Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 21 vendég böngészi
Erős, versenyképes Magyarországot! | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 01.

Olyan átalakításokat kell végrehajtanunk, aminek célja, az államadósság csökkentése - mutatott rá a Széll Kálmán Terv egyik legfontosabb elemére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a program ismertető rendezvényén.

 


Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter (fotó: Huszti István - index.hu)

 

A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány.

 

Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása nemcsak egyszerű kormány-, hanem stratégiai váltást is jelentett Magyarországon, és szomorúan kell megállapítani, hogy nyolc kudarcos évet tudhat az ország maga mögött 2011-ben - jelentette ki Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett, hazánk 2004-től folyamatosan veszített gazdasági növekedéséből, 2006-tól kezdve pedig stagnált. Mint folytatta, emelkedett az államadósság, és folyamatosan hitelekből próbálták finanszírozni a hiányt, melyek kezdetben érvről évre, később hétről hétre, 2008-tól pedig napról napra finanszírozási problémákat okoztak az országnak. Mindez munkanélküliség növekedést eredményezet, és folyamatosan szakadtunk le Európától.

 

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy 2007-ben Magyarországon volt a legmagasabb költségvetési hiány az Európai Unióban, 2006-ban pedig egyedül Libanon produkált nagyobb hiányt a világon, igaz abban az évben az országot megtámadta Izrael. 2008-ban, amikor valóban kitört a világgazdasági válság, addigra hazánk egy meggyötört országgá vált - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, rámutatva: 2006 óta hat darab megszorító csomag sokkolta a magyar társadalmat.

 

Minden meglehetősen jól mutatja, hogy a megszorítások programjai nem vezetnek sehová, egy zsákutca - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszter úgy fogalmazott: létezik egy másik út, méghozzá a szerkezeti átalakítások politikája. Nem megszorításokra van szükség - fűzte hozzá.

 

Ezzel kapcsolatosan a közigazgatási és igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindezt már a kormányzatra való felkészülés időszakában felismerték. Ennek eredményeképpen - jegyezte meg -, az új minisztériumi és kormányzati szerkezettel, a közigazgatási- és megyei kormányhivatalok létrehozásával megteremtettük az összehangolt államigazgatást. Csökkentettünk az adókat, megteremtettük a munka- és teljesítmény központú adórendszer alapjait, létrehoztuk az Új Széchenyi Tervet, hogy akiben van szándék, terv és lelkesedés, ismét bizonyíthasson.

 

Navracsics Tibor szerint mindezeknek a lépéseknek és szerkezeti átalakításoknak egyetlen célja van, mégpedig az erős és versenyképes Magyarország megteremtése. Egy olyan országé, ami képes felvenni a versenyt európai társaival - fűzte hozzá. A miniszter rámutatott arra is, hogy a gazdasági haszon társadalmi hasznot hajt, ami hozzájárul az ország stabilitásához. "Így az erős Magyarország hozzájárul az erős Európához" - húzta alá.

 

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországnak újjá kell születnie. A szocialista kormányok nemhogy nem voltak képesek megoldani a feladatokat, de vitatható okokból csak rontottak az ország helyzetén - fogalmazott Navracsics, kiemelve: olyan átalakításokat kell végrehajtaniuk, aminek célja, hogy megváltoztassák az elmúlt 8 év ördögi körét. "Csökkentenünk kell az államadósságot, ami olyan mértékű, hogy béklyót jelent minden gazdasági törekvésnek" - jegyezte meg Navracsics. A miniszter rámutatott: ezért is adták a Széll Kálmán tervnek az alábbi alcímet, Összefogás az adósság ellen.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Tartós lendület a magyar gazdaságnak

 

Meg kell akadályoznunk, hogy az államadósság újratermelődjön - folytatta beszédét a fideszes politikus. Stabil, szolidáris és méltányos gazdaságot kell teremteni, és olyan feltételeteket kell biztosítani, hogy tartós lendülethez juthasson a magyar gazdaság - tette hozzá. Mint mondta, ez elengedhetetlen ahhoz is, hogy erős, összetartó társadalom jöhessen létre.

 

Ennek érdekében negyvenről húsz napra csökkentettük a miniszterek évi fizetett szabadságát - kezdte meg a Széll Kálmán Terv pontjainak ismertetését a miniszterelnök-helyettes. 2011. április 1-jétől megkezdjük a konzultációt a gyógyszerfinanszírozási rendszer szerkezeti átalakításáról, és július elsejétől kidolgozzuk a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályozás részleteit is, valamint elfogadják az új közbeszerzési törvényt - sorolta a politikus. 2011. július elsejéig elkészítik az új közmunka-rendszer jogszabályait, kivitelezési terveit.

