Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 34 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #14 Nyomtatás E-mail
2011. február 22.

Az országgyűlés elfogadta az EU által, több országgal, így Kazahsztánnal, Mexikóval, Üzbegisztánnal és Örményországgal kötött Partnerségi és Együttműködési Megállapodások kihirdetéséről szóló törvényjavaslatokat. A felek kapcsolatát eddig korábban aláírt megállapodások szabályozták. A most ratifikált egyezmények úgynevezett Partnerségi és Együttműködési Megállapodások (PEM), amelyek legfőbb célja a politikai párbeszéd intézményes kereteinek megteremtése, s ezzel a gazdasági kapcsolatok kiteljesedéséhez szükséges alapvető feltételének biztosítása. Ennek érdekében társulási vagy együttműködési tanácsok jönnek létre, mint a párbeszéd hivatalos fórumai. A Megállapodások rendelkeznek az olyan általános elvekről, mint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok tisztelete.

 

***

 

A honatyák jóváhagyták az Európai Közösségek és tagállamai, valamint a Jordán Hasimita Királyság közötti társulás létrehozásáról szóló Euro-mediterrán Megállapodást is. Jordánia és az EU először 1977-ben kötött együttműködési megállapodást, amely azóta egyre bővül az együttműködési területek körét, és a gazdasági integráció szélesedését illetően. Az EU messzemenően elismeri Jordánia együttműködési készségét, és a térségben betöltött stabilizáló szerepét a jó kormányzás, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi és kisebbségi jogok érvényesülésének biztosításában. Jelen törvénykezés célja, hogy a politikai párbeszédnek a két fél között intézményes keretet biztosítson és a gazdasági kapcsolatok további kiteljesedésének alapvető feltételeit megteremtse.

 

***

 

Az országgyűlés 335 igen szavazattal, 1 nem ellenében támogatta az EU és a Koreai Köztársaság közötti kereskedelemről és együttműködésről szóló Keretmegállapodás, valamint az ahhoz kapcsolódó jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot is. A dokumentum szerződéses keretet biztosít a két fél közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködésnek, ugyanakkor megalapozza a rendszeres politikai párbeszédet is. A Megállapodás mind politikai, mind pedig gazdasági kapcsolatokban kiemelt szerepet tölt be az Európai Unió és a tagállamok, így Magyarország számára is.

 

***

 

A Tisztelt Ház jóváhagyta az Európa Tanács terrorizmusellenes egyezményét. A nemzetközi terrorizmus legújabb hullámának következtében ugyanis előtérbe kerültek a terrorcselekmények megelőzésére irányuló törekvések. Az ilyen intézkedések megerősítését célozza az Európa Tanács terrorizmus megelőzéséről szóló, 2005-ben aláírt Egyezménye is. Az Egyezmény célja az, hogy növelje a terrorizmus elleni küzdelem területén eddig létrejött nemzetközi szerződések és egyéb nemzetközi dokumentumok hatékonyságát a terrorizmus és negatív hatásainak megelőzése érdekében. Ahhoz azonban, hogy a hazai jogrend is teljes mértékben illeszkedjen az egyezményben elfogadottakhoz, a képviselőknek módosítaniuk kell a BTK vonatkozó passzusait. A jelenleg hatályos büntetőjogi szabályozás ugyanis nem tartalmaz szankciókat egyes olyan előkészületi magatartásokra, amelyeket az Egyezmény alapján indokolt büntetendővé nyilvánítani.

 

 

Az országgyűlés módosította a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt is. A változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi szabályok szerint a monetáris tanács négy külsős tagja közül kettőt az MNB elnöke, kettőt a miniszterelnök javaslatára nevezett ki a köztársasági elnök. Annak érdekében, hogy a monetáris tanács MNB elnökén és alelnökein kívüli tagjai esetében a döntések megalapozottsága tovább javuljon, a törvénymódosítás előírja, hogy ezen tagokat az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának javaslatára az ezentúl Országgyűlés választja meg és menti fel. Ez egyben jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé, hiszen azon tagállamok közül, amelyek az eurót még nem vezették be és ezért az önálló pénzügypolitikai döntéshozatal még jelentős szereppel bír, a parlament számos esetben (ezek között említhető Bulgária, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország) fontos szerepet játszik a monetáris politikát irányító testületek tagjainak kiválasztásában.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés