Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 61 vendég böngészi
Vizsgálják a Fradi privatizációját is | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 09.

 

A kormánybiztosság célja nem minden esetben a büntető eljárások kezdeményezése, a vizsgálati eredmények tekintetében kártérítésre való kötelezéssel is előállhat, ha szükségesnek véli - hangzott el Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján. A felsőoktatásban átfogó vizsgálatot javasol a kormánybiztos.

 

Budai Gyula elmondta: a kormánybiztosság 2010 novemberétől vizsgálta az ELTE gazdálkodását. A vizsgálat során áttekintették a gépjárműbeszerzéseket, a munkavállalói szerződéseket, illetve a 2002-2010 között megkötött, az egyetem üzemeltetésével, működtetésével kapcsolatos iratokat. A vizsgálati eredményekről március 3-án tájékoztatták Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert.

 

Budai Gyula

 

Az elszámoltatási kormánybiztos sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ELTE rektora, Mezey Barna, állítása szerint a sajtóból értesült az egyetemet érintő vizsgálati szándékról, és azt mondta, az ELTE gazdasági ügyeit érintő vizsgálatról először Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt értesítették még januárban, aki ezután levélben fordult Mezeyhez. Ezt követően Mezey Barna összesen hat levélben kapott ismertetést a vizsgálatról, így minden információval rendelkeznie kellett. Budai azt is hozzátette, nem zárkózik el egy, az ELTE rektorával való személyes találkozótól sem, hogy tisztábban láthassanak a kérdésben. Megjegyezte: ahhoz képest, hogy az egyetem vezetője szerint nem történtek nagy összegű gépjárműbeszerzések, 2008-2010 között összesen 61 millió forint értékben, összesen nyolc gépjárművet vásárolt az egyetem.

 

Úgy folytatta: ahhoz, hogy megnyugtató képet kapjanak az ELTE gazdálkodásáról, az üzemeltetési és megbízási szerződésekről, illetve beruházásokról, további vizsgálatokra van szükség. Egyúttal Budai azt kérte Réthelyi Miklóstól, hogy a felsőoktatási intézmények vonatkozásában indítson egy átfogó, belső minisztériumi vizsgálatot. Az ELTE-t érintő további vizsgálatok alapjául szolgált az is, hogy üzemeltetőként egy olyan cégcsoport is érintett az egyetem gazdálkodásában, amelynek neve a HM-vesztegetés kapcsán is felmerült.

 

 

Budai hangsúlyozta: a közbeszerzési eljárásokat és ennek gyakorlatát át kell alakítani, a közbeszerzési törvény módosítása a Széll Kálmán Terv fontos részét képezi. Kiemelte, mind a filozófus, mind a kormánybiztosság által eddig vizsgált valamennyi pályázat eredményei egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a korábbi pályázati rendszer hibás volt, és teljes mértékben átalakításra szorul.

 

Egyúttal Budai Gyula azt javasolta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek, amíg a pályázati rendszer nem kerül átalakításra, az innovációs alapból ne kerüljön kifizetés támogatásokra. A kormánybiztosság célja nem minden esetben a büntető eljárások kezdeményezése, a vizsgálati eredmények tekintetében a kifizetésre megítélt támogatási összeg visszatartásával, illetve kártérítésre való kötelezéssel is előállhat, ha szükségesnek véli - húzta alá a kormánybiztos.

 

Arról is beszélt, két kutatási pályázat ügyében is lezárták a vizsgálatot. Az egyik az úgynevezett AIDS elleni DermaVir, a másik a poratka elleni tapasz kutatásával kapcsolatos. Az első esetében 1.4, míg a másodiknál 1 milliárd forintot nyert el kutatásaihoz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) a Genetic Immunity Kft. A cég nem fejlesztette ki a HIV vírus kezelésére alkalmas gyógyszert, a kutatási kísérletek első fázisánál megrekedtek. Budai Gyula ezért azt kérte Fellegi Tamástól, a második pályázat támogatását ne fizessék ki a vállalatnak. A kormánybiztos arról is tájékoztatott,amennyiben a DermaVir tapasz hatékonynak bizonyult volna, a gyógyszer nem a magyar állam, hanem egy amerikai cég tulajdonát képezte volna, így a cég nem kutatásra, hanem egy termék előállítására kapott támogatást.

 

Budai Gyula a sajtótájékoztatón megerősítette a hírt, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke kérésére vizsgálatot indítottak a Fradi privatizációja kapcsán. Leszögezte továbbá, hogy Bánki Erik fideszes képviselő, a sport- és turizmus bizottság elnökének kérésére a kormánybiztosság vizsgálja a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodásából hiányzó több mint százmilliós összeget is.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.