 

2011. július 1-jéig megalkotják az új, rokkanttá nyilvánításhoz szükséges szabályokat, valamint felülvizsgálják a korengedményes nyugdíj rendszerét. 2011. július 1-jéig megalkotják az új közszolgálati életpályamodellt, és felülbírálják a táppénzfolyósítás eddigi szabályait. Ezzel kapcsolatban a politikus jelezte azt is: megvizsgálják azt is, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás visszatartó erővel bír-e a táppénzzel kapcsolatos csalások ügyében. 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és a felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat. 2011. december 31-ig megalkotják azokat a szabályokat is, amelyek az új nyugdíjrendszer bevezetéséhez szükségesek, és megalkotják azokat a döntéseket is, amelyek a vállalkozások adósságterheit hivatottak csökkenteni. 2011. december 31-ig kidolgozzák a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét, valamint 2012. január 1-jével létrehozzák a Nemzeti Közlekedési Holdingot is.

 

Ezzel megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja - tette hozzá Navracsics. 2012. január 1-jéig felülvizsgálják az új rokkanttá nyilvánítási rendszerben a korábbi minősítéseket, 2012. január elsejével pedig elindítják az új közmunka-programot. 2012 januárjától életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer is, és az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósségfék intézményét. 2012. szeptember 1-jén hatályba lép az új közoktatási törvény és megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere, 2013. január 1‐től életbe lép a használatarányos elektronikus útdíj‐rendszer. 2014‐től kisebb, kétszáz fős országgyűlést választ az ország.

 

Elengedhetetlen, hogy Magyarországot megszabadítsuk az államadósság terhétől - szögezte le a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: meg kell teremteni egy tartós, fenntartható gazdaság jövőjét.

 

A magas államadósság a legfőbb bajunk

 

Rendkívüli helyzetet örökölt Magyarország új kormánya. A szocialisták azt hangoztatták, hogy rendben van az államháztartás, minden jól megy. Ebből egy szó sem volt igaz - szögezte le Matolcsy György, felidézve: 7 százalék feletti államháztartási hiányt örököltek, ezért 600 és 700 milliárd forint közötti rendkívüli bevételnövelő és zárolási intézkedéseket kellett végrehajtani. 2010-re, 2011-re és részben 2012-re sikerült konszolidálni Magyarország államháztartását.

 


Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter (fotó: Huszti István - index.hu)

 

Matolcsy György aláhúzta: hosszú és alapos elemzőmunka kimutatta, hogy a bajok gyökere a magas államadósság. Ezért az a cél, hogy a hazánkat terhelő államadósságot 2014 végére - a bruttó hazai termékhez viszonyítva - 65 és 70 százalék közötti sávba kell lehozni. Minden intézkedést meg kell hozni ennek érdekében - fűzte hozzá. A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: 2002-ben, kormányváltáskor hazánk államadóssága 53 százalék volt, de ez 2010-re 80 százalék felé szökött. A politikus ezt példátlannak nevezte. Ilyen rövid idő alatt nem adósodott el Magyarország az elmúlt 150 évben - jegyezte meg.

 

A miniszter beszámolt arról, hogy hét olyan területet mutattak ki az elemzések, ahol Magyarország adóssága - ezen belül államadóssága - folyamatosan felhalmozódott az elmúlt nyolc évben. Ha hagynánk, hogy a folyamatok tovább menjenek, akkor egyre halmozódna az adósság, felmenne akár 85-90 százalékos szintre is néhány éven belül. Ezért ezen a hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal elérjük, hogy megszűnjön a pazarlás, az adósság ne halmozódjon tovább.

 

Sereghajtóból ismét éllovasok

 

Matolcsy György az államadósság kapcsán arra emlékeztetett, hogy hazánk már 1973-ban az eladósodottság útjára lépett, és bár az Orbán-kormány idején komoly adósságcsökkentés valósult meg, az utolsó két kormányzati ciklusban ismét meglódult az eladósodottság mértéke. Mint mondta, 2002 tavaszán 52 százalékos volt az arány, 2010-ben pedig 80 százalék felett. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott az új alkotmánynak rögzítenie kellene az eladósodottság maximalizálását, melynek a mértékét minél előbb 50-55 százalék körülire kellene csökkenteni.

 

A tárcavezető kitért arra is, hogy hazánk eladósodottsága a "biztonságos forint" helyett devizában történt meg, ami tovább nehezíti Magyarország helyzetét. Jelenleg 1000 milliárd forintot kell kamatkifizetésekre költenünk, a 2011 SZJA-bevétel kétharmadát. Matolcsy leszögezte, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon 63 százalékát az államadósság törlesztésére fogják fordítani, aminek köszönhetően 82 százalékról 76-77 százalékos szintre csökkenthető az államadóssági arány. Mint folytatta, második lépésben a kormány egy pontos és takarékos államháztartási hiányt fog vállalni.

 

Véleménye szerint ez a 2011-ben induló strukturális reformprogram 2012-ben már 550 milliárd segíti az államháztartás egyenlegét, 2013-2014-ben pedig 900 milliárddal javítja az államháztartás helyzetét. A Széll Kálmán tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozhatunk egy 4-6 százalékos közötti növekedést, és 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet - húzta alá Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: sereghajtóból ismét éllovasok szeretnénk lenni, Európa egyik legsikeresebb nemzete. Mint fogalmazott, 2014 olyan versenyképességi szintre érhetünk el, ami Széll Kálmán nevéhez és hagyatékához méltó.

 

(Fidesz.hu)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.