Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Elfogadták Újpest költségvetését Nyomtatás E-mail
2011. február 28.

Szakít a városvezetés az előző évek szocialista gyakorlatával, hogy fedezetlen tételeket, valótlan bevételeket tervez Újpest költségvetésébe, viszont több ellenzéki javaslatot is beépített a 2011-es büdzsébe.

 

Több mint kétórás tárgyalást követően az újpesti képviselő-testület péntek este elfogadta a város idei költségvetését. Wintermantel Zsolt polgármester a vitában azt emelte ki, az új városvezetés szakít a kerületet előzőleg irányító szocialista hagyománnyal: nem terveztek be valótlan számokat, nem tesznek ígéreteket forrás nélküli tételekre, fejlesztésekre. Példaként említette, hogy az MSZP nem átallotta úgy tervezni a büdzsét, hogy abban nem biztosította a hivatal dolgozók valamennyi juttatásának, jutalmának fedezetét.

 

Wintermantel Zsolt és Dr. Vitáris Edit

 

A polgármester az új városvezetés költségvetési tervezését vetette egybe a szocialisták által alkalmazott technikákkal. „Tekintsük alapnak a városvezetés által felelősen a valódi bevételekkel és a szükséges, tervezett kiadásokkal készített költségvetést. Ezt követően fogjunk egy vastag piros tollat és írjunk be egy plusz sort 600 millió forint ingatlanértékesítésből származó bevételt. Aztán írjunk be piros tollal 100 milló forintot a polgármesteri hivatal egyéb sajátos bevételeként, megtoldva 50 millió közterület hasznosításból biztosan befolyó forrással, és még írjunk be 280 millióval többet iparűzési adóbevételt, mint ami keletkezik: máris van papíron 1 milliárd forint többletünk, amit el lehet költeni, persze csak papíron” - hívta fel a figyelmet a polgármester a tavalyi költségvetés összeállításának trükkjeire, valótlan adataira.

 

Az új szemlélet jelzi az is, hogy a városvezetés elfogadott KDNP-s, LMP-s és MSZP-s módosító javaslatokat is. Ez mindenképpen változás a korábbi szocialista gyakorlathoz képest, akik semmilyen javaslatot nem fogadtak el korábban – értékelte az ülésen történteket az Újpesti Naplónak Bartók Béla, a Fidesz frakcióvezetője.

 

Molnár Szabolcs alpolgármester

 

Perneczky László (LMP) tíz módosító-javaslatából négyet fogadott be az előterjesztő Molnár Szabolcs alpolgármester, köztük a Szent István téren kialakítandó ingyenes internet-hozzáférési pont 3 millió forintos költségét.

 

Trippon Norbert (MSZP) frakcióvezető brutális megszorításokat emlegetve a köztisztviselők bérkompenzációját valamint az uniós fejlesztésekre szánt forrásokat hiányolta. Wintermantel Zsolt emlékeztetett arra, a szocialisták az elmúlt két évben nem készítettek elő és nem adtak be uniós finanszírozású projekteket, ezért tart ma itt Újpest. „A felelősöket az önök padsoraiban kell keresni” - mondta az MSZP frakcióvezetőjének. Azt különösen ízléstelennek nevezte, hogy miközben a szocialista politikus éhező gyermekekről beszél, módosító javaslatai között a madárbarát főtér program támogatására költene egymillió forintot. Utóbbival kapcsolatban Nagy István alpolgármester azt hangsúlyozta, sokkal hasznosabb lett volna a szakrendelő felújítására költeni azt az 1 milliárd forintot, amit a Szent István tér rekonstrukciójára fizettek ki.

 

Molnár Szabolcs viszontválaszában elmondta, a bérkompenzáció tudomása szerint valamennyi érintett megkapta, ezzel összefüggésben az önkormányzatot nem terheli kiadás. Az MSZP több százmillió forint értékű átcsoportosítási csomagjából többet támogathatónak talált az alpolgármester, így bekerült a 2011-es költségvetésbe.

 

(ujpest.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #8 Süttő G. Ildikó 2011-03-13 17:11
És még ez sem volt elég a győzelemhez !
 
 
0 #7 Süttő G. Ildikó 2011-03-13 17:02
Sajnos nincs információm arról hogy miért nem sikerült befejezni a főtér programot, gyanítom, hogy pénzügyi okai lehetnek. Ez azonban nem annullálhatja az eddigi ez irányban tett erőfeszítéseket .
A szakrendelő felújítását tudomásom szerint 2011-ben megkezdik. A lakosság több mint gyenge egészségállapot át figyelembe véve ez valóban égető probléma, de ez azért nem egyszerüsíthető le a vagy kövezünk vagy szakrendelőt újítunk fel dilemmára. Újból szeretném emlékeztetni Önt, hogy az EU-s pénzek csak azokra a projektekre használhatók fel amelyekre azt kiírták. Természetesen lehet sőt kell is pályázni minden elérhető EU-s pénzre ez mindannyiunk érdeke.
Remélhetőleg ebben egyetérünk :-)

SGI
 
 
0 #6 ujpestertdobozunk 2011-03-11 16:53
A népszerűbb oldalát fogták meg a munkának a szocik, mert jött a választás. Gombot vartak a nem létező ruhához, most meg követelik a befejezést. Vissza kéne hozni a Whiskysdobozoka t, de tele pénzzel, akkor jutna még metróra is bőven.
 
 
0 #5 Agóra? 2011-03-11 07:54
Kedves Ildikó!

