Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 66 vendég böngészi
"Nem értjük, miért nem jön alkotmányozni az ellenzék" | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 08.

Szerdán este megkapják a kormánypárti frakciók az új alkotmány szövegtervezetét, másnap délután pedig szavaznak róla a képviselők - nyilatkozta az új alkotmány elfogadásának várható menetrendjéről Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel.

 

A politikus azt mondta: nem érti, miért nem teszik le az ellenzéki pártok a Parlament asztalára saját alkotmánykoncepcióikat, miközben biztos benne, hogy sok-sok tartalmi kérdésben egyetértés lenne köztük és a kormánypártok között.

 

 

 

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a visszaküldött kérdőívek kapcsán az alkotmányba foglalandó kötelezettségek és a gyermekek után járó szavazati jog foglalkoztatja leginkább a választókat. Még készül, csiszolódik az új alkotmány szövegének tervezete - mondta a Hattól nyolcig stúdiójában Lázár János.

 

"A múlt héten a Fidesz elnöksége megtárgyalta a szöveg szerkesztőbizottsága elnökének, Szájer Józsefnek a jelentését; hétfőn pedig részletekbe menően tárgyalta a frakció azt a koncepciót, ami alapján elkészült az alkotmány - tehát, hogy milyen részekből áll, mik a célkitűzések, mi lesz az üzenete és milyen értékek mentén javasolja a szövegszerkesztő bizottság az új alaptörvényt elfogadni" - mondta a politikus.

 

A képviselők szerda késő este kapják meg a szöveg tervezetét, a kormánypárti frakciók pedig csütörtökön délután szavaznak róla. A politikus azt mondta: a szövegtervezet a parlamenti vitában még módosulhat, erre április 11-ig lesz lehetőség a Fidesz frakcióvezetője szerint.

 

Lázár János utalt rá, hogy várják még a több mint nyolcmillió választónak kiküldött, alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívek visszaérkeztét - két hét áll még rendelkezésre a visszaküldéshez. A véleményekre számítanak is; az alkotmány parlamenti benyújtása és április 11-e között lehetőség lesz mind a parlamenti vitára, mind a nemzeti konzultációban beérkező társadalmi válaszok értékelésére - mondta Lázár János.

 

Minden képviselőnek kötelessége az ország javát szolgálni

 

"Várjuk az ellenzéki pártok javaslatait is; biztos vagyok benne, hogy március 15-én ott lesznek a Parlament asztalán az ellenzéki szövegtervezetek is" - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője, aki üzent az ellenzéki pártoknak is: minden parlamenti képviselőnek, aki esküt tett, komoly kötelezettsége van arra, hogy az ország javát szolgálja.

 

"Nem gondolom,hogy az utcáról lehetne alkotmányozni" - szögezte le Lázár János, hozzátéve: felülvizsgálva saját korábbi álláspontjukat, a kormányzó pártok lehetővé tették minden ellenzéki pártnak saját szövegtervezet beterjesztését, ráadásul ezek a pártok rendelkeznek is saját alkotmánykoncepcióval. "Azt nem nagyon értjük, hogy erről miért nem lehet beszélni. Miért nem jönnek oda, miért nem terjesztik elő, és miért nem beszélünk róla. Sok-sok tartalmi kérdésben egyetértés lenne közöttünk".

 

Nem légből kapott ötlet a családi választójog

 

A visszaérkezett kérdőívek kapcsán Lázár János azt mondta: a jogok és kötelezettségek kérdésköre kapcsán "általában az a visszhang", hogy a kötelezettségekről is legyen szó az alkotmányban, ne csak az állampolgári jogokról.

 

A családi választójog, a gyermek után járó szavazati jog is - amely Európában mindenhol nagy vitákat vált ki de komoly társadalmi támogatottsággal rendelkezik - foglalkoztatja a választókat - hangzott az interjúban. "Míg a legelején egy nagyon határozott elutasítás volt a jellemző sokak részéről, most már egy értelmes párbeszéd zajlik.

 

Nem véletlen egyébként, ezt - a témáról folytatott németországi vita alatt - John Lukacs történész és Habsburg Ottó is támogatta. Ez tehát nem egy levegőből kapott dolog, a következő tíz-húsz év talán erről szól majd" - érvelt a Fidesz frakcióvezetője.

 

Ausztriában bizonyos gyógyszerek olcsóbbak, mint Magyarországon

 

Az elmúlt húsz évben születtek nagyon rossz kompromisszumok -amikor adófizetői pénzből akár a villamos energia árán keresztül, avagy a gyógyszerkasszán keresztül meghatározott érdekcsoportok komoly pénzeket vittek ki az országból - reagált a kérdésre a Fidesz frakcióvezetője.

 

"Nem a közösség és a társadalom széles rétegeit szolgálta ez az igazságosság jegyében, hanem szűk érdekcsoportokét. Jó példa, hogy Ausztriában bizonyos gyógyszerek olcsóbbak, mint Magyarországon. Meg kell vizsgálni, miért van így, és a gyógyszerkasszából kik húzzák a hasznot" mondta a frakcióvezető.

 

(Duna TV -Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.