Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 59 vendég böngészi
Tanúként hallgatták meg Göncz Kingát a moszkvai ingatlanügyben Nyomtatás E-mail
2011. február 23.

 

Tanúként hallgatta meg Göncz Kinga volt külügyminisztert a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyészség szóvivője.

 

Fazekas Géza az elhangzottakról nem beszélt, de megerősítette: a nyomozóhatóság jogsegély keretében igyekszik tisztázni azt a sajtóhírt, miszerint az értékesített ingatlant egy évvel később az orosz állam hétszeres áron vette volna meg. A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját - Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - két hete vették őrizetbe.

 

A Vedomosztyi című üzleti lap korábban azt írta: a magyar fél eladta az épületet a Diamond Air luxemburgi cégnek 2008 márciusában, akkori árfolyamon 511 millió rubelnek megfelelő összegért, és a regionális fejlesztési minisztérium ugyanezt az épületet - bár valószínűleg már telekkel együtt - megvette egy meg nem jelölt tulajdonostól 2009-ben hétszer annyiért, vagyis 3,5 milliárd rubelért.

 

A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját - Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - két hete vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

 

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint - az árfolyamveszteségre is tekintettel - a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet - a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva - érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével 2008. március 14-én szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű társaság képviselőjével a magyar állam tulajdonát képező, a külügyi tárca vagyonkezelésében lévő moszkvai kereskedelmi képviselet elidegenítéséről.

 

A szerződés 23,6 millió amerikai dollár vételárat tartalmazott, amely jóval kevesebb az ingatlan moszkvai piaci forgalmi értékénél. A vevő cég közvetlenül a szerződéskötés után a vételárból 21,3 millió dollárt utalt át a magyar állam részére, ezt az összeget az MNV Zrt. értékesítési bevételi számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra váltották át.

 

Az ügyészség szerint a jogszerűtlenül megkötött, előnytelen szerződésről mind Horváthné Fekszi Márta akkori államtitkár, mind pedig Tátrai Miklós tudott, ennek ellenére azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy az értékesítés még nem történt meg.

 

(mti.hu)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.