Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 78 vendég böngészi
A kommunizmus áldozatainak meg kell szólalniuk | +videó Nyomtatás E-mail
2011. február 28.

 

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki történész, az InfoRádióban azt mondta: fontos, hogy a kommunizmus ma élő áldozatai megszólaljanak a róluk szóló emléknapon. Hozzátette, az egyéni mellett a közösségi megemlékezés is fontos.

 

Kovács Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: az áldozatok nagyon nehezen szólalnak meg, ha azt látják, hogy mellettünk élnek azok, akik a bűnök elkövetésében részt vettek.

 

Mindazokat a rendszer áldozatainak tartja Kovács Zoltán, akik testi vagy lelki értelemben sérültek, elpusztultak, vagy megnyomorodtak a kommunizmus évtizedeiben.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: Magyarországon számukat egymillió körülire becsülik, a Szovjetunióban viszont több mint húsz millióan váltak csak a Gulag áldozatává, Kínában pedig több mint hatvan millióan haltak bele a kommunizmus építésébe.

 

Ezek a becslések azonban nem tartalmazzák azokat az adatokat, amelyek a testi vagy lelki sérültek számáról szólnak, vagy azokét, akinek családi, illetve társadalmi viszonyait zilálta szét a diktatúra - tette hozzá.

 

Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az első polgári kormány idején, 2000. február 25-én emlékeztek meg először arról a napról, amikor 1947-ben a Kisgazdapárt akkori főtitkárát a megszálló szovjet csapatok elhurcolták. Ez a nap jelképezi a kommunizmus áldozatainak emlékét, de ezen kívül is sok évtizedet kellett ebben a rendszerben eltölteni.

 

Erre emlékezni mindannyiunk feladata, de fontos az is, hogy az egyéni megemlékezést is lehetővé tegyük, és a családok, a különböző generációk egymás között is megbeszélhessék a múlt gondjait.

 

A legfontosabbnak azonban Kovács Zoltán azt tartja, hogy maguk az áldozatok is beszélhessenek a múltjukról. Történészként a politikus úgy nyilatkozott, hogy a ki nem beszélt, elföldelt múltbéli emlékek tovább mélyítik azokat a sebeket, amelyeket egy közösség, egy nemzet szerzett a megpróbáltatások alatt.

 

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy az áldozatok nagyon nehezen szólalnak meg, ha azt látják, hogy mellettünk élnek azok, akik a bűnök elkövetésében részt vettek. Nagyon sajátos pszichológiai helyzet ez, amelyet nem könnyű, sőt, talán lehetetlen föloldani - jegyezte meg Kovács Zoltán.

 

(InfoRádió-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.