miniszterelnök Hámori József Széchenyi-díjas biológust, az MTA rendes tagját, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszorát; Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvost, agykutatót, az MTA rendes tagját, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát; ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművészt; Szőcs Géza József Attila-díjas költőt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárát; valamint Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogászt, az MTA rendes tagját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanárát.

 

A kormány még januárban módosította rendeletben a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendjét korábban szabályozó 2008-as rendeletet. A változás része volt, hogy a bizottságba bekerült a közigazgatási és igazságügyi miniszter, kikerült ugyanakkor onnan a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint az eddig közreműködő tíz szakmai albizottság elnöke.

 

Változás volt az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet képviselői köréből ezentúl nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket, számukat pedig tíz főben maximálták.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.