Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi
Kővel a nyakunkban is ki fogunk úszni Nyomtatás E-mail
2008. október 15.

 

  Minden országnak a saját helyzetéhez igazodó válságkezelési programot kell elfogadnia. Senki sem érdekelt abban, hogy az európai, vagy a világ pénzügyi és bankrendszere összeomoljon, mert az nagyon sok ember megtakarítását is maga alá temetné. "A szívünk nem a bankárokért, hanem a betétesekért fáj" - mondta az InfoRádiónak adott interjúban a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hozzátette: a következő napokban megszületik az egységes uniós álláspont a pénzügyi válságról.

Magyarországra a legnagyobb veszélyt most nem a pénzügyi válság jelenti, hanem annak következménye. Veszélybe kerül az emberek munkahelye és megtakarítása, ezért a válságkezelő program a munkahelyek megvédésére kell összpontosítson. "Ha nem tudjuk megvédeni a munkahelyeket, akkor nem tudjuk megoldani a válságot" - szögezte le.

Orbán Viktor az MSZP tizenkét pontos javaslatáról úgy nyilatkozott, hogy az csak egy álnév, a jól csengő név mögött valójában egy gigantikus megszorító csomag áll. Megint az emberekkel akarják megfizettetni a válság árát. "A kormánynak mindenről csak és kizárólag az jut eszébe, hogyan lehet az emberektől pénzt elvenni" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

"A magyar gazdaság emberekből áll, a magyar gazdaság biztonsága a családok biztonsága. Ha a miniszterelnök elveszi az emberektől a pénzüket, akkor nem biztonságban lesznek, hanem még mélyebb válságban" - mondta Orbán Viktor. Rámutatott: a legutóbbi kimutatások szerint egy átlag szakmunkás 120-140 ezer forint körül keres havonta, s ezen már nincs mit befagyasztani, ebből már nincs mit elvenni.

"Pont fordítva áll a helyzet: a magyar gazdaságnak most az a baja, hogy az azt működtető vállalkozások nem, vagy csak nagyon drágán jutnak hitelhez. Ilyenkor nem kivonni kell a gazdaságból a pénzt. Egész Európa az ellenkező úton jár: különböző módszerekkel pénzt akar bele pumpálni a gazdaságba. Magyarországon, miután az államnak nincs erre elegendő pénze, az a megoldás, ha minél gyorsabban adócsökkentéseket vezetünk be. Így több pénz marad a vállalkozásokban, következésképpen meg tudjuk védeni az embereket" - jelentette ki Orbán Viktor.

 

 


 

Bár a pénzügyminiszter szerint nincs pénz adócsökkentésre, Orbán Viktor nem ért ezzel egyet. A polgári kormány a különböző háborúk és válságok ellenére adócsökkentéses politikát tudott folytatni.

"Ez egy szakmai lehetőség, ha az ember akarja és megvannak hozzá a megfelelő szakemberei, mint ahogy a polgári oldalnak megvannak, akkor sikerülni is fog. Azért kell adót csökkenteni, mert ha a vállalkozásokban marad a pénz, akkor van növekedés, beruházás, munkahely, van adó, nem kell fizetni munkanélküli segély. Másképp kell felépíteni a gazdaságot. Át kell alakítani az elhibázott, rossz, szocialista logikára működő gazdaságot" - mutatott rá a Fidesz elnöke.

"Minél nagyobbra, annál jobb" - válaszolta Orbán Viktor arra kérdésre, hogy mekkora adócsökkentésre lenne szükség. Mint mondta, ez megállapodás kérdése a gazdasági élet szereplői, a kormány és az érdekképviseletek között.

"Elsősorban a munkát terhelő járulékokat kell csökkenteni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kormányzatnak viselnie kell a felelősséget azért, hogy tíz- vagy százezer számra fognak megszűnni munkahelyek" - jelentette ki a Fidesz elnöke. A költségvetésről szólva elmondta: a törvény, amit a kormány végül visszavont, tele volt hazugságokkal, olyan számokkal, amelyekről mindenki tudta, hogy valótlanok, ezért az ország jól járt, hogy az ellenzék követelésére visszavonták.

A Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcsra, mint mondta, elmegy, de hangsúlyozta: "eggyel több tanácskozás nem fog segíteni a bajainkon. Nekünk cselekvőképes kormányra volna szükségünk, határozott, férfias és gyors döntésekre. Látnunk kell, hogy a kormány ezeknek a döntéseknek meghozatalára nem képes, sőt, a megszorító csomaggal újabb fenyegetést jelent a családok meg a munkavállalók számára. Be kell látnunk, hogy nálunk a válságövezet a miniszterelnök asztalánál kezdődik" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve: mindent megtesznek azért, hogy a megszorító csomag alkalmazása, a munkahelyek felszámolása helyett azok megvédéséért tegyen a kormány.

A csúcsra nem megy el Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. A hivatalban lévő államfő szerint a találkozó nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, és technikailag sem célravezető. A Fidesz elnöke egyetért ezzel, és hangsúlyozta: tudják, hogy ez egy kommunikációs trükk, hiszen a tehetetlen kormányok azért szoktak összehívni ilyen tanácskozásokat, hogy leplezzék hiányosságaikat és szétkenjék a felelősséget. "Itt többről van szó, az országról, ezért el fogunk menni" - fűzte hozzá.

A Fidesz azt szeretné, ha Magyarország végre kikeveredne a bajból, ehhez pedig új kezdetre van szükség, el kell indítani egy új korszakot, amiben lehet hinni, ami reményt ad, ami megmozdítja az energiákat. Ehhez pedig előrehozott választások kellenek - mondta Orbán Viktor. Az országnak - tette hozzá - erre volna szüksége, ám a parlamenti pártok ezt nem akarják tudomásul venni, és saját érdekeiket az országé elé helyezik.

Egy gazdasági válság közepén a legnagyobb kincs a hitelesség, a magyar kormány azonban ezzel ma nem rendelkezik. "Az ország hullámok között próbál a felszínen maradni, egy nagy kő van a nyakában, úgy hívják: miniszterelnök. De ki fogunk úszni így is, bátran állíthatom" - jegyezte meg a Fidesz elnöke.

 

(inforadio.hu - orbanviktor.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.