Sajnos sokan nem értenek egyet Önnel, ez persze nem baj.
Csak az a baj, hogy a Szent István tér nem újult meg. Egy részét lekövezték és van szökőkút, ez jó! Án nem nyúltak a parkolóhoz, a piac épületéhez, az egész tér működése így zavaros...
ráadásul lehetett volna pályázni pl. a szakrendelő felújítására, de inkább a kövezést választották a szocialisták. Ez értékválasztást is jelent. Az igaz, hogy a tér Újpest portálja, de akkor a szakrendelő mi?
 
 
0 #4 Süttő G. Ildikó 2011-03-10 10:06
Ágnes jól ismeri Újpestet és a problémákat. Ezzel egyet is értek. Azzal viszont vitatkoznék, hogy a főtér átalakítása felesleges pénzkidobás lett volna.
Gondolja csak el, ha vendégeket vár az éttermébe, hiába főzi a legiízletesebb ételeket, ha az étterme portálja kopott,lepukkan t,kevés embert fog belépésre csábítani. A főtér Újpest "portálja" Szerintem a problémákat azok feltérképezését követően lépésről - lépésre kell megoldani a fontossági sorrendjükben, de nem egy másik ellenében. Tudomásom szerint az EU-s pénzeket csak az elnyert projektekre lehet felhasználni, a főtér program is ilyen volt.
A magam részéről örülök az "Agora" megújulásának hiszen ezzel Újpest és minden polgára gazdagodott. A felsorolt megoldandó kérdésekben választott testületünk -minket is megkérdezve- és az anyagi lehetőségeink figyelembe vételével remélhetően okos döntéseket hoz majd.
 
 
0 #3 Mánya Simon 2011-03-07 16:15
Jól mondod mienk volt,az Izzó is magyar volt egy darabig.A Lidó a Duna part a Szúnyogsziget sőt a piac is,A privatizációval a területeket is megszerezték és semmit sem költenek rá.Mesterségesen lerohasztották.A Főtér egy hepe-hupás kőrengeteg.Rettenetes pénzért.
 
 
0 #2 Cséfalvay Ágnes 2011-03-05 01:47
- fogszabályzó!
akinek fogszabályzásra van szüksége, annak évekig, 6 hetente kell járnia! hogy fordulhat az elő, hogy egy több mint 150 ezres lakosú városrészből, újpestről, elhelyezik egy másik kerületbe a fogszabályzást, ahova kb. egy órás buszozással, átszállásokkal lehet csak eljutni, ha az embernek nincs autója!? felháborító! jó lenne megoldást találni az sztk-ban, szerintem ez nem pénz-kérdés, csak akaraton, szervezésen múlna!
- a 30-as buszjáratot célszerű lenne olyan módon átszervezni, ahogy azt a 20-assal tették!(egyébké nt az egész buszjárat-átszámozás: 22o, 2oé, 30á, 130 , egy kellemetlen, értelmetlen és megszokhatatlan dolog !)vagyis legyen egy, csak újpesten belül, a metróig, kiszámíthatóan, rendszeresen, kb. 5 percenként közlekedő járat, és egy, külön a keleti pu.-ig közlekedő buszjárat. talán úgy többen használnák a tömegközlekedés t, ha gyorsabb, jobb, kiszámíthatóbb lenne!

köszönöm, hogy végigolvassák és remélem, hogy tudnak a fenti problémák megoldásában segítséget nyújtani, ill. az észrevételeket megfelelő helyre továbbítani!
köszönet mégegyszer!!!!!
tisztelettel:
cséfalvay ágnes
 
 
0 #1 Cséfalvay Ágnes 2011-03-05 01:43
1. szerintem a főtérfelújításr a kidobott milliárd elpazarolt, máshol igen hiányzó pénz volt!!!!kb. olyan, mint mikor az éhező, rengeteg, mindennapos problémával küzdő, mosdatlan hajléktalanra adunk egy divatos, ünneplő ruhát!!!! ...csak a látszat legyen meg...!!!!!!! amikre viszont szerintem költenie kellene az önkormányzatnak :
- egyes útszakaszok rekonstrukciója ! pl. fóti út végén lévő aluljáró (szégyenletes!! !!), szent lászló tér, görgey út stb.(ha a fővároshoz tartozik is tessék érte síkraszállni, hogy történjen már valami!!!!)
- több zöld terület, park, kellemes sétálóhely kialakítására nagy szükség lenne!!!!!! pl. a dunaparton, szunyog szigeten!!!!
nem kell kősivatagokat létrehozni, lehet csak egyszerűen fásítani, bokrokat, növényeket telepíteni, egyszerű (döngölt)földut akat (murvásat?) kialakítani, amin sokkal egészségesebb a járás és futás, mint a betonon!!! max. ha nagy sár van elkerüljük, vagy lemossuk a cipőnket!! (nézzék meg párizsban a parkokat pl. a tüllériák kertjét) egyszerű, praktikus, időtálló padokat elhelyezni. mindezeket karbantartani! farkaserdő!? miért ment tönkre a tanpálya, miért nem bízzák meg a babits gimit, hogy felügyelje, vagy valamilyen civil egyletet?)
- miért engedik, hogy a -sajnos már csak hajdan üzemelt- újpesti hajóállomás (komp) melletti hajóépítő üzem teljesen elzárja az utat a gyönyörű, különleges ártéri dunaparttól!- ezt a rész is rendbe kellene hozni és tartani!
- mi lesz a volt tungstram stranddal és környékével? politikai patthelyzet????? szégyenfolt!jó lenne megoldást találni, mégpedig a közember érdekeit szem előtt tartva! egy szép strand a duna közelében, jó levegővel, micsoda érték! lehetne újra közkincs! hiszen a miénk volt, akárcsak az újpesti uszoda! arra is igen nagy szükség lenne!van sok-sok bérből, nyugdíjból élő sportolni , gyógyulni vágyó, kispénzű lakos a kerületben! mikor válnak az ígéretek valóra?
- fogszabályzó!
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.